Moi Sahne, Sezonu Yeni Yılın Parlayan Müzikali 'Fosforlu'nun Galasıyla Açtı

İstanbul’un en yeni sanat platformu MOİ sahne, yeni sezona bu yılın parlayan müzikali Fosforlu ile başladı. Tiyatrokare tarafından sahnelenen ve büyük ilgi gören ’’Fosforlu’’ müzikalinin galası MOİ sahnede gerçekleştirildi.

Suat Derviş’in ’’Fosforlu Cevriye’’ romanından Tuncer Cücenoğlu tarafından uyarlanan müzikali eski İstanbul’un Galata semtinde yaşanan buruk bir aşk öyküsünü anlatıyor. Başrollerini Ayça Varlıer ve Fatih Dönmez’in paylaştığı oyunun yönetmenliğini ise Serkan Üstüner yapıyor. Pınar Yıldırım, Mert Carim, Ece Duran, Cem Güler müzikalin farklı karakterlerini canlandırıyor. Ayça Varlıer müzikalde başrolünün yanı sıra ’’Suat Derviş’’ olarak Fosforlu’nun öyküsünün anlatan yazarı da oynuyor. Eylem Pelit’in bestelediği ve müzik direktörü olarak görev aldığı oyunun kareografisini Candaş Baş’a, oyunun dramaturjisi Cevdet Canver’e ait. Oyunun dekor tasarım kostümleri ise Aslı Varlıer Pelit tarafından hazırlandı.

Ekim ayında izleyicilerle buluşan ve büyük ses getiren “Fosforlu” müzikalinin gala gösterisine birçok ünlü Tamer Levent, Levent Özdilek, Suna Keskin, Haldun Dormen,Göksel Kortay, Osman Çetintaş,Umut Demirdelen, Oya İnci, Sema Çeyrekbaşı, Pelin Ermiş, Şaylan Akmen, Günnur Çaras, Leyla Üstel, Berke Hürcan, Can Törtop, Engin Uludağ, Doğu Perinçek, Aziz Torun, Can Sezen, Ebru Saçar, Dilek Türker, Bülent Çarıkçı, Serap Aksoy, Özge Özberk, Serpil Tamur, Halim Ercan katıldı.

700 kişinin katıldığı davette “Fosforlu” müzikalinin seyirciler tarafında çok beğenildi, ayakta dakikalarca alkış aldı.

"FOSFORLU CEVRİYE TOPLUMU ANLATAN BİR HİKAYE ’’

Müzikalin baş rol oyuncusu Ayça Varlıer, ’’Cevriye İstanbul sokaklarının ta kendisi. Cevriye sokaklarda doğmuş, büyümüş ve gerçek sokak bir insanı. Gerçekten mücadeleci,savaşçı, boyun eğmez ve bir o kadarda çocuksu saf tarafları olan ama bir o kadar kadınsı, cilveli ve çok zeki bir kadın. Suat Derviş’in yazdığı romandan uyarlayarak, Tuncer Cücenoğlu sayesinde biz bunu sahneye koyduk. Fosforlu ismini bilmediği bir adam aşık oluyor. Platonik bir ilişki yaşıyorlar. Bu adam onun kadınlığından istifadeye kalkmadan, gerçek insan muamelesi yaparak, Cevriye’nin insani olgularını yükseltiyor. Cevriye daha önce utanma ve korkma duygusunu hissetmediği için o adam sayesinde bu duyguları keşfediyor. Çok acıklı buruk bir aşk öyküsü. Bunu yanı sıra Fosforlu Cevriye hikayesinde insaniyet namına kaybettiğimiz değerleri ifade ediyor.Bunlar namus, onur, şeref gibi değerler. Suat Derviş, Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine geçişinde bir kadın yazar ve muhabir. O dönemde çok az kadın yazar vardı. Bu yüzden çok önemli bir yazar. İnsan hakları, kadın hakları savunucusu ve solcu zihniyette olan bir yazardı. Allah rahmet eylesin. İnanılmaz güzel romanları vardı. Adı Saadet’ti. Kadın yazarlar okunmuyordu. Bu yüzden adını Suat diye değiştirmiş o dönemde. Suat Derviş Gerçekçi Toplumu anlatan bir hikaye yazmış. Buradan sesleniyorum, güzel müzik şölenimize sizi davet ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

’’YILLARDIR ÇOK İSTEDİĞİMİZ BİR PROJE’’

Fosforlu Müzikalinin Genel Sanat Yönetmeni Nedim Saban, ’’Bizim yıllardır çok istediğimiz bir proje. Çok bilinen bir Türk romanı. Tuncer Cücenoğlu uyarladığı zaman, Ayça Varlıer’in oynamasını istediğimizde bu oyun ona çok yakıştı. Ancak bu yıla denk geldi. Çok sevdiğim oyun. Duygusal, müzikli, aşk hikayesi var komik yani bütün dengeleri bir arada olduğu çok güzel bir hikaye. Aynı zamanda bir klasik olan Fosforlu Cevriye, bizim edebiyatımızın bir parçası. Yaklaşık 2 aydır büyük bir keyifle oynuyoruz. Galayı İstanbul MOİ Sahnede yapmayı seçtik. Biz İstanbul’un her yerinde tiyatro olması gerektiğine inanıyoruz. Burada bu kadar donanımlı sahne varken, sadece merkezde tiyatro olmasına olasına karşıyız. Türkiye’nin her yerinde bu kadar güzel salonlar olsun istiyoruz’ ’şeklinde konuştu.

"BU OYUN İSTANBUL PORTRESİ VE FOTOĞRAFI’’

Müzikalin Yönetmeni Serkan Üstüner, ’’Çok uzun, zorlu ve keyifli bir süreç geçirdik. Çok iyi yazılmış bir romanın iyi bir uyarlamasını bizimde sahneye edebi zenginliğine yakışır şekilde koymamız gerekiyordu. Çok hassas, sıkı ve disiplinli çalıştık. Çalışırken çok eğlendik. Bu oyun çok güzel bir İstanbul portresi ve fotoğrafı. Her şeyden önce biz bu İstanbul fotoğrafının tarihsel sürecinin sıcaklığını korumaya çalıştık. Oyunculuklarla, şarkılarla, danslarla bütün olarak ele alıp seyirciye 1,5 saatlik müzikal boyunca, İstanbul’un gerçek samimi, sıcak fotoğrafını göstermek ve buruk bir aşk hikayesini izletmek istedik’’ dedi.

Toplumumuzun her türlü noktasına değindik. Bu keyifli sürecin sonunda güzel bir iş çıkardığımızı düşünüyorum’’ dedi.

710 kişilik kapasitesi ve görsel sanat performanslarına uygun teknik alt yapısı ile Türkiye’nin ilk dört sahnesinden biri olarak dikkat çeken MOİ Sahne’de gerçekleşen Forsforlu Galasında Ayça Varlıer oyunun sonunda alkışlarla yazar Suat Derviş’in kadın yazar olarak çok önemli bir yazar olduğunun altını çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile