Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve İl Özel İdaresi’nin destekleriyle 852 bin 947 liraya mal olacak projeyle vatandaşların daha hijyenik su içmesi hedefleniyor.
GEKA tarafından 2010 yılı iktisadi kalkınma mali destek programı kapsamında köy içme suyu depolarının yalıtımı projesi, Muğla Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya AK Parti Milletvekili Yüksel Özden, Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğlu Üniversitesi (MÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve köy muhtarları katıldı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Veli Çelik, açılış konuşmasında GEKA’nın 2010 yılı mali destek programı kapsamında küçük ölçekli altyapı projeleri hibe çağrısı açtığını, bunun Mart 2011 tarihinde sona erdiğini söyledi. Programın amacının, bölgenin endüstriyel, çevresel, sosyal ve kültürel altyapısının gelişmesi yoluyla yaşam kalitesinin yükseltilmesine ve iktisadi kalkınmaya katkı sağlamak olarak belirlendiğini aktaran Çelik, küçük ölçekli altyapı proje çağrısına Muğla, Aydın ve Denizli`den toplam 131 proje sunulduğunu, 38’inin Muğla’ya ait olduğunu kaydetti. Çelik, “Muğla’dan yedi proje, desteklenmeye değer görülmüştür. Bu kapsamda Muğla Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin birlikte hazırlamış ve kazanmış olduğu köy içme suyu depolarının yalıtımı projesinin toplam maliyeti 852 bin 947 lira olup 450 bin lirası GEKA tarafından desteklenecektir. 77 köyün içme suyu depolarının yalıtımları tamamlanarak, yaklaşık 50 bin kişi sağlıklı su içme olanağına kavuşacaktır. Ayrıca il ve ilçe özel idaresi genel sekreterliği personeli bu çalışmayla bilgilerini geliştirecek, köylülerle yapılan çalışmalar ve hijyen konusunda eğitim ve paneller bilinçlendirileceklerdir.” dedi.
İl Genel Meclis Başkanı Cemal Gürpınar ise köyleri de şehirler gibi yaşanabilir hale getirmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarının altını çizdi. Milletvekili Özden de köylerin artık su ve asfalt eksiği olmadığını vurgulayarak, vatandaşların kendilerinden sosyal alanlar istediğine dikkat çekti. “Köylerimizi sosyal yaşamlarıyla çağdaş dünya ülkelerindeki standarta çıkarmaya çalışıyoruz.” diyen Özden, bundan sonra köylerde meydanlar, sosyal amaçlı salonlar ve çocuk parkları yapacaklarını dile getirdi. Vali Şahin ise KÖYDES’in son yıllarda ciddi anlamda ellerini rahatlatan bir proje olduğunu belirterek, paranın yerele aktarılıp köylerin altyapısının halledilmesini kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Şahin, bulundukları makamların insanların daha mutlu yaşam sürmesini sağlamak için olduğunu vurgulayarak, bu projenin de temelinde insan olduğunu kaydetti.
Muğla’da Köyler Hijyenik Suya Kavuşuyor
Muğla’nın 77 köyünün içme suyu depoları yalıtılacak.