Datça Orman İşletme Şefliği, ormanlarda özellikle kızılçam ağaçlarına yuva yaparak zarar veren ve ağaçların kurumasına neden olan 'çam kese böceği'ne karşı biyolojik mücadele başlattı.
Orman yangınlarına göre 5 kat daha zararlı olan çam kese böceklerinden ormanları kurtarmak için başlatılan mücadele çalışmalarına, böcek zararının en yoğun olduğu Hızırşah ve Mesudiye mahallelerinden başlandı.
Datça Çevre Derneği (DAÇEV) üyelerinin de katılarak destek verdiği çalışmalar kapsamında, ilk etapta çam ağaçlarına biyolojik mücadele yöntemi olan suni kuş yuvaları asıldı.
Dana sonra zararlı ile biyolojik mücadelede kullanılan ve çam kese böceği tırtıllarını ve pupalarını yiyerek beslenen terminatör böcek olarak da bilinen 350 calosoma böceği doğaya salındı.
Datça Orman İşletme Şefi Uğur Orhun, yapılan calosoma salımı ve kuş yuvası asma işlemlerinin, çam kese böceği zararının yoğun olduğu ormanlık alanlarda gerçekleştirildiğini söyledi.
Ormana zarar veren böceklere karşı tabiata en uygun ve çevreye zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemini uyguladıklarını dile getiren Uğur, çam kese böceğiyle mücadele çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.
Orhun, Ormanların dumansız yangını olarak da tabir edilen ve ağaçların çapı ve boy gelişimini engelleyen çam kese böceğinin aniden gelişmeyip zamanla ortaya çıktığı için kamuoyunca yeterince bilinmediğini ifade etti.
Muğla'da Çam Kese Böceği İle Mücadele
Datça Orman İşletme Şefliği, ormanlara musallat olan çam kese böceğiyle mücadelesini sürdürüyor.