Apiterapi Merkezi’nin kurulus çalismalari ile ilgili Vali Orhan Tavli baskanliginda paydaslar haftada bir gün toplanti yapiyor. Binasi hazir durumdaki merkezde ari ürünleri olan polen, propolis, ari sütü, ari zehri gibi özellikle pandemi döneminde büyük talep gören ürünler islenerek hem pazarlamasi yapilacak, hem de Mugla aricisina ekonomik girdi saglanacak.
Mugla ari Yetistiricileri Birligi ve ayni zamanda Türkiye Aricilar Birligi Baskani Ziya Sahin, Apiterapi Merkezi kurulus çalismalarinda Mugla Valisi Orhan Tavli’nin büyük gayretleri bulundugunu söyledi.
Sahin, “Pandemi döneminde bütün dünyada bütün ari ürünlerimiz ciddi bir kullanim alani sagladi. Özellikle bütün dünya sunu kabul etti. Bizim propolisimiz, antibakteriyel, antifungal, antimikrobiyel olmasi özelligi ile bütün dünyada kullaniliyor. Ülkemizde 3 bin 600 çesidi endemik olmak üzere 12 bin tür bitkimizin olmasi 500 tanesinin balli olmasi nedeniyle kullanim alani zirve yapiyor. Ülkemizde ari ürünleri yani Apiterapik ürünlerin üretimine büyük bir destek verilmesi lazim. Kadilarimizi biz aricilik sektörünün ayrilmaz bir parçasi olarak görüyoruz. Bunu da ari sütü, polen, propolis, ari zehri ürünlerine kadin eli degmeli diyoruz. Mugla’da uygulayacagimiz projenin üretim asamasinda biz sözlesmeli sertifikalandirilmis ari ürünleri isletmeleri kurarak ürettirmek istiyoruz. Burada en azindan bin, bin 500 ailemizi bu sekilde üretime katacagiz. Üretime kattiktan sonra projenin ikinci asamasi olan ve Sayin Valimizin de geldigi günden beri hep destekledigi inovasyonu yüksek ari ürünleri üretmemiz lazim. Ari ürünlerini pazara arz etmemiz lazim. Sadece üretim ile degil, tüketim ve isleme ile. Projenin ikinci asamasi bunlarin üretim merkezi olacak. Üçüncü asamasi da AR-GE olacak. Hem üretim var, hem isleme var, hem AR-GE var. 9 ay ariciligin yapilabildigi bu ilde diger ari ürünlerinin üretilmesi ve islenmesi mutlaka yapilmalidir. Bu projeye Mugla aricilar Birligi olarak sahip çikiyoruz. Mugla aricilar Birligi’nin bu mekaninda 400 m2 kapali deposu var, hem de bunun haricinde 4 bin m2 arsasi bulunmaktadir. Burada bu projeyi hayata geçirecegiz. Ümit ediyoruz ki bir yil içinde bu prjoe hayata geçer. Bu projenin total bütçesi bize ifade edildigi kadari ile 7-8 milyon TL. Bu proje Türkiye’nin aricilik özellikle apiterapik ürünler vizyonunu arttiracaktir” dedi.
Mugla bölgenin apiterapi merkezi olacak
Mugla Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak, “Mugla çam bali üretiminin lider sehri. Ama ayni zamanda bal üreticilerimizin aricilarimizin inovatik apiterapi ürünleri olan propolis, ari sütü, polen ve hatta ari zehri üretimi yaparak bölgenin apiterapi merkezi olmasini saglamak. Bir taraftan üreticimizin gelirini arttirirken, dogru üretim teknikleri ile de yurt disindan ve yurt içinden gelen turistlerimizi burada apiterapi ürünleri ile tedavisini de yapmak istiyoruz” dedi.
Mugla Apiterapi Merkezi Çalismalari Hizlandi
Dünya çam bali üretiminin yüzde 90’ini, Türkiye çam bali üretiminin ise yüzde 78’sini karsilayan Mugla’ya ari ürünlerinin islenerek ekonomik degere dönüstürülmesi için Mugla Valiligi önderliginde ve GEKA destegi ile Mentese Kafaca yol ayriminda Mugla Ari Yetistiricileri Birligi’nin arazisi üzerine ‘Apiterapi Merkezi’ kurulacak.