Muglali Çiftçilerin Sorunlari Milletvekili Otgöz'e Verildi

Muglali Çiftçilerin Sorunlari Milletvekili Otgöz'e Verildi

Mugla Ili Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu toplantisinda alinan kararlar dosya halinde TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi AK Parti Mugla Milletvekili Yakup Otgöz’e verildi.

Mugla Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu, Türkiye Ziraat Odalari Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve ayni zamanda Mentese Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bastug Baskanliginda yapildi. Toplantida Muglali üreticilerin sorunlari bir dosya haline getirilerek Mentese Ziraat Odasi’ni ziyaret eden AK Parti Mugla Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Yakup Otgöz’e verildi.

Mugla bir tarim kenti

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu üyesi ve Ege Bölge Sorumlusu Mentese Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bastug, “Genel Baskanimiz geçen hafta içinde önce Aydin, ardindan Manisa illerinde yöre çiftçilerimizi ziyaret ederek üretim asamasinda yasanan sikintilari yerinde inceleme firsati buldu. Genel Baskanimizin her daim ifade ettigi ‘Çiftçi üretmezse, ülke kalkinmaz’ sözü, turizm yaninda bir tarim kenti olan Mugla için de geçerli. Mugla’da turizm yilin 6 ayi yapilirken, tarim yilin 12 ayi yapiliyor. Balikçiliktan narenciyeye, narenciyeden örtü alti ve örtü üstü sebze üretimine varana kadar yilin 12 ayi çiftçimiz üretmeye devam ediyor. Sayin Vekilimiz ayni zamanda bir üretici olmasi nedeniyle çiftçimizin, üreticimizin yasadigi sikintilari çok yakindan bilen birisi. Ayni zamanda TBMM’de Tarim, orman ve Köyisleri Komisyonu üyesi olmasi nedeniyle çiftçilerimizin yasadiklari sorunlari daha yakindan takip edecegine inaniyoruz” dedi.

Limon üreticisi sikintili

Mugla Ili Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulunda 33 maddelik kararlar arasinda Mugla genelinde tarimsal alanlarda kaçak ve imara uygun olmayan Bungalov ve Villa tarzi kaçak yapilasmalarin attigi ve tarimsal alanlar betonlasma yasandigi, bu tür yapilan kaçak yapilarin acilen önüne geçilerek tarimsal alanlarimizin korunmasi için tedbirlerin acilen alinmasi. Tarimin ana giderleri olan akaryakit, zirai ilaç, fide, tohum, yem ve gübreye yüzde 200-yüzde 350 oraninda zam gelmis olup çiftlerimiz çok zor durumda kalmis arazilerini ekemez duruma gelmistir. Üretimin devam etmesi için geçici olarak çiftçilerimizin günlük fiyatlar üzerinden acil olarak yüzde 50 desteklenmesi. Mugla’da Tarim ve Orman Il Müdürlükleri tarafindan üretim planlamasi bölgeye uygun bir sekilde uygulanmasi. Ticari çalisanlarin haricindeki traktörlerin sicil kayit islemlerinin Ziraat Odalarina verilmesi. Hallerdeki fiyat belirleme komisyonlarina Ziraat Odasi temsilcilerinin alinmasi. Balik üretimi tesis yapimindaki 25 tonluk isletmelerinde kirsal kalkinma desteklemeleri içine alinmasi. Mugla ili ve Ilçelerinde sulama gölet ve barajlarin yapiminin hizlandirilmasi. Tarim satis kooperatiflerine ürün satisi için Büyüksehir hallerinden üreticiden tüketiciye aracisiz ürün satisi kooperatiflerince gerçeklestirilebilmesi için kira bedeli alinmadan hal bünyesinde yer tahsis edilmesi. Bu yil limon satislarinda hiçbir tüccarin ragbet göstermemesi nedeniyle, Mayis ve Haziran aylarinda gelen tüccarlar hasat dönemi gelmesine ragmen tüccarlarin yüksek maliyetleri bahane ederek bahçe satin almadigi, bu soruna acil olarak çözüm bulunmasi ve çiftçinin magduriyetinin giderilmesi istendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile