Mşü’de Çifte Konferans

Mşü’de Çifte Konferans

Öykücü-yazar Cemal Şakar ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Türer, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından düzenlenen konferanslara konuşmacı olarak katıldılar.


Muş Alparslan Üniversitesi’nde ‘Edebiyat Buluşmaları’ kapsamında düzenlenen konferansa öykücü-yazar Cemal Şakar katıldı.

‘Edebiyat ve Eleştiri’ konulu bir konuşma yapan Şakar, öykü tarihimizin değerli temsilcilerinden Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Mahmut Şevket Esendal gibi isimlerinden ve bu isimlerin edebiyat tarihimizde oluşturduğu ekollerden bahsederek öykücülüğün geçmişten günümüze gelen serüvenini anlattı. Sanayi devriminden sonra öykücülüğümüzün olumlu anlamda kulvar değiştirdiğinden söz eden Şakar, bununla birlikte post-modern anlayışın her alanda olduğu gibi edebiyatta da tahribata neden olduğunu söyledi.

Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda yapılan ve ilgi ile takip edilen konferans, soru-cevap kısmının ardından öykücü -yazar Cemal Şakar’ın okurları için imza vermesinin ardından son buldu.

“FELSEFE HAYATIN NERESİNDE”
Öte yandan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Türer de MŞÜ’de düzenlenen ‘Felsefe Hayatın Neresinde’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferans, Muş Alparslan Üniversitesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türer, konuşmasının başlangıcında, daha kolay dallar varken felsefe tarihi gibi zor ve karmaşık bir alanı neden tercih ettiğini, diğer anabilim dalları ile muhakeme ederek ifade eden, felsefe tarihinin ilgi çekici bir anabilim dalı olduğunu söyledi.

Felsefenin başlangıçta düşünce tarihi ile birlikte düşünülmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Celal Türer, belirgin bir felsefe tanımının mümkün olamayacağını, ancak tüm tanımların felsefe hakkında ortak bir değer oluşturabileceğini söyledi.

Ayrıca kavramsal boyutta, klasik görüşlerin içeriğinden bahsederek ‘Filozof kimdir, hikmet sahibi bilge insan hangi özelikleri ihtiva eder’ gibi soruların felsefenin başlangıç noktasını oluşturduğunu dile getirdi” diye belirtti.

‘Şükür ki felsefenin tanımı yok’ diyen Türer, filozofların da bu konudaki düşüncelerini ve birbirlerine karşı durdukları gerekçeleri açıklayarak, sonuçta bilginin yığılarak bir felsefi kanal içerisinden ilerlediğini söyledi.

Felsefe’nin yöntemsel düzeyde çıkış noktasının ‘sorgulamak’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Celal Türer, “Felsefeye göre, kişi sorgulamadığı hiçbir değere inanmaz, inanması da olağan bir durum olarak görülemez” ifadesini kullandı.

İlgiyle izlenen konferans, soru-cevap bölümünün ardından sonra erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile