Erkoç, “Bize göre en büyük kalkınma miladımız ise 3. OSB ile olacaktır. Bittiğinde her iki OSB’nin toplamından daha büyük bir işletme sayısı ve 30 bin civarında çalışanı ile Malatya’nın kalkınmasında lokomotif görevi üstlenecektir” ifadelerini kullandı.
Malatya’nın ekonomik alanındaki gelişmeler ile Malatya’nın 2023 hedefleri hakkında bilgi veren MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “2023 hedefleri doğrultusunda “Büyük Vizyon” üstlenen Türkiye’nin kalkınma çarklarından birini oluşturan Malatya, Anadolu’nun büyüyen kentlerinin başında gelmektedir.
Son yıllarda farklı sektörleri de, kalkınma renklerine dahil ederek yoluna emin adımlarla devam eden Malatya; 1. ve 2. Organize Sanayi bölgesindeki işletmelerin varlığı ve buna karşın her geçen gün büyüyen sektörleri ile çekim merkezi olma hüviyetini kazanmıştır. 100’e yakın ülkeye kayısısını satan ve Türkiye’nin gayri safi mili hasılasının artmasında küçümsenmeyecek bir katma değer sağlayan Malatya’mızın 2023 yılı hedefleri doğrultusunda 2 milyar doların üzerinde bir ihracatı gerçekleştirmek adına yapılan her etkinliğin büyük önem taşıdığı kanısındayız.
Malatya’nın bazı ekonomik ve sosyal fotoğrafını paylaşmak istiyorum. Verilerin önemli bir bölümü TUİK’e ait olup 2012 yılı verilerdir.
Kalkınma Bakanlığı biliyorsunuz 2012 yılı Mayıs ayında İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması raporunu yayınlamıştı. Bu rapora göre Malatya 2011 yılı itibariyle 42. sırada yer alıyordu. Bu tablo açıkçası bizi üzmüştü. Ancak bu araştırmada 60’a yakın değişken kullanıldığı için bazı iller ekonomik anlamda yüksek katma değer üretmesine rağmen listenin ortalarında yer aldı. Nitekim şu anda en fazla ekonomik katma değer üreten iller arasında ilk 10’da yer alan Gaziantep de, Kalkınma Bakanlığı’nın bu çalışmasında 30. sırada yer almıştı” şeklinde konuştu.
“Malatya, 762 bin 366 kişinin yaşadığı Türkiye’nin 28.nci büyük ilidir. Nüfusunun yaklaşık yüzde 93’ü okuma yazma biliyor. Bitkisel Üretimde 33,Hayvansal üretimde 45 ve Tarımsal üretimde 47 sırada yer alan bir kentiz” diyen Erkoç, 2012 yılı itibariyle ihracatın 282 milyon 729 bin dolar olduğunu vurguladı.
İller sıralamasında ise Malatya’nın 30. sırada yer aldığına işaret eden Erkoç, daha sonra şunları söyledi:
“Yine ithalatta ise 96 milyon 872 bin dolarlık bir rakamla 39. Sırada yer alıyoruz.
İşsizlik oranımız yüzde 8,4’lerde. İşsizlikteki sıramız ise 26. İstihdam oranımız yüzde 45,2’lerde seyrediyor.
Kentimizdeki toplam istihdam sayımız 230 binler civarında bulunuyor.
Bu istihdamın 78 bini tarım sektöründe, 47 bini sanayi (küçük-orta ve büyük işletmelerin tümünü kapsıyor) 105 bin kişi ise hizmet sektöründe çalışıyor.
Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde 157 işletmede toplam 9 bin 464 kişi istihdam edilirken, 2. Organize Sanayi bölgesindeki 116 tesiste toplam 6 bin 662 kişi çalışmaktadır. Bu rakamlar zaman zaman değişkenlik göstermektedir.
Altyapı ihalesini iki gün önce gerçekleştirdiğimiz 3. Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçtiğinde ise bu iki organizenin toplam büyüklüğünden daha fazla tesis ve istihdam söz konusu olacak ve yaklaşık 30 bin kişi OSB’lerde istihdam edilmiş olacaktır.
Üyelerimizin yüzde 85’i tacir yüzde 15 civarı ise sanayicilerden oluşmaktadır.
Yine Sanayicilerimizin yüzde 25’i OSB’lerde yüzde 75’i ise OSB dışında yer almaktadır.
Sanayide toplam istihdamın yüzde 58’i OSB’de iken yüzde 42’si OSB dışında yer almaktadır.
Gıda sektörü, 440 firma ile tüm sanayinin yüzde 42’sini teşkil etmektedir. Bu sektörün toplam istihdamdaki payı ise yüzde 24’tür. Yine tüm imalat sektörleri içerisinde 144 firma ile tekstil sektörü sayı bakımından yüzde 14’ünü oluştururken istihdamın yüzde 53’ünü karşılamaktadır. Bir kentin gelişiminde önemli bir göstergede hiç şüphe yok ki marka başvurusudur. Malatya’nın marka karnesine baktığımızda ise 2012 yılında toplam 334 marka başvurusu gerçekleştirilmiştir. Marka başvurusunda Türkiye’de 25. Sırada yer alıyoruz. TRB 1 bölgesinde ise ilk sırada yer alıyoruz.
Yine 2012 yılında 14 buluş ile 81 il arasında 21. Sırada en fazla patent alan il olmuştur. Endüstriyel tasarımda da ise 24 adet ile 36. Sırada yer alan bir kentiz.
Ayrıca 2010-2012 yılları arasında KOSGEB tarafından yatırımcılara verilen destek tutarı 15 milyon TL iken, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Desteği kapsamında Malatyalı yatırımcılara 545 bin TL’lik bir destek verilmiştir.”
Başta kayısı olmak üzere; Gıda, tekstil, makine, su ürünleri ve sağlık sektöründe Anadolu’nun iddialı kentlerinden biri olan Malatya’nın artık kendi dinamikleri ile yetinmeyip bölgesindeki diğer illerden de yatırım almakta olduğuna parmak basan Hasan Erkoç, “3.Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Akçadağ Mermer Organize Sanayi Bölgesi ve Darende Organize Sanayi Bölgesi’ni oluşturma adına büyük bir merhaleler kat edilmiştir.
Sosyal kent olma sürecini hızlı şekilde tamamlayan Malatya’mız, ulaşım noktasında da eksikliklerini tamamlayarak tüm dünyaya ulaşımın kolay kılındığı bir şehir unvanına hızlı şekilde kavuşmaktadır.
Her türlü yatırım ikliminin hakim olduğu Malatya da sadece ekonomik ve sosyal altyapı değil aynı zamanda eğitim altyapısı da tamamlanarak bugün ülke sınırlarının dışına- başarılarıyla- çıkmış bir üniversitenin, İnönü Üniversitesi’nin varlığı, yatırım yapmayı düşünen tüm iş adamlarımız için büyük bir avantaj oluşturmaktadır. Yine önümüzdeki zaman dilimi içerisinde kurulması planlanan Tarım Üniversitesi ile Malatya, eğitimde de Türkiye’nin güven veren şehirleri arasında yer alacaktır.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılına büyük hedeflerle hazırlanan Türkiye’nin önemli kalkınma dinamiklerinden birini de hiç şüphe yok ki Malatya oluşturuyor. Kalkınma lokomotiflerine her geçen yıl yenisini ekleyen Malatya’da son 10 yılda gelinen noktayı oldukça önemsiyoruz. 2002 yılında 72 milyon dolar ihracat yapan Malatya ilimiz yıllar itibarıyla ihracatında önemli gelişmeler kaydederek 2012 yılında 283 milyon dolarlık ihracat yapan bir il haline gelmiştir. Bu büyümeyi rakamsal olarak ifade etmemiz gerekirse; Yine 2002 yılında Malatya’dan 63 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapılırken 2012 yılında 95 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapılmıştır. Malatya’nın 2002 yılında 62 olan ihracatçı sayısı da 160’a yükselmiştir. Bununla birlikte, Malatya, yıllar itibarıyla hep dış ticaret fazlası veren bir il olarak ayrı bir öneme sahiptir. 2012 yılında gerçekleştirdiği 186 milyon dolarlık dış ticaret fazlasının ülkemiz ihracatındaki sıralamasından çok daha mühim olduğunu düşünüyorum.
Malatya yine 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretimin istihdama etkisi ile birlikte büyüyen bir kentin markalaşma yoluna girdiğini de düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kalkınan bir Malatya’nın markalaşma sürecini iliklerine kadar yaşaması gerektiğini vurgulayan Erkoç, daha sonra şunları belirtti: “ Yukarıdaki rakamları da göz önünde bulundurduğunuzda elbette ki sadece büyüme değil, sağlıklı ve istikrarlı büyüme bizim için önemlidir. Nitekim bunun sağlanması için de markalaşma olgusu kaçınılmazdır. Cumhuriyetimizin 100. yılı için ortaya koyduğumuz 500 milyar dolar düzeyindeki ihracat hedefine ulaşmak için, niceliksel büyüme fırsatlarını gerektiği gibi değerlendirmenin yanı sıra, bakış açımızı değiştirerek ürünlerimizi niteliksel yönden de geliştirmek durumundayız. Kalite odaklı, tasarım ve araştırma faaliyetlerine önem veren, üretkenliği artırmayı başarabilen kentler, önemli ve kalıcı markalarıyla uluslararası piyasalarda varlık gösterecek ve gerçek anlamda büyüyecektir.
Malatya’nın büyüme sürecinin bel kemiğini artık inovatif yol haritaları oluşturmak zorundadır. Yani Malatya artık yeni gözlerle geleceğe bakmak ve bunun için ciddi bir çaba sarf etmek zorundadır.
Ekonomide güçlü olmak için akıl terinin öne çıktığı günümüzde, üretimde ve pazarlamada geleneksel iş süreçleri artık yerini yeni değerlere bırakıyor. Nitekim Malatya 2 Organize Sanayi Bölgesi bu bilinç ile oluşturulmuş ve inovatif yatırımların ön plana çıktığı bir alan haline dönüştürülmüştür. Bu kapsamda önümüzdeki aylarda faaliyete girecek olan AB Hibe destekli İş Geliştirme Merkezi ve İnönü Üniversitesi’ne ait bir Meslek Yüksek Okulu; yenilikçi yatırımlar açısından da önemli bir milad olacaktır.
Bize göre en büyük kalkınma miladımız ise 3. OSB ile olacaktır. Bittiğinde her iki OSB’nin toplamından daha büyük bir işletme sayısı ve 30 bin civarında çalışanı ile Malatya’nın kalkınmasında lokomotif görevi üstlenecektir.
Malatya olarak daha iyi noktalara gelmemiz için kendimize sürekli format atmak ve yeniliklere açık olmak zorundayız. Son 10 yılda gerek ihracatıyla, gerekse yaptığı yatırımlarla hızlı büyüyen Malatya’nın Türkiye’nin yıldızı parlayan kentleri arasında olması, gelecek adına bizleri fazlasıyla ümitlendirmektedir. “
MTSO Başkanı Hasan Erkoç Açıklama Yaptı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, , “Kalkınan bir Malatya’nın markalaşma sürecini iliklerine kadar yaşaması gerekir” dedi.