TBMM Genel Kurulu'nda tasarının görüşmelerine geçildi. Ancak muhalefet tasarının Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini öne sürerek, itiraz etti.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İçtüzük'te çalışma saatlerinin yazıldığını, Meclis'in çalışma saatlerinin gelecek haftayı da içerecek şekilde toplu olarak belirlenmesinin İçtüzük ihlali olduğunu savunarak, usul tartışması açılmasını istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Genel Kurul'un çalışma saatlerine ilişkin grup önerilerinin onaylanarak kabul edildiğini belirtti.
Önceki grup önerilerinde bugünkü çalışma saatinin 24.00'a kadar olduğunu ifade eden Canikli, ''Büyükşehir tasarısını grup önerisiyle 4. sıraya aldık. Biz de bu sıraya göre çalışacağız. ilk 3'te Hükümet ve komisyon olmadığı için 4. sırada olan tasarının görüşmelerine başladık. İtirazlarınızı anlamak zor'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tasarının kabul edildiği İçişleri Komisyonu raporunun görüşülmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefetin itirazlarının sürmesi üzerine birleşime ara verdi.
Aradan sonra tekrar toplanan Genel Kurul'da, muhalefetin tasarıya ilişkin itirazları devam etti. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, usul tartışması açtı.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İçişleri Komisyonu'nun tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladığını kaydetti.
Canikli, raporun geçerliliğini sağlayacak kadar komisyon üyesinin imzasıyla Genel Kurul'a geldiğini belirterek, "Tasarı Genel Kurul'da görüşülerek kabul ya da reddedilebilir. 'Bu rapor usule uygun değildir' demek doğru değil. Komisyon iradesi bu şekilde ortadan kaldırılamaz'' dedi.
Tasarının bu şekilde görüşülemeyeceğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, ''Alınan redaksiyon yetkisi usulsüzce kullanılmış'' dedi.
İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler ise tasarının komisyondaki görüşme süreci hakkında bilgi verdi. TBMM Başkanvekili Yakut da, tasarının TBMM Başkanlığı'nca havale edildiği İçişleri Komisyonu'nda kabul edildiğini belirtti.
Bir çerçeve madde içerisindeki her fıkranın ayrı ayrı oylanarak kabul edildiğini kaydeden Yakut, tasarının görüşmelerine devam edileceğini ifade etti.
Yakut'un bu sözleri üzerine muhalefet, tasarının görüşülemeyeceğine ilişkin itirazlarını sürdürmeye devam etti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, sık sık Başkanlık Divanı'nın önüne gelerek itirazlarını dile getirdi. TBMM Başkanvekili Yakut'un, görüşmelere başlanacağını duyurması üzerine, başta Vural olmak üzere, MHP'li milletvekilleri Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne geldi.
Yakut, İçtüzük'ü uyguladığını ifade ederek, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler için BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'i kürsüye çağırdı. MHP'liler itirazlarını sürdürürken, Önder kürsüye çıktı. Önder, konuşmasına başlamak için MHP'nin itirazlarını bitirmesini bekledi, bu sırada MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Önder'in yanına gelerek, kürsüden ayrılmasını istedi.
Bazı AK Partililer'in yanına gelmesi üzerine Önder, ''Beni AK Partililer mi koruyacak? AK Partililer ilk kez can kulağıyla beni dinliyorlar. Oturun yerinize, ayakta bir kişi görürsem konuşmam. Oslo'ya uygun'' diye konuştu.
MHP'lilerin Başkanlık Divanı önünde Yakut'a itirazlarını sürdürmesi nedeniyle Önder, beklemesini sürdürdü. Yakut, Önder'e, ''Siz niye konuşmuyorsunuz?'' dedi.
Önder de Yakut'un kürsü güvenliğini sağlayamadığını ifade ederek, ''Sağladığınız zaman çağırın'' diyerek, yerine oturdu.
Tartışmaların sürmesi üzerine Yakut, bir kez daha birleşime ara verdi. Yakut, aranın ardından çalışma süresinin tamamlandığını belirterek, birleşimi bugün saat 14.00'da toplanmak üzere kapattı
Muhalefetten Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı'na 'engel'
13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine MHP ve CHP milletvekillerinin itirazları sebebiyle başlanamadı.