Kas kontrol yetersizliği sonucu oluşan SP hastası 14 yaşındaki B.D’yi özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezine kaydettiren aile oğullarının grup destek eğitiminden mahrum kaldığını iddia ederek, rapora tepki gösterdi.
Özel bir şirkette çalışan baba Devran Demir, Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi yazdıklarını ama halen bir cevap alamadıklarını ileri sürdü. BİMER’e şikayette bulunduklarını belirten Demir, "Hukuki yollara başvuracağız. Eğer bir sonuç alamazsak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağız" diye konuştu.
"GRUP EĞİTİMİ SAYESİNDE SOSYALLEŞTİ’’
Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nce 1 yıl önce oğulları için ’Bireysel ve grup’ destek eğitiminden yararlanabileceği doğrultusunda özel eğitim ve değerlendirme raporu verildiğini hatırlatan anne Nurşen Demir ise, "Dalaman’a taşındıktan sonra Şubat ayında raporumuzun süresi dolunca yenilemek için Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne gittik. Oğlumuzun sadece ’bireysel’ destek eğitimlerinden yararlanabileceği yönünde rapor verildi.
’Grup’ destek eğitimine gerek olmadığı söylendi" dedi.
Oğullarının oda hapsine mahkum edildiğini öne süren anne Nurşen Demir, "Oğlum kalabalıktan korkardı. Evimize misafir gelemezdi. Hatta komşularımız bizden rahatsız olurdu. Eğitimden sonra Baran sosyalleşti. Bu raporla oğlumuzun eğitim hakkı elinden alındı. Oğlumun eğitim hakkını geri istiyorum’’ dedi.
"KURUMUMUZ TARAFINDAN GEREKLİ ÖZEN GÖSTERİLİYOR’’
Destek eğitim raporlarının bağımsız uzmanlardan oluşan komisyon tarafından 8 saat bireysel, 4 saat de grup destek eğitimi olarak verildiğini vurgulayan Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Yakar ise, "Raporlar yapılan inceleme ve testler sonucunda veriliyor. Grup destek eğitim raporu, grup ile uyum içerisinde çalışabilecek durumda olduğu tespit edilen çocuklara verilmektedir. Baran Demir için İstanbul Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 6 yıl boyunca bireysel destek eğitimi verilmiş, sadece son 2 yıl hem bireysel, hem de grup destek eğitimi yönünde rapor verilmiş, Baran’ın el ve kol kasları gelişmemiş, desteksiz oturamıyor, konuşması zayıf, fevri hareketleri var, bulunduğu ortamdan rahatsızlık duyup bağırıyor. Aileye bağımlı durumda, bilimsel olarak grup destek eğitimi alması yönünde rapor verilmesi şartlarına uygunluk arz etmiyor. Kurumumuzdan 2 bine yakın engelli rapor alarak yasal haklarından yararlanmaktadır. Hiçbir engellinin hakkının kaybolmasına müsamaha göstermeyiz. Verilen raporlarda kurumumuz tarafından gerekli özen gösterilmektedir. Ailenin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne rapordan sonra yaptıkları müracaat göz önüne alınarak tekrar değerlendirme isteği doğrultusunda aileye davet gönderilmiştir’’ dedi.
Muğla'da Engelli Çocuğun Eğitim Hakkının Elinden Alındığı İddiası
Muğla’nın Dalaman ilçesinde Serebral Palsi (SP) hastası olan 14 yaşındaki çocuğa, ’sadece bireysel destek eğitimi alabileceği, grup destek eğitimine gerek olmadığı’ yönünde rapor verildiği iddia edildi.