Suriye'de üç yıla yakın süredir devam eden iç savaş nedeniyle ülkesini terketmek zorunda kalan 2,5 milyona yakın Suriyeli, komşu ülkelere sığındı. Bu kapsamda en fazla geçiş olan ülkelerin başında Lübnan, Ürdün ve Türkiye geliyor. Ancak son günlerde hem Suriye'nin kuzeyinde artan çatışmalar hem de muhtemel uluslararası askeri müdahale tartışmaları nedeniyle Suriye'den özellikle Irak'a kaçışlarda artış görülürken, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'ye de geçişler sürüyor.
-En büyük kamplar
Suriye'deki iç savaş nedeniyle bu ülkeden gelen mülteci akımından en fazla etkilenen ülkelerin başında Lübnan geliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verdiği rakamlara göre, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Beka'da, Trablus ve ülkenin güneyinde yer alan 4 ayrı kapmta 711 bin 920 mülteci bulunuyor.
Ürdün'deki Zatari ve ülkenin güneyindeki mülteci kamplarına ise 515 bin 512 Suriyeli sığınmış durumda. Yine Mısır'da 110 bin 88, Irak'ta ise 160 bin 82 Suriyeli bulunuyor. Ancak yerel kaynaklar, Suriye'den gelen herkesin resmi mülteci statüsüne sahip olmadığını, bu nedenle de asıl rakamların çok daha yüksek olduğuna dikkati çekiyor.
-Türkiye'de 10 ayrı ilde sığınmacı kampı bulunuyor
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden edinilen bilgiye göre, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 3, Gaziantep'te 4, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Mardin, Malatya ve Adana'da 1'er olmak üzere toplam 15 çadır kent ile Kilis'te 2, Şanlıurfa, Malatya ve Gaziantep'te 1'er olmak üzere toplam 5 adet konteynır kentte Suriyeli sığınmacılar bulunuyor.
BMMYK'ne göre şu ana kadar Türkiye'ye göç eden Suriyeli sığınmacı sayısı 458 bin 837. Suriye vatandaşları için AFAD tarafından kurulan bu kamplara, 2 yılı aşkın süredir her türlü insani yardım yapılıyor.
-Askeri müdahale tartışmaları kaçışları hızlandırdı
Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasının ardından son bir haftada ülkeden kaçışlarda artış gözlemleniyor. BMMYK'nin verilerine göre, Suriye'de kimyasal silah saldırısının düzenlendiği 21 Ağustos'tan itibaren, Mısır'a 3 bin 762, Lübnan'a 11 bin 203, Türkiye'ye 18 bin 869 Suriyeli göç etti. Ancak ülkeden kaçışların hem rejimin olası yeni kimyasal saldırıları, hem de gündemde olan uluslararası askeri müdahale tartışmaları nedeniyle artarak devam etmesi bekleniyor. Ülkede baş gösteren açlık vakaları da kaçışlarda önemli bir etken olarak gösteriliyor.
Öte yandan, son dönemde Suriye'den özellikle Irak'a yoğun bir göç olduğu gözlemleniyor. Bu çerçevede BM Genel Sekreterlik Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 15 Ağustos'tan bu yana 44 binden fazla Suriyeli'nin, Irak'ın kuzeyine sığındığını bildirdi.
-Binlerce Suriyeli göçe hazırlanıyor
Suriye'den kaçışlar tüm hızıyla sürerken, henüz komşu ülkeye geçmeyi başaramayan binlerce Suriyeli, ülke içinde zor şartlar altında hayatını devam ettirmeye çalışıyor.
Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgesinde yer alan Atme, Kah, Kerame, Akrabat Babül-Hava ve Babül Selam'da olmak üzere 6 büyük kamp bulunuyor. Ancak bu kampların yanı sıra, ülkenin farklı bölgelerinde de küçük nüfuslar barındıran onlarca toplanma yeri bulunuyor.
Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaklaşık 40 bin Suriyeli kamplarda yaşamının devam ettirmeye çalışırken, 21 Ağustos'taki kimyasal silah saldırısının ardından Atme'ye 2 bin, Babül-Selam'a 5 bin, Trablus'a ise 3 bin insanın göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
-Göçün artmasından endişe ediliyor
Suriye'den 2013'ün başından itibaren 1 milyondan fazla kişi, bölge ülkelerine göç etmek zorunda kaldı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Başkanı Guterres'İn geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamasında, 2013 sonuna kadar Suriyeli sığınmacı sayısının 8 milyonu bulabileceği uyarısında bulunması ise yakın vadede yeni bir insani dramın yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu gözler önüne seriyor. Şu anda bile 1 milyonu aşkın çocuğun sığınmacı durumuna düşmüş olması, tüm dünyanın gözü önünde seyreden insanlık dramının ne boyutlara ulaşbileceğini gösteriyor.
Müdahale İhtimali Suriye'den Kaçışları Hızlandırdı
ANKARA - Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasının ardından alevlenen askeri müdahale tartışmaları, ülkeden kaçışları hızlandırdı. En büyük mülteci kampları Lübnan, Ürdün ve Türkiye'de bulunurken, son bir ayda Irak'a geçişlerde artış yaşandı.