Moskova'da Ramazan Çadırı'nda hoşgörü mesajı

Moskova'da Zafer Camii'nin hemen yanı başında kurulan Ramazan çadırı, beşinci yılında inananlarla buluştu. Resmi açılışın yapıldığı iftar yemeğine; Mü

Moskova'da Zafer Camii'nin hemen yanı başında kurulan Ramazan çadırı, beşinci yılında inananlarla buluştu. Resmi açılışın yapıldığı iftar yemeğine; Müslümanlar, Ortodoks kilisesi, Protestan kilisesi, Budist din ve Yahudi din adamları büyük ilgi gösterdi. Rusya parlamentosu üst kanadı Federal Konsey, alt kanadı Duma, Müslüman ülkelerin büyükelçileri ve diğer etnik topluluklardan yüzlerce kişinin katıldığı çadır, artık Moskova Belediyesi'nin resmi festival listesinde.

MÜFTÜDEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin iftarda yaptığı konuşmada Rusya Müslümanlarının diğer dinlerle barış ve huzur ortamı içinde yaşadığını, Müslümanların Ramazan vesilesi ile inançlarını daha etkin bir şekilde uygulamaya başladığını söyledi. Ramazan ayının ilk teravih namazını Ankara Kocatepe camii'nde kıldığı bilgisini veren Gaynuddin, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüm ve kendisinden Merkez Camii'nin tezhip ve iç dizaynı ile ilgili söz aldım. Burada kurduğumuz ilk çadır da Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından hediye edilmişti. Bu tür güzellikler ancak bizim burada Müslüman kardeşlerimiz ile Türkiye'deki Müslüman kardeşlerimiz arasında kurulan dostluk bağları ile mümkün olabiliyor. Buradan içtenlikle Türkiye'ye Rusya Müslümanlarına karşı olan çok güzel davranışlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi.

BÜYÜKELÇİ SEZGİN: ÇADIRDA HOŞGÖRÜ HAVASI VAR

Rusya Müftülüğünün iftar yemeğine katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Türkiye Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin de, "İftar davetine icabet etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Moskova'da Ramazan'ı idrak ediyoruz. Orucumuzu bu şekilde açmak fevkalade güzel bir şey. Yarın da bizim iftarımız var. Türkiye Büyükelçiliği olarak Din İşleri Müşvirliği'miz aracılığıyla iftar düzenleyeceğiz. İftar çadırı Rusya'nın çeşitliliğini ve farklı dinler arasındaki hoşgörü havasını yansıtıyor. Bunu görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya Budistlerinin Moskova Temsilcisi Sanjay Lama da Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bence Ramazan ayı insanların geleneksel temellerine ulaşmak için önemli fırsat oluşturuyor. Oruç manevi hissiyatı artırmayı imkan veren, böylelikle Allah'a daha da yakınlaştıran güzel bir dini ibadet. Ramazan ayı bunlara yol açan çok önemli bir zaman dilimi" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Yahudileri Dini Organizasyonlar Kongresi Başkanı Yahudi din adamı Zinoviy Kogan da Ramazan Çadırı'nda her yıl yer aldığını hatırlattı. Kogan Cihan Haber Ajansı'na şu açıklamalarda bulundu: "Benim için Kuran-ı Kerim'in gönderildiği Ramazan ayı, Tevrat'ın gönderilmesi kadar önemli. Allah Müslüman kardeşlerimize Kuran'ı Kerim'le rahmetini sergiledi. Müslümanlar böylelikle daha güçlü oldu. Ben buna seviniyorum. Rusya'da Müslümanların gün geçtikçe de güçlenmesini ve sayılarının artmasını büyük memnuniyetle karşılıyorum."

"İYİ VE KÖTÜ GÜNDE BİRLİKTEYİZ"

Rusya Ortodoks Kilisesi temsilcisi Vsevolod Çaplin de yaptığı değerlendirmede Sümele manastırında yapılan ayinin çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Rusya'dan ve Ukrayna'dan Türkiye'deki Ortodoks Hristiyanlığın tarihiyle ilgili mekanlara çok sayıda hacının (hristiyan hacılar) gittiğini kaydeden Çaplin, "Rusya'dan, eski Sovyet ülkelerinden dindar insanların ibadetlerini özgürce yapabilmeleri çok güzel. Böylece dini tarihlerini de öğrenebiliyor." tespitinde bulundu.

Rusya Müslümanları ve Ortodoks Hristiyanların karşılıklı olarak bayram ve etkinlikleri takip ettiklerini ifade eden Çaplin, "Orucun Müslümanları ve Ortodoks Hristiyanları birleştiren bir dini ibadet olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Hem iyi günde, hem kötü günde birlikte olmamız gerekiyor. Birisine karşı düşmanlık gösterildiğinde diğerinin yardıma koşması gerekiyor. Birileri milletler arasında düşmanlığı körüklemek istediği zaman buna fırsat vermemeye çalışıyoruz. Ve tabii ki bugünkü gibi güzel günlerde de birlikte olmayı çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"KUR'AN AYETLERİ BENİM İNANCIMLA ÖRTÜŞÜYOR"

Protestan Kilisesi Temsilcisi Sergey Ryahovskiy de yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: "Ramazan çok önemi ve kutsal bir ay. Benim için Müslüman ümmeti inanç kardeşlerimdir. Burada otururken çadırda yazılı olan Kuran'ı Kerim'den ayetleri okudum ve bu yazıların tamamı benim inandıklarıma benzediğini anladım."

ÇADIR FESTİVAL ALANINA DÖNÜŞTÜ

Moskova'daki iftar çadırında 27 Ağustos'da Türk günü olarak değerlendirilecek. Azerbaycan, Türkmenistan, Dağıstan, Tataristan ve diğer topluluklar da farklı etkinliklerle kendilerine ayrılan günde çadırı şenlendirecek. Etkinliklerin iftardan önce yapılması planlanıyor.

Çadır bir festival alanına da dönüştürülmüş durumda. Hafta sonunda çocuklar için animatör ve palyaçolar getiriliyor. 5 Eylül pazar günü Kadir Gecesi münasebeti ile Moskova'da yaşayan Müslümanların katılabileceği Kur'an-ı Kerim yarışması düzenlenecek. Geçen yıllarda on gün açık kalan çadır, bu yıl 15 gün hizmet verecek.

Ankara Belediyesi'nin katkıları ile kurulan ilk çadır da Saratov bölgesine hediye edildi. Böylece ilk kez Saratov da Ramazan Çadırı hizmete başladı. Rusya Müftüler Konseyi Sosyal Yardımlaşma ve Din Eğitimi Dairesi'nin himayesinde kurulan Ramazan çadırına Moskova Belediyesi'nin yanısıra Nadejda Eğitim ve Kültür Vakfı da destek veriyor. Yemekler de Rusya'da faaliyet gösteren Türk firması Çalkan gruba ait Orgavita'dan.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile