Muglali Üreticiler Salep Taleplerine Yetisemiyor

Bölgede 'ItriTibbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yayginlastirilip Gelistirilmesi Projesi' kapsaminda dikimi yapilan salep orkideleri yüksek verim ve gelirle üreticisini memnun etti Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak: 'Yürüttügümüz çalisma sonucunda son yillarda salep üretiminde artis yakaladik. Müthis taleple karsi karsiyayiz. Talebi karsilamakta güçlük çekiyoruz' Mugla Salep Üreticileri Birligi Baskani Enise Soykan: 'Ülkemizdeki salep üretiminin yüzde 55'i Mugla, Aydin ve Antalya'da gerçeklesiyor. Mugla ise salep için bir gen bankasi niteliginde'

DURMUS GENÇ - Mugla ve ilçelerinde hayata geçirilen proje kapsaminda ekimi yapilan salep orkideleri, yüksek verimi ve fiyatiyla üreticinin önemli gelir kaynagi haline geldi.

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügünce yürütülen "Itri-Tibbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yayginlastirilip Gelistirilmesi Projesi" kapsaminda Mugla Tarim ve Orman Müdürlügü ile Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü is birliginde salep üretim çalismasi gerçeklestiriliyor.

Farkli rakimlardaki ilçelerde ekimi yapilan salep orkidesinin üreticilere gelir getirmesi ve türün korunmasi hedefleniyor.

Önceki hasat dönemlerinde çiftçinin yüzünü güldüren salepler, Mugla'daki talep karsilandiktan sonra basta çevre iller olmak üzere Istanbul ve Ankara gibi büyük kentlere de gönderiliyor.

Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak, AA muhabirine, Mugla'da 13 ilçede 70 dekar alanda üretime devam ettikleri salebin katma degerli bir bitki oldugunu söyledi.

Ilin endemik çesitlilik anlaminda çok büyük potansiyele sahip oldugunu belirten Saylak, "Yillar içerisinde kaçak sökümlerle bu isin ticaretinin yapilmasi sonucunda ne yazik ki salepgillerde bir kayba ugradik. Mugla'da 21 endemik salep türü var. Yürüttügümüz çalisma sonucunda son yillarda salep üretiminde artis yakaladik. Müthis taleple karsi karsiyayiz. Talebi karsilamakta güçlük çekiyoruz. Bu sene 70 dekar alanda salep hasadi yaptik." diye konustu.

Saylak, üreticilerin hem verim hem de fiyattan çok memnun oldugunu kaydetti.

Salebin kisa zamanda yüksek verim ve fiyata ulasmasindan dolayi üreticiler tarafindan tercih edilen bir ürün haline geldigine dikkati çeken Saylak, dekardan yaklasik 300 kilogram ürün alindigini ifade etti.

- "Mugla salep için bir gen bankasi"

Mugla Salep Üreticileri Birligi Baskani Enise Soykan ise 10 yil görev yaptigi bankadaki isini birakarak Milas'ta salep üretmeye basladigini dile getirdi.

Kiraladigi arazide 2 yildir üretim yaptigini aktaran Soykan, ilde 75 tür salep yumrusu bulundugunu ve bunlarin 16'sinin neslinin tükenmek üzere oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin yillik ortalama 45 ton salep ihtiyaci oldugunu belirten Soykan, "Ülkemizdeki salep üretiminin yüzde 55'i Mugla, Aydin ve Antalya'da gerçeklesiyor. Mugla ise salep için bir gen bankasi niteliginde. Bölgemizdeki endemik türlerin üretime katilarak, dogru üretim seklini gerçeklestirerek artmasini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Kilogramini 400 ila 500 liraya satiyoruz"

Milas ilçesinden tarla alan Tayfun Orhun da Ankara'nin yogunlugundan kaçip kente geldigini ve salep üretmeye basladigini söyledi.

Mugla'nin toprak yapisi ve iklimi bakimindan salep için en uygun yer oldugunu anlatan Orhun, üretimin ve gelirin tatmin edici oldugunu ifade etti.

Cemile Karabacak, Milas'ta 3 yildir üretim yaptigini ve elde ettigi gelir dolayisiyla mutlu oldugunu kaydetti.

Salebin kilogramini 400 ila 500 liraya sattiklarini belirten Karabacak, "Yapmak isteyen herkese bu isi öneriyorum. Bir dönüm alandan yaklasik 250 kilogram ürün bekliyorum." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile