Mugla'da 'Organik Zeytinyaginin Öyküsü' Projesi Tanitim Toplantisi Gerçeklestirildi

Mugla'da 'Organik Zeytinyaginin Öyküsü' Projesi Tanitim Toplantisi Gerçeklestirildi

Tarim ve Orman Bakanligi’nin destekleri ile Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan yürütülen ’Organik Zeytinyaginin Öyküsü’ projesi tanitim toplantisi yapildi.



Tören, proje koordinatörlügünü yapan Il Müdürlügü personeli Ziraat Mühendisi Sema Köseoglu’nun sunumu ile basladi.

Ardindan üreticiler adina Noyan Kalkan bir konusma yapti. Doktor bir annenin ziraat egitimi almasiyla baslayan organik zeytinyagi üretim serüvenini anlatan Kalkan, bu ilginin her geçen gün artarak devam ettigini belirterek, “Üretmekten çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Projede emegi geçen herkese tesekkür ederim” dedi.



Ardindan Uyku Vadisi Tarim Kooperatifi Baskani Murat Karaahmet projenin tanitiminin kooperatif binasinda yapilmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Karaahmet, organik üretim ve islemenin cesaret istedigini vurgulayarak, islerini severek yaptiklarini anlatti.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak konusmasinda, Mugla’da organik tarim ve üretim verilerini paylasti. 2021 Organik Tarim Veri Sistemi verilerine göre Mugla’da bin 206 üreticinin toplam 81 bin 924 dekar alanda 106 farkli organik ürünle üretim yaptigini söyleyen Saylak, kentin bu alandaki en büyük eksiginin ’organik pazar’ oldugunu kaydetti.

Ürünlerin islenmesi ve paketlenmesi gibi üretim sonrasi faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için üreticinin pazarlama konusunda bilinçlenmesi ve tüketicinin ise organik ürünü taniyabilmesi gerektigini kaydeden Baris Saylak, “Gerçekten kontrol süreçleri ile büyük emek, bilgi ve bilinç isteyen bu üretim sisteminde ürünün konvansiyonel ürünlere karismamasi, kendi Pazar agi içinde satilmasi gereklidir. Asil destegin bu konular üzerinden yapilmasi gerekliliginin farkindayiz. Bugün burada sonuçlanan ve tanitimi yapilacak olan ’Organik Zeytinyaginin Öyküsü’ adli proje ile tam da bu amaçlanmistir” diye konustu.



Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, “Ilimizin 1 milyon dekar alanda 17 milyon agaç varligi bulunuyor. Yaklasik olarak 183 bin ton ürün elde ediliyor, bunun da 17 bin 800 tonu organik üretimden geliyor. Sadece Milas ilçemizde 2021 yili Organik Tarim Veri Sistemi verilerine göre 999 üretici 47 bin 649 dekar alanda yaklasik 3 bin 800 ton zeytinyagi üretmektedir. 2022 yilinda rekolte tahmin çalismalarina göre bölgemizde 392 bin ton zeytin üretiminden 62 bin ton yag elde edilmesini öngörüyoruz. 2021 yilinda agaç basina 15kg olan verimi bu yil 20 kg bekliyoruz. Bunda yapilan çalismalarin etkisi büyük" diye konustu.



Mugla il genelinde; Milas, Yatagan, Mentese ve Bodrum ilçelerinde 54 üreticiye ait 455 dekar alanda zeytin veriminin arttirilmasi için proje yürüttüklerini hatirlatan Saylak, “Ayrica yanginlardan zarar gören alanlarda zeytinciligin gelistirilmesi ve yaralarimizin sarilmasi için 2021 yilinda yaklasik 70 bin 000 adet zeytin fidani dagittik. 2022 yilinda; Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Mugla Sitki Koçman Üniversitesi ortakliginda, Zeytincilik Arastirma Enstitüsü uzmanlari ve Il ve ilçe Tarim Müdürlügü konu uzmani personeli, ilimiz Ticaret ve Sanayi Odasi, Ticaret Borsasi, ülkemizde sektörde söz sahibi akademisyenler, ilimizde zeytincilik konusunda önder üreticilerin katilimiyla düzenlenen zeytincilik çalistayinda çikan sonuçlar sektörle paylasilmistir. Bunun yaninda Zeytinin Kayipsiz ve Kaliteli Yolculugu Projede 3 yildir kaliteli zeytinyagi yarismasi düzenliyoruz. Bu yil dördüncüsünü yapacagimiz yarismayi zeytinyagi ile yapilan yemeklerin yapildigi bir gastronomi sovuna dönüstürmeyi planliyoruz” ifadelerini kullandi. Saylak, Mugla üreticilerini devletin sundugu makine ve ekipman destekleri ile Ziraat Bankasi desteklerinden faydalanmaya davet etti.

Plaket takdimi sonrasi pasta kesimi ve organik zeytinyagi tadimi ile devam eden program projenin anlatildigi serginin gezilmesi ile son buldu. Milas Uyku Vadisi Tarim Kooperatifi’nde gerçeklestirilen törene Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Sanayi Teknoloji Il Müdürü Muzaffer Akgül, Milas Ilçesi sivil toplum kurulus temsilcileri, muhtarlar ile üreticilerin yani sira yazar Abbas Güçlü de katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile