Morca Magarasi'nda Rahatsizlanan ABD'li Dagcinin Saglik Durumu Iyiye Gidiyor

Morca Magarasi'nda Rahatsizlanan ABD'li Dagcinin Saglik Durumu Iyiye Gidiyor

İçel’in Anamur ilçesinde 2100 rakimda yer alan Morca Magarasi’na inen ekipte yer alan ve mide kanamasi geçiren ABD’li dagcinin durumunun iyiye gittigi, bin 200 metre derinlikte ilaç ve serum tedavisi uygulandigi bildirildi.

Alinan bilgiye göre, ilçeye bagli Sugözü Mahallesi’nde bulunan Türkiye’nin en derin 3’üncü magarasi Morca’ya aralarinda yabancilarin da oldugu ekip inis gerçeklestirdi. Toroslar daglarinin 2 bin 100 metreden girisi olan magaraya inen ekipte yer alan ABD’li Marck Dick, yaklasik bin 200 metrede mide kanamasi geçirdi. Haber verilmesi üzerine bölgeye AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi. Rahatsizlanan dagciya ekip arkadaslarinin getirilen ilaçlarla serum baglandigi ve saglik durumunun iyi oldugu belirtildi. Türkiye Dagcilik Federasyonu’nun koordinesinde Türkiye’nin yani sira Macaristan’dan da ekip geldigi ifade edildi.

Magara arastirma grubunun çalismalarinda yer alan Jeofizik Mühendisi Turgay Gönülalan da hem çalisma ile ilgili hem de Marck Dick’in saglik durumu hakkinda bilgi verdi.

"Her yil arastirma yapiliyor"

Turgay Gönülalan, "2012 yilindan itibaren yapilan bir çalisma. Her yil bu ayda sular biraz daha kuru oldugu için magara çukur gibi. Su konusu biraz azalmasindan dolayi agustosun ortasinda baslayip, eylülün ortasina kadar devam eden bir çalisma. Bu yilki çalisma 14 Agustos’ta basladi, ben 30’unda geldim. Bu çalismalarda sürekli ayni ekip kalmiyor. Uluslararasi bir çalisma bu. ABD’lisi, Romanyalisi, Macaristanlisi var. Her yil böyle yabancilar ve Türklerin ortak bir çalismasi var. Su anda ekipte 21 kisi var. 4’ü Türk, 8’i Macar, 4 tane ABD’li, 1 tane de Ispanyol var. Her yil geliyorsun sifirdan baslayarak, su an bin 240 metrede. Yan yollar var. Her yil arastirma yapiliyor. Magara bitti denilene kadar bu çalismalar devam ediyor. Haritasi çiziliyor, magaraya özgü ne varsa çalismalar yapiliyor" dedi.



"Arkadasimiz birkaç güne kadar güçlendikten sonra kendiliginden çikacak"

ABD’li dagcinin rahatsizlanmasina da deginen Gönülalan, "Oradaki kisi bir mide kanamasi geçiriyor. Mide kanamasi geçirince yaninda zaten 6 kisi vardi. 2 kisi yukari çikip haber verdiler. Gerekli doktorlarla baglanti kurup ilaç sagladik. O ilaç getirildi ve magaraya indirildi. Bu saatlerde ilaç tedavisine baslandi. Simdi UMKE’den doktor baskanimiz burada. Bugün yaklasik 3’üncü gün. Eger bu kanama devam etseydi çok kötü sonuçlar olurdu. Ben pozitifim. Arkadasimiz birkaç güne kadar güçlendikten sonra kendiliginden çikacak. Yani bir kaza degil. Bugün hem Türkiye’den hem de Macaristan’dan yardim edecek ekipler geldi. Bir doktor, bir paramadik, ABD’li kendisi, içeride. Bir doktor bekliyor. Acil bir kan degisimi olursa diye Anamur’dan kan gelecek. Onu da baska arkadasimiz götürecek. Hatta büyük bir ihtimalle herhangi bir durum olur diye hem Italya’dan hem Bulgaristan’dan hem de Türkiye’den de pek çok arkadasimiz birkaç güne kadar burada olacak. Ben iyimserim, 3-4 güne kadar Marck kendi çikacak. Su anda AFAD, UMKE, jandarma birimimiz burada. Her gün üç kez bilgilendirme toplantisi yapip gelismeleri aktariyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile