Mücevher İhracatı Ocakta Düştü

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner: 'Türkiye ekonomik ve jeopolitik dalgalanmalardan her zaman etkileniyor. Ancak bu yeni bir durum değil. Biz sürekli bu dalgalı durumda yükselişi başardık' '40'a yakın Türk mücevher firmasının katıldığı bu fuarda firmalarımız neredeyse mayıs ayına kadar sipariş aldı. Bu da önümüzdeki aylarda ihracatın artacağını gösteriyor'

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre, mücevher ihracatı ocak ayında değer bazında yüzde 40'ın üzerinde gerileyerek 170,8 milyon dolara geriledi.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, miktar bazında Ocak 2015'te 203 bin 136 kilo ürün ihraç eden sektör Ocak 2016'da yüzde 12,95 düşüşle 176 bin 828 kilo ihracata imza attı.

Değer bazında ise 286 milyon 935 bin 637 dolar ihracat yapılan Ocak 2015'e göre yüzde 40,49 oranında gerileyen mücevher ihracatı Ocak 2016'da 170 milyon 756 bin 84 dolara düştü. Ocak 2016 ihracatı Aralık 2015'e göre yaklaşık yüzde 20,2 geriledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik dalgalanmalardan her zaman etkilendiğini belirterek, 'Ancak bu yeni bir durum değil. Biz sürekli bu dalgalı durumda yükselişi başardık' ifadelerini kullandı.

Ocak ayındaki verileri, başlayacak hızlı yükselişin işareti olarak değerlendiren Güner, 'İstanbul Mücevher Fuarı'na çekeceğimiz yabancı alıcılar ile yeni siparişler alacağımıza ve tekrar yükselişe geçeceğimize inanıyorum' yorumunu yaptı. Güner, alım heyeti çalışmalarına erken başladıklarını aktararak, THY ile anlaşma yaparak alıcılar için indirimli bilet sağladıklarını, acentelerle yapılan anlaşmalarla dünyanın dört bir yanından gelecek alıcıları İstanbul'da ağırlayacaklarını belirtti.

Vicenzaoro fuarında Türk mücevher markalarının başarısının sektöre umut olduğunu vurgulayan Güner, şunları kaydetti:

'40'a yakın Türk mücevher firmasının katıldığı bu fuarda firmalarımız neredeyse mayıs ayına kadar sipariş aldı. Bu da önümüzdeki aylarda ihracatın artacağını gösteriyor. İstanbul Jewelry Show’da bu ivmeyi daha da yükselteceğiz. İran potansiyeli yüksek olduğu kadar rakip bir pazar. En önemli ihracat pazarı olan İran'da son dönemde gerileme var; başta İran olmak üzere Türkiye’nin geleneksel pazarlarındaki dalgalanma ihracatı etkiliyor. İran'a ambargonun kalkması nedeniyle İran’ın diğer ülkelerle de ticaret yapmasının önü açıldı. İran ile ticaret eskisi kadar kolay olmayacak, artık diğer rakiplerimiz de bu pazara ilgi gösteriyor. Hem firmalar hem de hükümet olarak bu konuda gecikmeden harekete geçmemiz gerekiyor.'

Ayhan Güner, Türkiye için özellikle komşu ülkeler ile ticaretin önemine dikkati çekerek, tüm olumsuz gelişmelere rağmen düşüşle başlayan 2016 yılını yükselişle kapatmayı hedeflediklerini anlattı. Ocak 2016'da en çok ihracat yapılan ülkelerin sıralamasında önemli bir değişiklik olmadığının altını çizen Güner, en önemli pazarlar arasındaki İran ve Irak pazarlarındaki gerilemenin toplamı etkileyebilecek kadar etkili olduğuna işaret etti.

Mart ayındaki mücevher fuarında bu anlamda etkili adımları atmak üzere hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Güner, 'İhracat ülke grupları olarak analiz edildiğinde en yüksek ihracat yapılan ülke grubu olarak öne çıkan Ortadoğu ülkeleri 113,6 milyon dolar ile toplam ihracattan yüzde 66,5 pay alırken, bu pazara dönük ihracat yüzde 44,8 geriledi. 21,8 milyon dolar ihracatla AB ülkeleri toplam ihracattan yüzde 12,8 pay aldı; AB pazarındaki gerileme yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti. 16 milyon dolarlık ihracatla toplam ihracattan yüzde 9,3 pay alan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi ise yüzde 27 oranında artış kaydetti. 2016'nın ilk ayında mücevher ihracatından aslan payını altından mamul mücevher almaya devam etti. Katma değeri yüksek pırlantalı ürün ihracatındaki artış ivmesi devam etti' bilgisini verdi.

Güner, 2016 yılında ihracatı sadece ülke bazında değil ürün bazında da çeşitlendirmek üzere hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile