MTÜ'de Beyaz Önlük Töreni

MTÜ'de Beyaz Önlük Töreni

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde meslege ilk adimlarini atan hekim adayi ögrencilerin Beyaz Önlük Giyme törenleri gerçeklestirildi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde meslege ilk adimlarini atan hekim adayi ögrencilerin Beyaz Önlük Giyme törenleri gerçeklestirildi.

Törene Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, rektör yardimcilari Prof. Dr. Ilhan Erdem, Prof. Dr. Orhan Gündüz, dekan yardimcilari, akademik ve idari personel ile ögrencilerin katilimi ile gerçeklestirildi.

Törende konusan Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tip Fakültesi’nin henüz 4 yasinda oldugunu belirterek, “18. yüzyila kadar hekimlerin kiyafetlerinin siyah renkte oldugu rivayet edilmektedir. Modern tibbin henüz gelismedigi dönemde doktora ya da hekime gitmek son çare olarak görülürmüs. 19. yüzyildan sonra modern tibbin gelismesiyle ve özellikle 20. yüzyilla beraber antibiyotik ve insülin gibi ilaçlarin kesfedilmesiyle birlikte modern tip ve hekimlik insanlik tarihinde çok önemli kritik adimlar atmis ve ortalama insan ömrü de o kesiflerden sonra yükselmeye baslamis. 19. yüzyildan itibaren hekimler, saglikçilar beyaz kiyafetler, beyaz önlükler giymeye baslamislar” ifadelerine yer verdi.

Beyaz rengin sayginligi, güveni, cesareti, fiziki ve vicdani temizligi temsil ettiginden dolayi saglikçilarin da bu rengi giydigini belirten rektör Prof. Dr. Recep Bentli, “Biz toplum olarak biliyoruz ki, hekimlik çok kutsal bir meslek. Geçtigimiz yillarda çok büyük bir pandemi atlattik. Pandemi ile beraber tekrardan hekimligin çok önemli bir meslek oldugunu hep beraber görmüs olduk. Pandemi sirasinda ben de Malatya’da Il Saglik Müdürü olarak çalisiyordum. Gerçekten hekimlerimiz o kadar özverili çalistilar ki dünyaya örnek oldular. O süreçte N95 maske ile disari çikmayan insanlar varken hekimlerimiz hasta basinda sadece cerrahi maske ile pozitif hastalarin yaninda islem yapiyorlardi. Sadece entübasyon yaparken N95 takarak çok güzel bir sekilde hem Malatya’da hem ülkemizde bu süreci yönettiler” dedi.



Italya ya da Fransa gibi ülkelerde huzurevlerinde hastalarin veya yaslilarin yer bulamadiklarindan dolayi toplu ölümlerinin gerçeklestigini ancak bizim ülkemizde böyle bir manzaranin yasanmadiginin altini çizen Rektör Recep Bentli, pandeminin ilk günlerinde Malatya Huzurevi’nde birkaç pozitif vakanin ortaya çikmasi ile birlikte tüm huzurevi sakinlerini hastaneye yatirarak takip ettiklerini ve bu sayede huzurevi sakinlerinde herhangi bir vefatin yasanmadigini dile getirdi.

Rektör Recep Bentli, hekimlerin ve diger saglik personellerinin özverili ve gayretli bir sekilde çalismalari ile birlikte pandemi ve deprem gibi dogal afetlerde ortaya çikmasi muhtemel kayiplarin önüne geçildigini belirtti.

Depremden birkaç saat sonra hastaneye giderek kontroller gerçeklestirdigini ifade eden rektör Recep Bentli, o ortamda bulunan herkesin depremzede olmasina ragmen tüm hekimlerin acilde yogun bir sekilde çalistiginin altini çizdi. Bentli, “Belki de kendi yakinlari yaralanan ya da vefat edenler olmasina ve Elazig’dan ya da baska sehirlerden gelen hekimler gelene kadar tüm hekimlerimiz ve saglik personelimiz yogun bir sekilde hasta tedavilerine baslamislardi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile