Moğolistan'da Türk Kültür Günleri
Türkiye'nin Ulan Batur Büyükelçisi Karagöz: 'Moğolistan, demokratik devrimi gerçekleştirdikten 26 yıl sonra siyasi, sosyal ve ekonomik kurumlarını barışçı ve eş zamanlı dönüştürmeyi başarmış ve Asya'da giderek daha fazla dikkat toplayan azimli bir ülke izlenimi vermektedir' '2229 Nisan tarihlerinde Ulan Batur'da Türk Kültür Günleri düzenlenecek. Öğrencilerinin katılımıyla evrensel barış ve dostluk teması altında bir çocuk şenliği yapılacak ve yetimhane ziyaret edilecek. Çanakkale Savaşları'nın 101. Yıl Dönümü ve Anzak Günü, Moğolistan'da yaşayan yabancı misyon temsilcileriyle kutlanacak' Etkinlikler kapsamında Türk sinemasından 'Dedemin İnsanları', 'Son Umut', 'Patron Mutlu Son İstiyor', 'Uzun Hikaye', 'Vizontele', 'İncir Reçeli', 'Av Mevsimi' ve 'Organize İşler' filmleri izleyiciyle ücretsiz olarak buluşacak
Karagöz, Türkiye'nin Moğolistan'daki varlığı, Türk-Moğol ilişkileri ve Ulan Batur'daki faaliyetlerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Moğolistan'ın köklü tarihi ve kültürel bağlarla birbirlerine bağlı olduğunu belirten Karagöz, tarihte ilk Türk devletlerinin bu topraklar üzerinde kurulduğunu, Türk tarihinin en eski kaynakları Orhun Yazıtları'nın da bugünkü Moğolistan'ın sınırları içinde yer aldığını hatırlattı.
İki ülkenin bağımsızlıklarını 1920'lerde kazandığına dikkati çeken Karagöz, Türkiye ile Moğolistan arasında yüzden fazla anlaşmanın bulunduğuna, vize muafiyetinin yürürlükte olduğuna, THY'nin Moğolistan'a seferler düzenlediğine işaret etti.
Karagöz, bu yıl, Ulan Batur'da Türk elçiliğinin açılışının 20. yılını kutladıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
'Moğolistan, demokratik devrimi gerçekleştirdikten 26 yıl sonra siyasi, sosyal ve ekonomik kurumlarını barışçı ve eş zamanlı dönüştürmeyi başarmış ve Asya'da giderek daha fazla dikkat toplayan azimli bir ülke izlenimi vermektedir. Moğolistan, Türkiye’yi dış politikasında ‘üçüncü komşu’ olarak değerlendirmekte, Türkiye ise Moğolistan’ı 'güvenilir, barışçı ve demokratik bir işbirliği ortağı’ olarak görmektedir. İşbirliğimiz, BM, AGİT, NATO ve ŞİÖ gibi uluslararası platformlarda da devam etmektedir.'
- TİKA'dan 30 milyon dolarlık projeler
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) Ulan Batur'da 20 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiğini bildiren Karagöz, 'TİKA, Moğolistan'da toplam değeri 30 milyon dolara yakın, eğitim, sağlık, altyapı, kültür ve meslek edindirme dahil çeşitli sektörleri kapsayan 450 civarında proje gerçekleştirdi' dedi.
Türkiye'de 3 bin Moğol vatandaşının yaşadığını söyleyen Karagöz, 900 Moğol öğrencinin Türk üniversitelerinde yüksek öğrenim gördüğünü, bunların yarıya yakınının Türkiye burslarından yararlandığını aktardı.
Ağır iklim koşulları, uzaklık ve altyapı eksiklikleri nedeniyle iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin arzu edilen seviyeye henüz ulaşamadığını vurgulayan Karagöz, madencilik, tarım, hayvancılık, altyapı ile inşaat, imalat, turizm alanlarında ilişkilerin güçlendirilmesi potansiyelinin olduğunu ifade etti.
- Futbol klüplerine antrenman daveti
Türk girişimcilere, Moğolistan'da madencilik, tarım, hayvancılık ile turizm konusunda yatırım yapma çağrısında bulunan Karagöz, 'Halihazırda siyasi krizin de etkisiyle ekonomide biraz zorlanıyorlar ama hızla işleyen demokrasisi ile serbest piyasa ekonomisiyle, hukukun üstünlüğü ile değişik grupların hak ve özgürlüklerine saygısıyla Moğolistan, hızla Asya'da bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor.' sözlerine yer verdi.
Kendisi de Fenerbahçe taraftarı olan Karagöz, futbol kulüplerini yaz aylarında antrenman için Moğolistan'a da davet etti.
- 'Onur konuğu Kadir Topbaş'
Büyükelçi Karagöz, Türkiye'nin, Moğolistan'daki görünürlüğünün güçlendirildiğini anlatarak, bu yıl 3. Ulan Batur Türk kültür günlerinin düzenleneceğini bildirdi. Bu yılki etkinliklerin onur konuğunun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın olacağını dile getiren Karagöz, şunları söyledi:
'Hafta kapsamında Ulan Batur'da çeşitli okulların öğrencilerinin katılımıyla evrensel barış ve dostluk teması altında bir çocuk şenliği düzenlenecek ve yetimhane ziyareti yapılacak. Çanakkale Savaşları'nın 101. Yıl Dönümü ve Anzak Günü, kordiplomatik ve Moğolistan'da yaşayan yabancılarla birlikte kutlanacak. Opera ve piyano sanatçılarımız konserler verecek, 'Türkiye Manzaraları' temalı fotoğraf sergisi de açılacak. Türk mutfağını tanıtmaya yönelik bir resepsiyon verilecek. Türk sinemasının seçkin örnekleri Moğol halkının beğenisine sunulacak.'
- Türk filmleri vizyona girecek
Etkinlik kapsamında 22-29 Nisan'da Moğoli̇stan Çocuk Sanat ve Yaratıcılık Merkezi̇'nde uluslararası çocuk festi̇vali̇ ile 23 Ni̇san Ulusal Egemenli̇k ve Çocuk Bayramı Resepsi̇yonu düzenlenecek.
'Unur Bul' yeti̇mhanesi̇nin zi̇yaret edileceği, 'Dedemi̇n İnsanları' fi̇lmi̇yle Türk kültür günleri̇ kapsamında düzenlenen si̇nema günleri̇ni̇n açılışının yapılacağı etkinlikler kapsamında Geli̇bolu Savaşları'nın 101. yıldönümü kapsamında 'Son Umut' ile 'Patron Mutlu Son İsti̇yor' fi̇lmlerinin gösteri̇mi̇ yapılacak.
Türk, Avustralyalı, Yeni̇ Zelandalı ve İngi̇li̇z topluluklarının katılımıyla Choıjın Lama Manastırı'nda, Anzak Günü Anma Töreni̇ gerçekleştirilecek. Daha sonra 'Türki̇ye Manzaraları' fotoğraf sergi̇si̇ni̇n açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından yapılacak. 'Uzun Hi̇kaye' fi̇lmi̇ni̇n gösteri̇mi̇ sonrasında Türk Kültür Günleri̇ gala yemeği̇ verilecek.
Etkinlikler kapsamında 'Vi̇zontele' ve 'İnci̇r Reçeli̇' fi̇lmlerinin gösteriminin ardından Moğoli̇stan Devlet Üni̇versi̇tesi̇nde Büyükelçi̇ Murat Karagöz, 'Türki̇ye: Kültürler ve Medeni̇yetler Arasındaki̇ Köprü' konulu konferans verecek. 'Av Mevsi̇mi̇' fi̇lmi̇ izleyiciyle buluşacak, Serap Çi̇ftçi̇ ve Nurser Ugan'ın Devlet Opera ve Balesi̇ndeki konserinden sonra 'Organi̇ze İşler' fi̇lmi̇ izleyicilerle buluşacak.
3. Ulan Bator, Türk kültür günleri̇ boyunca Türk filmleri ücretsiz izlenecek.