Mücellit Meslegi Yok Olma Asamasinda

Mücellit Meslegi Yok Olma Asamasinda

Diyarbakir’in Sur ilçesinde küçücük dükkaninda mücellit mesleginin son temsilcilerinden Mehmet Siddik Arslan, babadan dededen kalma eski kitaplari tipki bir doktorun hastasini iyilestirmek için gösterdigi çabaya benzer bir çaba ve sabirla eski kitaplari yenisinden daha kullanisli hale getiriyor. 46 Yildir mücellit meslegini icra eden Arslan, meslegin yok olma asamasinda oldugunu söyledi.

15 yasindayken adasi olan Mehmet usta, ona mücellitligi en ince noktasina kadar ögrettigini belirten Mehmet Siddik Arslan, o dönemden itibaren bu meslege gönül verdigini söyledi.

Simdiye kadar binlerce eski, yipranmis, dagilmis kitabi ciltleyerek tekrardan okunabilir hale getirdigini dile getiren Arslan, bu meslekte en çok da eski Kur’an-i Kerim ciltlerken mutlu oldugunu belirtti.

Arslan, ”46 yildir mücellit meslegini icra ediyorum. Ben bu meslegi çok severek yapiyorum. En çok da Kur’an-i Kerime hizmet etmek eski olanlari onarmak bana mutluluk veriyor” dedi.



“Bir zamanlar en yogun çalisan meslek iken suan yok olma asamasinda”

Yeni neslin bu meslegin varligindan bile haberdar olmadigini söyleyen Arslan, ”Insanlar artik eskisi gibi kitap okumuyor, kitaba deger vermiyor. Kitabi bile internetten açip okuyorlar. Bu meslek yavas yavas kayboluyor ve benden sonra Diyarbakir’da üç dört tane mücellit kalacak” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile