Sözleşmeli süt üretici sisteminin ve peynir üretim atölyelerinin kurulması, Muğla Peynirleri kitabının hazırlanması gibi birçok faaliyeti barındıran projenin ilk etkinliğinde Peynir Ustaları Ali Büke ve Berk Balbay tarafından şirden mayası ile peynir yapımı hakkında geniş bilgiler verildi.
Katılımcıların büyük ilgiyle izledikleri peynir yapımı sonrasında ortaya çıkan ve daha önceden hazırlanmış olan peynirlerin tadımı yapıldı.
Etkinlikte konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Unutulmaya yüz tutan yöresel tatlarımızı gün yüzüne çıkarmamız, onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu gün şirden mayasıyla yapılan çeşitli peynirleri tattık. Bu gibi unutulan ve sağlıklı tatların gün yüzüne çıkartılması ile Muğla’dan çeşitli markalar üretilebilir, Türkiye’nin yanı sıra ismimizi dünyaya da duyurabiliriz. Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla tohum dağıtımından, toprak analizine, duyusal analiz laboratuvarından yöresel tatlara kadar bir çok çalışma yapıyoruz. Bu tarz projelerle de bölgemizin unutulmuş değerlerini geri kazandırmak için çalışıyoruz” dedi.
Etkinliğe Slow Food Yaveş Gari Bodrum ekibi, Muğla Ziraat Mühendisleri Odası, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencilerinin yanı sıra vatandaşlar da katıldı.
Muğla'nın Unutulmuş Peynirleri Gün Yüzüne Çıktı
Yerel ve kültürel değerlere sahip çıkma, geleneksel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması, yerel üretim-tüketimin korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Muğla’nın Unutulmuş Peynirleri etkinliği Gazi Mustafa Kemal Atatürk kültür merkezinde gerçekleştirildi.