Mugla Egitim ve Arastirma Hastanesinde girisimsel radyoloji birimi faaliyete geçerken, özellikle damar disi organlarla ilgili islemler ve girisimsel onkoloji islemleri etkin bir sekilde Uzm. Dr. Ferda Bacaksizlar Sari tarafindan yapilmaya baslandi.
Girisimsel Radyoloji bölümünde, hastaya genellikle genel anestezi ihtiyaci olmadan lokal anestezi uygulanarak görüntüleme kilavuzlugunda minimal invaziv yöntemlerle, ciltten girilerek tedaviler yapilan girisimleri içeren, büyük cerrahi müdahalelerin yerini alan, hastanin cildinden özel igneler ile girilerek küçük igne deliklerinden müdahale yapiliyor. Vücutlarinda islemden sonra iz kalmazken, ayni gün taburcu olabiliyor. Yapilan islemlere bagli riskler ameliyattaki risklerden daha az oldugu, islemler ameliyathanede degil anjio ünitesinde ya da radyoloji poliklinik odasinda yapiliyor.
Girisimsel Radyoloji bölümü ile ilgili verilen bilgide, “Girisimsel radyoloji polikliniginde birçok hastaligin ve kitlelerin dogru ve hizli tani almasini saglayan biopsiler yapiliyor. Biopsiler özel igneler yardimi ve lokal anestezi ile basta meme, tiroid, böbrek, akciger ve karaciger olmak üzere pek çok organa, lenf nodlarina yumusak doku kitlelerine yapiliyor. Karin ve gögüs boslugunda olusan apseler, kistler ve biriken sivilar özel ince plastik borular (kateter) ile bosaltilmaktadir. Iltihapli safra keselerine ameliyattan önce konulan ince bir kateter yardimiyla iltihabi bosaltarak ameliyatin daha kisa ve kolay geçmesi saglanmaktadir. Karninda çok sivi biriken son dönem kanser hastalarinda karin ön duvarina yerlestirdigimiz ince bir kateter ile hastalarin sivilarinin her gün hastaya igne batirilmasina gerek kalmaksizin bosaltilabilmesi mümkün olmaktadir. Çesitli nedenlerle safra yollarinda tikaniklik gelisen ve buna bagli sarilik gelisen hastalarda ciltten özel ignelerle skopi esliginde safra yollarina girilerek biriken safranin ince kateterler yardimi ile disari akmasi saglanmaktadir. Safra yollarina stent konulmaktadir. Tas ya da kitle nedeni ile böbreginde idrar biriken ve bu nedenle böbregi sisen hastalarda böbregin islevini kaybetmesinin önüne geçmek için kateterler ile idrar vücut disina alinmakta gerekli olan vakalarda balon yapilarak DJ stent konulmaktadir. Kemoterapi almakta olan kanser hastalarinin daha kolay tedavi almalarini saglayan port cihazlari, diyaliz ihtiyaci olan hastalara geçici ve kalici diyaliz kateterleri anjio ve ultrason cihazlari esliginde görerek takkma islemi birimimiz tarafindan gerçeklestirilmektedir. Karaciger, akciger ve böbrek tümörlerinde uygun vakalarda mikrodalga ablasyon tedavisi (ameliyatsiz tümörü yakarak tedavi) uygulanmaktadir. El, el bileginde bulunan ganglion kistleri, diz arkasinda bulunan Baker kistlerinin tedavisi, morton nöroma ve median tünel sendromunda enjeksiyon tedavileri yapilmaktadir” denildi.
Mugla Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Turhan Togan, “Kurumumuz bünyesinde hizmet vermeye baslayan Girisimsel Radyoloji birimi yaptigi islemler ile diger branslara, tani koyma amaçli biyopsi alinmasi, birçok hastalikta kesin taniya ulasilabilmesi amaciyla gerçeklestirilen ve bu nedenle de tedaviyi yönlendirmede büyük öneme haiz islemleri ile halkimiza saglik hizmeti sunumumuzda çok önemli bir ihtiyaci karsilayacaktir” dedi
Mugla EAH'da 'Girisimsel Radyoloji' Bölümü Açildi
Mugla Egitim ve Arastirma Hastanesi bünyesinde tani ve tedavi amaciyla uygulanan teknikleri içeren ‘Girisimsel Radyoloji ‘ bölümü açildi.