Moldova'da Cumhurbaskani Sandu'nun Partisi, Parlamento Seçiminin Resmen Galibi

Gagauz Özerk Yeri'nden parlamentoya 4 milletvekili seçildi.

Moldova'da Cumhurbaskani Maya Sandu'nun partisinin erken parlamento seçimini resmen kazandigi açiklandi.

Moldova Anayasa Mahkemesi, ülkede 11 Temmuz’da yapilan erken parlamento seçiminin sonuçlariyla ilgili toplandi.

Mahkeme Baskani Domnika Manole, toplantinin ardindan yaptigi açiklamada, seçim sonuçlarinin degerlendirildigini belirterek, "Mahkeme, seçimin sonuçlarinin taninmasina karar verdi ve parlamentoya seçilen milletvekillerinin görev sürelerini onayladi." dedi.

Buna göre, parlamentoda, Bati yanlisi Sandu'nun kurdugu Eylem ve Dayanisma Partisi (PAS) 63, Rusya yanlisi tutumuyla bilinen eski Cumhurbaskani Igor Dodon'un liderligindeki Sosyalist Parti ve Komünist Partisinden olusan siyasi blok (BECS) 32 ve "Sor" Partisi 6 sandalyeye sahip oldu.

Resmi seçim sonucuna göre, seçimde birinci çikan Cumhurbaskani Maya Sandu'nun partisi tek basina hükümeti kurabilecek.

Hükümetin kurulmasi sürecine geçilecegi Moldova'da, Anayasa geregi, yeni seçilen parlamentonun 30 gün içinde toplanmasi gerekiyor.

- Gagauz Özerk Yeri'nden 4 milletvekili

Moldova'ya bagli Gagauz Özerk Yeri'ni, Sosyalist ve Komünistler bloku listesinden parlamentoya giren 4 milletvekili temsil edecek.

Bunlarin arasinda Feodor Gagauz, Ivanna Köksal, Aleksandr Suhodolskiy ve Vladimir Odnostalko bulunuyor.

- Moldova'da erken parlamento seçimi

Moldova'da 11 Temmuz'da erken parlamento seçimine gidilmisti.

Parlamentodaki 101 sandalye için 20 siyasi parti, Sosyalist Parti ile Komünist Partisi'nin olusan siyasi blok (BECS), Bizim Parti ve Vatan Partisi'nin olusturdugu "Renato Usatiy" bloku ve 1 bagimsiz aday yarismisti.

Yüzde 48,41 katilimin saglandigi seçimde, Cumhurbaskani Sandu'nun kurdugu Eylem ve Dayanisma Partisi (PAS) oylarin yüzde 52,80'ini, eski Cumhurbaskani Igor Dodon'un liderligindeki Sosyalist Parti ve Komünist Partisinden olusan siyasi blok (BECS) oylarin yüzde 27,17'sini ve "Sor" Partisi ise oylarin 5,74'ünü almisti.

Baraji geçemeyen Bizim Parti ve Vatan Partisi'nden olusan "Renato Usatiy" bloku ile diger siyasi partiler parlamentoya girememisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile