Mudanya Müftüsüne, Vakit Uzmanları İle Emekli Müftülerden Cevap
Bursa'nın Mudanya ilçesinde dün akşam, ezanın 5 dakika erken okunması üzerine vatandaşların oruçlarının bozulmadığı açıklamasını yapan Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu'na, vakit uzmanları ile emekli müftüler, 'oruçların kaza edilmesi gerektiği' cevabını verdi.
Mudanya İlçe Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu, Mudanya’da akşam ezanının erken okunduğunu belirterek, "Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu’na müracaatta bulunuldu. Dini açıdan fetva istendi. Verilen fetvada bir şehrin doğusu ile batısı arasında 7 dakikalık bir fark olduğu için 7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa oruca bir zarar gelmeyeceği kaydedildi. Orucun bozulmayacağı ve yerine kaza yapılmayacağı belirtildi. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, oruçların bozulmadığını bilmeleri gerekiyor” dedi
Bunun üzerine İHA'ya açıklamalarda bulunan vakit uzmanları ile emekli müftüler, "Mudanya'nın doğusu ile batısı arasında kesinlikle 7 dakikalık fark yoktur. Var diyenin, Mudanya'nın doğu ve batı arz (enlem), tul’lerini (boylamlarını) bildirip, ayrı ayrı formülleriyle doğu ve batı iftar vakti hesaplarını yapıp, çıkan neticeler arasındaki farkın 7 dakika olduğunu göstererek ispat etmesi lazımdır. Böyle ispat edilmeksizin ve hiçbir İslam alimi ve İslam astronomunun kitap ve bilgilerine dayanmaksızın, müstenidattan tamamen yoksun olarak, delilsiz, hesapsız söylenenler ve bildirilenler fetva olamaz. Fetva demek, hangi alimin hangi kitabından veya hangi İslam astronomunun hangi eserinden alındığının veya Mudanya'nın doğu ve batı arz ve tul’leri kullanılarak yapılacak akşam namazı hesaplarının arasındaki farkın 7 dakika olduğu hesabı ile birlikte bildirilerek ispatlanmalıdır. Yani bu cevap, hem astronomik olarak, hem dinen ve hem de ilmen yanlıştır. İslam alimleri eserlerinde bu şekilde oruç bozanların, oruçlarını kaza etmelerinin gerektiğini ittifakla bildirmekle beraber, imsâk vaktini 3-4 dakîka geciktirenin orucu ve gurûbu (akşamı) 3-4 dakîka öne alanın orucu ve akşam namazının fâsid olacağı (bozulacağı) (Dürr-i yektâ)da da yazılıdır" dediler.
Türkiye’de ilk oruç kazası Bursa’nın Mudanya ilçesinde meydana geldi. Emekli din görevlisi ve saatçilik yapan Nurettin Tül, Tekke-i Cedit Camii’nde akşam ezanını 20.47’de okuması gerekirken 20.42’de okudu. Ezanın okunması ve topun patlamasının ardından orucunu açan ilçe sakinleri 5 dakika sonra yeniden ezan okununca şok oldu. Telefonla birbirlerini arayan vatandaşlar, ezanın erken okunduğunu anladı. Müezzinin camide olmaması sebebiyle ezanı okuyan kişinin saatinin ileride olduğu ortaya çıktı. Ardından Nurettin Tül, iftar saatinin girmesini bekleyerek, ikinci bir ezan daha okudu. Ezan merkezi sistemle bu camiden okunduğu için bütün ilçe orucunu erken açmış oldu.
Bursa'nın Mudanya ilçesinde dün, akşam ezanını 5 dakika erken okuyan din görevlisi Nurettin Tül ise, saatini 5 dakika ileride unuttuğunu ifade ederek, “Bu yüzden ezanı 5 dakika erken okudum. Mudanyalı kardeşlerimden özür diliyorum. Elimde olmayan nedenlerden dolayı böyle bir şey oldu. Haklarını helal etsinler” dedi
Ezanı erken okuyan emekli din görevlisi Nurettin Tül, yaptığı açıklamada, “Müezzin arkadaşımız imtihana gittiği için akşam namazına yetişemedi ve "hocam ezan okur musun" diye bana söyledi.
Biz de fahri olarak ve halkımızın isteğiyle ezan okuyoruz. "Okuruz" dedik ve benim saat arızalanmış. O an 5 dakika ileriye gitmiş. Bu yüzden 5 dakika önce ezanı okuduk. Ezan okunduktan sonra namaz kılmak da gerekiyor. Onun ardından zamanı gelince ikinci bir ezan okuduk. Ben Mudanyalı kardeşlerimden özür diliyorum. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı böyle bir şey oldu. Haklarını helal etsinler. Bu bir kaza oldu” dedi.
Ezanı bitirmesinin ardından kendisine telefon geldiğini aktaran Nurettin Tül, “Bana ezanı erken okudun" dediler. "Ben de saatime bakarak bir yanlışlık yok" dedim. Sonra başka arkadaşımızın saatine baktığımız zaman 5 dakika erken okuduğumu anladım. "İkinci ezanı namazları tehlikeye girmesin" diye okudum. Edindiğim bilgilere göre saate bakanlar da var. Bizim bu taraflarda aslında ilk top atılır. Top atan kişiler ilk burada ezana odaklanmışlar. Mudanya’da iyi sesi olanlar ezan okuyor. Kaymakam yoluyla bir belge hazırlandı. Merkezi sistem olduğu için halk ve müftülük çarşamba günü ezan okumamı istedi” diye konuştu.