MŞÜ Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek koordinatörlüğünde yürütülen ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ’Kalkınma Yolunda Doğal Afetler’ adlı proje çerçevesinde Muş’un deprem haritası çıkarıldı. Projenin deprem ile ilgili elde edilen bulguları hakkında açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek; 2, 6, 10, 14, 18 ve 22 kilometre derinliğe kadar olan fayları incelediklerini belirterek, bu faylara ait Colomb gerilme analizlerini yaptıklarını ifade etti.
Özellikle Varto fayının bulunduğu kesimde 14 kilometre derinliğe kadar olan faylarda belirgin bir gerilme artışının görüldüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek; Varto, Bulanık ilçeleri için bu derinlikteki fayların önemli bir risk teşkil ettiğini, bu derinlikten sonra bölgedeki gerilmelerin düştüğünün gözlendiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, elde edilen bulgular bir araya getirildiğinde, bu bölgedeki gerilme artışının yaklaşık 14 kilometreye kadar muhtemel deprem tehlikesinin varlığını gösterdiğini söyledi.
Dölek, ayrıca Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) ve Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAFZ) birleşme bölgesi olan Karlıova üçlü birleşim noktasında, yaklaşık 6-14 kilometre derinlikler arasında gerilme artışı görüldüğünü, bu durumun ise belirtilen bölgelerde deprem riskini arttırdığını sözlerine ekledi.
MŞÜ'den Deprem Uyarısı
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, Varto fay hattı ile Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) ve Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda (KAFZ) gerilme olduğunu ve muhtemel deprem tehlikesi gösterdiğini açıkladı.