Büyükşehir sınırlarında Ro-Ro limanı yapılması yönünde bir çalışma olmadığını belirten Başkan Altepe, Mudanya ilçe merkezinde böyle bir kamyon taşımacılığına izin vermelerinin söz konusu olmadığını açıkladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin mayıs ayı meclis toplantısı tarihi binada yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, Mudanya yolundaki 3. şerit çalışmalarından dolayı, sürücülerin eski Mudanya yolunda saatlerce çile çektiklerini, bu çalışmanın İstanbulluların güney sahillerine ve kamyonların bu aksta taşınması ile alakalı olduğunu söyledi.
İzmir tarafına İDO kanalı her saat başı otobüs seferleri ile yolcu taşınmasına başlandığını ve bu işin Güzelyalı ve Mudanya esnafına hiçbir katkısı olmadığı gibi kuru kalabalık getirdiğini belirten Ayradilli, yakında Tekirdağ’da inşa edilen Ro Ro iskelesinden Mudanya’ya kamyon nakline başlanacağını söyledi Başkan Altepe, büyükşehir sınırları içinde yeni Ro-Ro limanı yapılmasının söz konusu olmadığını dikkat çekerek, “Mudanya yolunda devam eden çalışmalar Bursa’nın vitrini olan sahile ulaşımı kolaylaştırmak maksadıyla yapılıyor. Ben 510 bin kişinin oyunu almış biri olarak Bursa halkının temsilciyim. Kimsenin menfaati benim için önemli değil. Kimse bize zorla iş yaptıramaz, böyle bir şey mümkün değil. Bizim için sadece halkın menfaatleri önemli. Korupark kavşağını 3 şeritli olarak yaptık. Niye? Çünkü Mudanya’nın geleceği için bu yol 3 şeritli olacaktı. Şimdi bu çalışma yapılıyor. Hafta sonları Mudanya yolunda yoğunluk oluyordu. Okullar tatil olunca da trafik sıkışıyor. Biz bu sıkışıklığı önlemek için karayollarından bu yolu genişletmesini istedik. Ayrıca bu yol çalışması, Bursaray Kestel hattında yaptığımız köprülere karşılık, mutabakat neticesi yapılıyor. Ayrıca Bursaray’ın Kestel’e uzaması ile vatandaşlarımız deniz ulaşımına kolaylıkla Mudanya’dan gidecekler.Burada hedef raylı sistemin Mudanya’ya götürülmesidir. Ancak şimdilik vatandaş trenle Emek’e kadar gelecek. Buradan da tek araçla sahile ulaşacak. Biz yolu da 3 şeride çıkararak, tek şeridi toplu taşıma için tercihli olarak kullanacağız. Mudanya sahil düzenlemesini de ihale edeceğiz. Bizim sahillerimiz de İstanbul’un Moda bölgesi gibi olsun istiyoruz. Ama bunun için öncelikle o bölgelerin ulaşılabilir olması gerekli. İşte ‘Tekirdağ’a Ro-Ro limanı yapılıyor. Bunun karşılığı Mudanya’ya yapılacak” deniyor. Açıkça söylüyorum Büyükşehir sınırları içinde biz buna karşı olduğumuzu söyledik. İzin vermemiz söz konusu. Ancak sınırlarımızın dışında neler oluyor bunu bilemiyorum. Bununla ilgili gerekli bilgileri alıp, konuyu inceleyelim” diye konuştu.
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk de büyükşehirin sahil düzenleme çalışması başlaması halinde mevcut Mudanya limanında bile tahmil ve tahliye işlemlerinin durdurulması yönünde ilçe belediye meclisi kararları olduğuna dikkat çekerek, “Mudanya sahiline kamyon girmeyecek. Ancak Trilye’ye bağlı Ketendere mevkiinde bir büyük liman ile Ro-Ro limanı yapılması ile alakalı Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışması var. Bu konu ile alakalı 100 binlik planlara işlenmesi konusu Bursa İl Genel Meclisinde değerlendiriliyor. Şu anda büyükşehir sınırlarında böyle bir Ro-Ro iskelesi konusu yoktur” diye konuştu.
CHP’li Mustafa Bozbey’in İzmir yolunda Eski Karağaç köyü yanından Zeytinbağı’na giden yolun genişletilmesinin de kamyon trafiği ile alakalı olduğu iddiaları dikkat çekti.
BUSKİ GENEL KURULU DA YAPILDI
Meclisten önce BUSKİ Genel Kurulu da yapıldı. Kurulda bilgi veren Başkan Altepe, şişeleme tesisi kurmayı planladıklarını belirterek, "Bursa’nın kaynaklarından bu şehrin de rantını alması yönünde göreve geldikleri ilk günden beri kararlılığımız var. BUSKİ’nin su şişeleyip, satmak gibi bir görevi olmamasına rağmen, bu yöndeki çalışmalar hızla sürüyor. Şişileme tesisi ile alakalı ihaleyi yaptık. Eğer Uludağ’ın kaynak suları satılıyorsa biz de Bursa olarak bundan payımızı almalıyız. Su tesisi ile ilgili isale hatları çekildi. Bina ve şişeleme tesislerinin kurulmasına ilişkin ihaleye çıkıldı. Ancak böyle bir tesis ilk defa yapıldığı için mevzuatla ilgili bazı sıkıntılar oldu. Bu sıkıntılar aşıldı. Kaynak sularından İl Özel İdaresi pay istiyor. Pınar sularını biz topluyoruz ancak şişeleme yapmaya kalkınca pay isteniyor. Bunun hayata geçmesi için gerekli yasal düzenlemelerin de yapılmasınhı bekliyoruz. Haziran ayında il sınırları Büyükşehir Belediyesi sınırı oluyor. Eğer sınırlar il sınırı olacaksa su kaynakları açısından da tek yetkili bizim olmamız gerekli. Pınar sularının değerlendirilmesi bize ait olmalı” dedi.
Marmara Denizi’nin temizlenmesi ile alakalı Kocaeli ve İstanbul büyükşehir belediyeleri ile alakalı koordineli çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Başkan Altepe, 58 fabrikayı atık suları ile çevreyi kirlettikleri için kapattıklarını söyledi.
Çevreci fabrikaların maliyetlerinin yükselmesine karşılık arıtmasız çalışanlara artık bölgede göz yumulmadığını anlatan Altepe, “Bundan sonra arıtmalı üretim yapanlara da sertifika vereceğiz. 3 yılda yeni büyükşehire bağlanan ilçelerle birlikte alt yapıya 540 milyon lira yatırım yaptık. 7 ilçe Haziran’da 17 ilçe oluyor. Yeni katılacak 10 ilçede en iyi ihtimalle yağmur suyu toplama şebekesi yok. Bu ilçelerdeki içme suyu ve kanalizasyon şebeke eksikliklerini de tamamlayacağız. Yerel yönetimler bu kadar alt yapı yatırımı yaparken, özel sektörün Marmara denizini kirletmeye devam etmesine müsaade edemeyiz. Gemlik ve İzmit körfezlerini kurtarmak için Marmara kenarındaki 10 bin fabrikanın kontrolünü bütün büyükşehir belediyeleri olarak büyük bir hassasiyetle takip edeceğiz” diye konuştu.
Mudanya Yolu Bursalılar İçin Genişletiliyor
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına CHP Grubu’nun Mudanya yolundaki genişletme çalışmalarının İDO’nun İzmir’e gideceklere yapacağı otobüs seferleri ile Ro-Ro seferleri için yapıldığı iddiaları damgasını vurdu.