Mudanya’ya Fransız Kardeş

Mudanya’ya Fransız Kardeş

Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Türk mutfağını tanıtma günü etkinliklerine katılmak üzere ilçeden 24 kişilik bir grupla gittiği Fransa’da Romorantin-Lanthenay Belediye Başkanı Senatör Jeanny Lorgeoux ile kardeş şehir protokolü imzaladı.

Mudanya Belediyesi kardeş şehirlerine bir yenisini daha ekledi. Fransa’nın başkenti Paris’e 180 kilometre uzaklıktaki 20 bin nüfuslu Romorantin-Lanthenay ile kardeş şehir olan Mudanya, kardeşlik protokolünü Fransa’da imzaladı. Romorantin-Lanthenay Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen törene; Bölge Valisi Giffen Lagumde, Belediye Başkanı Senatör Jeanny Lorgeux, Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Ticaret Odası Başkanı olan Phillippe Charbonnier, Belediye Başkan Danışmanı Mehmet Dikmen, Türk-Fransız Derneği Başkanı Nevzat Karataş, büyükelçilik ve konsolosluk temsilcilerinin yanı sıra Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, başkan yardımcıları Dr. Kartal Saldırış ile Seçil Pınar İncecik, belediye meclis üyeleri ve belediye bürokratları ile eşlerinden oluşan 24 kişilik bir grup katıldı.

Romorantin Lanthenay Belediye Başkanı Jeanny Lorgeux, Mudanya’yı kardeş şehir seçmelerinin nedeninin, ilçelerinde Türkiye’den gelen kalabalık Türk nüfusunun yaşadığını ve bunların çoğunun da Bursa kökenli olduğunu söyledi.

Mudanya’nın nüfusu ile Romorantin’in birbirine paralellik gösterdiğini ifade eden Lorgeux, “Osmanlı İmparatorluğu ilk olarak Bursa’da doğdu. Bizim yaşadığımız Romorantin de, Fransızların ilk imparatorluğunu kurduğu şehir. Bu nedenle danışmanım Mehmet Dikmen’in önerisini değerlendirdiğimiz bu kardeşlik antlaşmasının resmi protokolünü bugün imzalayarak sonuçlandırıyoruz” diye konuştu.

Mudanya’nın Romorantin ile kardeş şehir olma yönündeki teklifin 12 yıl öncesine dayandığını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Belediye Başkanı Jeanny Lorgeux’un teklifi ardından geçen bu süre içerisinde gerek kendi ülkesi, gerekse de diğer ülkeler üzerindeki etkinlikleri noktasında büyük hizmetler ve güven sağladığını gözlemediklerini söyledi.

Aynı zamanda senatör olan Başkan Jeanny Lorgeux’un, mevcut gücüne Türkiye-Fransa arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesini de eklediğini ifade eden Aktürk, kardeşlik protokolünün bu yıl 35.’si kutlanan Sologne Gastronomi Günleri’ne denk getirilmesinin Mudanya ve Romorantin için büyük mutluluk kaynağı olduğunu belirterek, “Yaşasın Türkiye, yaşasın Fransa” dedi.

Bölge Valisi Giffen Lagumde ise, iki ülke kültürü, medeniyeti, dostluğu, ticareti ve sanatının kurulan bu dostluk köprüsü sayesinde birbiriyle daha çok kaynaşacağına inandığını söyledi.

İki belediye adına hazırlanan kardeş şehirler anlaşmasını imzalayan başkanlar, imza töreni sonrasında karşılıklı hediye takdiminde bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile