Mogan Gölü'nün 'Geçmişine' Sondaj

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraşŸtırma Kurumu'nun (TǜBİTAK) desteğŸiyle yürütülen "Mogan ve Eymir Göllerinin Paleoklimatolojik ve Kökensel İncelemesi" adlı proje kapsamında, Mogan Gölü kıyısında sondaj çalışŸması yapıldı.

EskişŸehir Osmangazi ǜniversitesinin öncülüğŸünde, bazı üniversitelerin ve kamu kurumlarının desteğŸiyle, 8 bilim adamından oluşŸan ekip tarafından yürütülen proje çerçevesinde, Mogan Gölü kıyısına sondaj vuruldu.

Sondaj çalışŸmaları hakkında bilgi veren Osmangazi ǜniversitesi ǖğŸretim ǜyesi Prof. Dr. Faruk OcakoğŸlu, "Ankara'nın yanı başŸında bulunan Mogan ve Eymir göllerinin geçmişŸini, nasıl oluşŸtuklarını ve oluşŸtukları günden bu yana da bölgedeki iklimin nasıl değŸişŸtiğŸini anlamak üzere bir proje önerisi sunduk. Bu proje 5 ay önce TǜBİTAK tarafından kabul edildi ve yaklaşŸık 350 bin lira destekle bu projeye başŸladık" dedi.

İnsanların, Mogan Gölü'nün geçmişŸinin kısa olduğŸunu söylediklerini belirten OcakoğŸlu, bunun ortaya çıkması için gölün kenarında sondaj çalışŸmalarını başŸlattıklarını söyledi.

OcakoğŸlu, "Gölün geçmişŸini öğŸrenmek için sondaj makinesiyle biz karot (kayaç örneğŸi) arıyoruz. Karot, yerin derinine doğŸru gölün eski zamanlarında birikmişŸ olan çamurların bu alet vasıtasıyla alınması demek oluyor. Bu cihaz, yaklaşŸık 30 metre derinliğŸe indi ve yüzeyden itibaren neredeyse 25 metre derinliğŸe kadar gölün eski zamanlarında birikmişŸ çamurları geçe geçe gitti" diye konuşŸtu.

LJıkan malzemeyi karot sandıklarına yerleşŸtirdiklerini dile getiren OcakoğŸlu, "Bu çalışŸmanın benzerini Eymir Gölü'nde iki farklı lokalde daha yapacağŸız. Bunun sonucunda laboratuvarlarda yapılacak incelemeler sonucu göllerin geçmişŸi ortaya çıkacak" dedi.

OcakoğŸlu, desteklerinden dolayı GölbaşŸı Belediye BaşŸkanı Fatih Duruay ve GölbaşŸı Esnaf ve Sanatkarlar Odası BaşŸkanı İsa Albut'a teşŸekkür etti.

Doç. Dr. İsmail ǖmer Yılmaz, Mogan ve Eymir göllerinde ilk kez böyle bir çalışŸma yapıldığŸını belirterek, "Bu proje detaylı, kapsamlı ve çok disiplinli bir bilimsel projedir. Bu sondaj çalışŸmalarında alınacak karotlar daha sonra bilimsel alanda yapılacak analizlerle gölün geçmişŸinde yaşŸadıkları iklim değŸişŸikliklerinin tespiti söz konusu olacak" şŸeklinde konuşŸtu.

Yılmaz, bu değŸişŸimlerin geçmişŸten geleceğŸe ışŸık tutacağŸını ve gölün gelecekte nasıl doğŸal süreçler geçireceğŸi konusunda fikir vereceğŸini söyledi.

Projenin 3 yıl süreyle yürütüleceğŸi belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile