Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nde bugün Libya‘da derhal bir ateşkesin sağlanması, şiddetin ve sivillere yönelik tüm saldırıların sona erdirilmesi ile ilgili kabul edilen 1973 sayılı karar tartışıldı. New York kentindeki BM binasında toplanan BM Güvenlik Konseyi üye devletlerinin temsilcileri, Libya‘da ateşkesin sağlanması ve sivillere yönelik saldırıların önlenmesi için yol haritasının çizilmesi konuları ele aldı.
Konseyde, Afrika Birliği faaliyetleri hakkında bilgi veren Moritanya Dışişleri Bakanı Hamady Ould Hamady, Afrika ve bölge ülkelerinin Libya‘daki çatışmalardan en fazla etkilenen yerler olduğunu savunarak, "Libya‘da ateşkesin sağlanması, şiddetin ve sivillere yönelik tüm saldırıların sona erdirilmesi için 1973 sayılı karar kabul edilmiştir. Bu karara göre Libya‘nın meşru taleplerine çözüm bulmak için daha fazla çaba gerekmektedir. Libya halkının taleplerine yanıt verebilmek için siyasi bir çözüm ile barışı
teşvik edebiliriz. Libya‘daki anlaşmazlığın çözümü için Libyalılara bir fırsat verilmeli ve özgürce siyasi liderlerini seçmeliler. Libya‘daki çatışmaların, çevresindeki ülkeleri ve Afrika‘yı gerek güvenlik gerekse sosyo-ekonomik açıdan zarar vermesine seyirci olamayız. Libya‘da siyasi bir çözüm için çabalarımız devam edecektir" dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin 1973 sayılı kararı, 17 Mart 2011 tarihinde Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması amacıyla kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı Fransa, Lübnan ve Birleşik Krallık tarafından önerildi. Karar 26 Şubat 2011 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin 1970 sayılı kararının ardından gelişen süreçte ortaya çıktı. Güvenlik Konseyi üyesi Bosna-Hersek, Kolombiya, Gabon, Lübnan, Nijerya, Portekiz, Güney Afrika ve daimi üyeler Fransa,
İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri olumlu oy kullandı. Brezilya, Almanya ve Hindistan ve daimi üyeler Çin ve Rusya ise çekimser kaldı. Hiçbir ülke karşı oy kullanmadı. Kararda, "acil ateşkes" talep edildi ve uluslararası toplumun Libya‘da uçuşa yasak bölgenin oluşturmasını onaylandı.
Moritanya Dışişleri Bakanı Hamady:
Moritanya Dışişleri Bakanı Hamady Ould Hamady, Afrika ve bölge ülkelerinin Libya‘daki çatışmalardan en fazla etkilenen yerler olduğunu ifade etti.