Muğla-gökova Yöresine Yerleşen Yabancılar Araştırıldı

Muğla-gökova Yöresine Yerleşen Yabancılar Araştırıldı

Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Doç. Dr. Gökçen Ertuğrul ve Öğr. Gör. Halil Apaydın, `Muğla-Gökova Yöresine Yerleşen Yabancılar: Büyük Britanya Vatandaşları Örneği` başlıklı TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projesi hazırladı.
Yrd. Doç. Dr. Gökçen Ertuğrul, Muğla`nın yabancıların mülk alımı konusunda Türkiye`de üçüncü sırada yer aldığını belirterek, "Sadece yatırım ya da dönemsel olarak kalma amacıyla mülk alanların yanı sıra, bu yöreye başta Büyük Britanyalılar ve Almanlar olmak üzere, kalıcı olarak yerleşen yabancı uyrukluların sayısı giderek artıyor." dedi.
Ertuğrul, bu yerleşimlerin, 1934`ten beri yürürlükte olan yabancıların köylerde mülk alımını yasaklayan yasal engellerin kaldırılmasıyla sadece Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi turistik merkezlerle sınırlı kalmadığını, köylere de yayıldığını vurguladı.
Türkiye`nin, başta İspanya olmak üzere Akdeniz ülkelerinin daha önce deneyimlemeye başladığı uluslararası göçün muhatabı olduğuna işaret eden Ertuğrul, "Son yıllarda kitle turizminin yeniden yapılanmasıyla turizm ve göç arasındaki konvansiyonel sınırların bulanıklaşması, iş pazarlarındaki artan belirsizlik, küreselleşme, Avrupa`daki nüfusun yaşlanması ve emeklilik rejimleri ile ilintili olarak tartışılan ve alışıldık göç şemasını tersine çeviren kuzey batıdan güney doğuya doğru yeni bir göç dalgası karşımıza çıkmaktadır." diye konuştu.
Ertuğrul; projenin Kızılağaç, Akyaka, Gökova, Ataköy, Çıtlık, Yeşilova, Elmalı, Döğüşbelen ve Toparlar arasındaki bölgeye yerleşen İngiliz vatandaşlarına odaklanarak, göçün anlaşılmasına katkıda bulunmasını hedeflediğini söyledi.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile