Moskovalılar, Dumanla Mücadelenin Yollarını Arıyor

Rusya'daki aşırı sıcakların yol açtığı yangınlar sonucunda oluşan yoğun duman nedeniyle vatandaşlar başkent Moskova'yı terk ediyor.

Havadaki karbonmonoksit oranının normalin 8 kat üstüne çıktığı kentte kalmaya karar verenler ise duman ve sıcaklarla maske kullanarak ve pencerelere ıslak kumaş takmak gibi metotlarla mücadele ediyor. Moskova'daki yetkililer, vatandaşlara yaz boyunca bedava maske dağıtımı yapacaklarını açıklarken, Sağlık Kuruluşu Yetkilisi Dr. Vasily Vlasov, Moskova'ya ulaşan dumanların havadaki karbon monoksit oranını önemli derecede arttırdığını ve bu dumanların zehirli olduğunu belirtti. Son 130 yılın en aşırı
sıcaklarının görüldüğü Rusya'da yetkililer vatandaşları güneş çarpması ve sıvı kaybı konusunda da uyardı. Kenti saran yoğun dumanla mücadele eden birçok kişi ülkeyi terk ediyor. Ailesiyle birlikte kentten uzaklaşmak amacıyla tatile çıkmaya karar veren Natalia, "Elinde fırsatı olan herkes Moskova'dan kaçıyor. Ancak birçok yaşlı insan ne yazık ki burada kalmak zorunda. Onlar için üzülüyorum" diye konuştu.
Yetkililer, dumanla mücadele etmek için maskeler dağıtırken, bölgede yaşayan bir vatandaş, maske sayesinde çok daha rahat nefes aldıklarını belirtti. Yoğun dumanla mücadele eden ülkede, havaalanları da ülkeden kaçmaya çalışan binlerce kişiyle dolup taşıyor. Moskova'daki bir seyahat acentesinin müdürü Yekaterina Izerman, vatandaşların tercihinin vize uygulamayan ülkeler olduğunu belirtiyor. Izerman, "İnsanlar vizesiz ülkeleri tercih ediyor çünkü hemen ertesi günü Moskova'dan ayrılma şansları oluyor.
Kıbrıs da vizenin kolay çıkması nedeniyle en çok tercih edilen yerler arasında" dedi.
Ancak havaalanlarında görüş mesafesinin 100 metrenin altına düşmesi sonucu Moskova ve çevresinde uçak seferlerinin de aksadığı belirtildi. Yetkililer, önümüzdeki günlerde hava sıcaklığında ufak bir düşüş yaşanacağını ifade ediyor. Rusya'yı Haziran ayının ortasından beri etkisi altına alan sıcakların yol açtığı yangın ve kuraklığın ülke ekonomisine 15 milyar dolarlık maliyeti olduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı ise yangın felaketine bağlı olarak toplam 54 kişinin hayatını kaybettiğini, ülke genelinde 472
kişinin hastanelere başvurduğunu, bunların 43'ünün tedavi altına alındığını duyurdu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile