Muğla'nın 'Kırsal Kalkınma Potansiyeli' Araştırıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından başlatılan ve yaklaşık 3 ay sürecek 'Muğla İlinin Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi' projesinin saha çalışmaları tamamlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı desteği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından hazırlanan proje ile kentin kırsal kalkınma potansiyeli belirlendi.Proje kapsamında elde edilen veriler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştay ile kamuoyuna açıklandı. Projenin 3 ay içerisinde tamamlanacağını belirten MSKÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Muammer Tuna, bu amaçla çalışmalara başladıklarını kaydetti.Çalışmaların Fethiye, Milas, Ula, Yatağan, Köyceğiz, Kavaklıdere, Seydikemer ve proje merkezi seçilen Menteşe'de yürütüldüğünü vurgulayan Tuna, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi en az olan 8 ilçede nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak sosyolojik bir araştırma yaptıklarını belirtti.8 ilçeden 10 pilot bölge belirlenerek kırsalda yaşayan 408 kişi ile birebir görüşme yapıldığını ifade eden Tuna, proje kapsamında kırsalda yaşayan vatandaşların yanı sıra kaymakamlar ve muhtarlar ile de birebir görüşmeler yapıldığını söyledi.

- 'Çiftçilerin oranı yüzde 12'

Kırsalda yaşayanlarla yapılan görüşmelerde meslekleri sorulduğunda kendilerini çiftçi olarak ifade edenlerin oranının yüzde 12 olduğunu anlatan Tuna, şöyle konuştu:'Buna karşın emeklilerin oranı yüzde 20'den fazladır. Kendini işçi olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 30'dur. Buna göre kırsal bölgelerde çiftçiliğin iş ve meslek olarak bile tanımlanmadığı ortaya çıkıyor. Bu da bize kırsal bölgelerde yaşayanlar çiftçilik dışında başka meslek alanlarına yöneldikleri veya bölgelerinde kalarak tarımdan başka alanlara yöneldiği, ya da kente göç ederek tarım dışı faaliyetlere yönelmekte olduklarını gösteriyor.' Kırsal bölgelerde yaşayanların çalışma durumuna bakıldığında katılımcıların yaklaşık yarısının çalışmadığını ifade ettiğini aktaran Tuna, 'Katılımcıların dikkate değer bir bölümü ise meslek sorusunu doğrudan işsiz olarak yanıtlamıştır. İş ve mesleğe ilişkin veriler ekonomik faaliyet alanı verileri ile birlikte değerlendirildiğinde, katılımcıların sadece yüzde 21'i birinci derecede ekonomik faaliyet alanı verileri en yüksek oranda hayvancılığı belirtmiştir' diye konuştu.

- Tarım üçüncü derece faaliyet alanı'

Tuna, diğer birinci derecede faaliyet alanlarının oranının ise son derece düşük olduğunu bildirdi. İkinci derece faaliyet alanı olarak en yüksek oranda yaklaşık yüzde 17 ile zeytinciliğin geldiğini vurgulayan Tuna, 'Hayvancılık ve zeytincilik dışındaki tarımsal faaliyet alanları ise ancak üçüncü derecede ve yüzde 10'luk bir ağırlığa sahiptir. Buna göre, daha önceki veriler ile ana ekonomik faaliyet alanlarına ilişkin veriler uyuşmakta ve tarım üçüncü derece faaliyet alanı olarak ortaya çıkmaktadır' dedi. İş, meslek, çalışma ve ana faaliyet alanlarına ilişkin verilerin genel olarak değerlendirildiğinde çiftçiliğin ve tarımın artık kırsal bölgelerde tasfiye olduğuna işaret eden Tuna, şöyle devam etti:'Çiftçiliği meslek olarak tanımlamayanların oranının yüzde 10'lara düştüğünü, köylülerin tarım dışı faaliyet alanlarına yönelmekte olduğu görülmektedir. Bu durumun en önemli nedeni olarak yakıt, gübre, tohumluk yem, enerji ve işçilik gibi tarımsal girdi fiyatlarının oldukça yüksek olduğu, buna karşın tarımsal ürünlerinin fiyatlarının oldukça düşük olduğu belirtilmiştir. Bu durumun çözümü sadece tarımsal üretim stratejisini değiştirmek olabilir.' Programa Muğla Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekinci, kurum müdürleri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile