Mugla Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlügü toplanti salonunda gerçeklestirilen çalistayda çesitli dallardan hocalarin sunumlari gerçeklestirildi.
MSKÜ Egitim Fakültesi Egitim Bilimleri Enstitüsü Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Rasit Avci Aile, Hayat Boyu Gelisim ve Ögrenme konulu sunumunu gerçeklestirdi. MSKÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Su Kaynaklari Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Ceyhun Özçelik Aile, Çevre ve Iklim konulu sunumunu gerçeklestirdi. MSKÜ Egitim Fakültesi Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Asli Tayli Aile Esitlik ve Adalet. MSKÜ Seydikemer Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Öngören Aile Odakli Sosyal Hizmetler konulu sunumunu gerçeklestirdi. MSKÜ Seydikemer Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Görevlisi Aykut Can Demirel Aile, Sosyal Kalkinma ve Refah konulu sunumunu gerçeklestirdi. Sosyolog Tugçe Demirkol ise Aile, Teknoloji ve Dijitallesme konulu sunumunu gerçeklestirdi.
Çalistayin açilisinda konusan Mugla Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Osman Toprakçi, “Aile temel toplumsal bir kurumdur. Toplumu ayakta tutan temel unsur temel ögelerdendir. Sosyal hizmetin odagi da genellikle ailedir ve ailenin saglikli uyumlu olmasi, aile yapisinin ve alt sistemlerin güçlü isler olmasini Ailenin toplumda görünür olmasini saglayan bütüncül hizmetlerden olusmaktadir. Hizmet modellerimizden olan koruyucu ailede hurma ve bakim altinda bulunan çocugun karmasik ve sorumlulugu dönemini örselenmeden geçirmesini ve toplumdaki diger bireyler gibi hayatlarini normal sekilde idame ettirmesini saglamaktir. Yine bir baska hizmet modelimiz olan çocuk evlerinde çocugumuz, çocuklarimizin komsuluk, arkadaslik, mahalle gibi kavramlar ile örf ve adetlerimizin ahlak ve degerlerimizi yasayarak toplumla iç içe yasamin gereklerinin ögrenilmesi ve toplumsal hayata entegrasyonunun etkin katiliminin saglanarak kendine güvenen, kendine güvenen, gelecege umutla bakan nesillerin yetistirilmesini beklemektedir Bu çerçevede da ilçelerimizde aile hekim programlari düzenlenmektedir. 2023 yili itibariyle 5 bin 732 kisiye ulasilmis, bunlardan evlilik öncesi egitimlerimiz çerçevesinde 824 kisiye bagimlilikla mücadele egitimi çerçevesinde ise 2 bin 164 kisiye ulasilmistir. Ve egitimlerimize düzenli olarak devam edilmektedir. Bilindigi üzere Bakanligimizin en önemli gayesi de ailenin bütünlügünü korumak. Parçalanmis ailelerin korunmaya, yardima ve bakima muhtaç fertleriyle çocuklarina her türlü maddi ve manevi sosyal destek saglamak. Bu noktada gerekli planlamalari yapmaktir. Bu çerçevede aile kurumuna sahip çikmanin Bu kutsal kurumun milli ve mani degerlerimizle uyumlu sekilde güçlendirmenin, ayakta tutmanin bilincinde olarak hareket etmenin önemini bilmekteyiz. Bakanligimizin ehemmiyetle üzerinde durdugu aile çalistayina desteklerinden dolayi sayin valimize huzurlarinizda bir kez daha sükranlarimi sunar, Bilim Kurulunu olusturan akademisyenlerimize katki ve katilimlarindan dolayi tesekkür ederek dünyada sirtimizi her zamanda yiyebilecegimiz tek seyin ailemiz oldugunu hatirlatiyoruz” dedi.
MSKÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Su Kaynaklari Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Belirlenmesi için bu toplantida benim anlatacagim kisim çevre ve iklim degisikligi ve bunun etkileri. Takdir edersiniz. Kontrol eder mi? Anlaminda sosyal sorumluluklarin belirlenmesi için yapilan bu çalistayda anlatacagim konu özellikle çevrede iklim degisikligi. Biliyorsunuz son yillarda iklimde ciddi bir degisim söz konusu. Sehirlerimizi sular basiyor. Bazi noktalarda kuraklik oluyor. Görüyorsunuz yogun bir kentlesme söz konusu. Bunlarin etkilerinin bizim üzerimizde nasil olacagini tartisacagiz. Buradan çikan sonuçlari da bir bildiri halinde Bakanliga ileterek Bakanligi önümüzdeki yillardaki politikalarinin daha düzenli daha halkin ihtiyaçlarina karsi net sekilde olmasi yolunda bir adim atacagiz. Tabii diger taraftan da afetler var. Acil durum yönetimi de anlatacagim konularin içerisinde yer aliyor. Biliyorsunuz afetler olaganüstü durumlari beraberinde getiriyor. Bu gibi durumlarda alinacak aksiyonlar bizim halkimizin, ailemizin ve toplumumuzun korunmasi ve kentsel altyapiyla beraber ve bagimsiz saglanmasi çok önemli oturumlarda görüsmek dilegiyle” dedi.
Mugla'da 'Aile' Çalistayi
Mugla Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlügü tarafindan Ülkemizde yasanan sosyal sorunlarin tespiti ve çözümü ile ailenin korunmasi, güçlendirilmesi ve sosyal refahinin artirilmasi yönünde Ailenin güçlendirilmesi amaciyla üniversiteler, sivil toplum kuruluslari, kamu kurum ve kuruluslarinin görüslerinin bilimsel verilerle derlenecegi ‘Aile’ konulu çalistay düzenlendi.