İçel SMMMO Başkanı Dursun Göktaş, "E-elektriği halletmemiş bir ülkede e-fatura ve defterden bahsetmek, kağıt ortamında faturanın tam düzenlenmediği bir ortamda bu uygulamaya geçmek çok sağlıklı olmayacaktır" dedi.
E-fatura ve defter ile ilgili SMMMO'da Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Dursun Göktaş, madeni yağ lisansına sahip olan ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflerden sadece mal alışları bulunan mükelleflerin genel tebliğ kapsamında e-fatura ve e-defter uygulamalarına dahil olacağını kaydederek, "Asgari 25 milyon TL ve asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatı hesaplanırken sadece madeni yağ, tütün, alkol veya kolalı gazoz satışları değil gelir tablosunda yer alan bütün satışları gösteren brüt satış hasılatı esas alınacaktır. Özel hesap dönemine sahip mükelleflerde ise brüt satış hasılatlarının hesaplanmasında 2011 takvim yılında sona eren özel hesap dönemi brüt satış hasılatını dikkate alınacaktır" diye konuştu.
Bu uygulama kapsamına giren mükelleflerin 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurması gerektiğini vurgulayan Göktaş, "E-defter uygulamasına ise e-defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir. E-fatura uygulaması kapsamında olan mükelleflerin birbirleriyle ilgili mal ve hizmet alımlarında e-fatura düzenlemeleri zorunludur. Bu kapsamda olan mükellefler mal ve hizmet satışlarında, öncelikle efatura.gov.tr adresindeki internet sayfasında yer alan kayıtlı kullanıcı listesine bakıp, mal sattığı kişinin bu listede kayıtlı olması halinde elektronik fatura, kayıtlı olmaması halinde ise kağıt fatura düzenleyecektir" şeklinde konuştu.
Yeni uygulama karşısında mükelleflerin hazır olmadığını savunan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevzuata uygun şekilde hareket edilmediği takdirde ciddi cezai müeyyidelerin uygulanması mükellefleri zor durumda bırakacak, bu nedenle sürenin uzatılması gerekmektedir. Uygulama kapsamındaki çok sayıda mükellef yeni düzenleme ile ilgili bilgi sahibi değil. Hem Maliye Bakanlığı'nın hem de işverenlerin gerekli fiziki alt yapısı oluşturulmadı. E-defter ve e-fatura uygulamasına geçmesi zorunlu tutulan mükellefler açısından, e-defter ve e-fatura uygulamaları aracılığı ile maliyetlere ve mevzuata uyum ile verimlilik yönünden fayda sağlayabilecek firmaların Vergi Usul Kanunu uygulamalarını kurmak ve uygun yönetmek isteyen yöneticilerin ve denetim dahil tüm belgeleri düzenlemek ve kaydetmekle sorumlu tüm çalışanların eğitimi ve teknolojik alt yapısı oluşturularak mevzuata uyumlu hale getirilmesi gereklidir. Mevzuata uygun şekilde hareket edilmediği takdirde ciddi cezai müeyyidelerin uygulanması söz konusu olacaktır. E-defter ve e-fatura uygulanmasında en önemli olan yazılım programlarının henüz hazır olmadığı ve program maliyetlerinin çok yüksek olduğudur. E-defter ve e-fatura uygulaması ile ilgili taraflar bilgilendirilmediği gibi bu konuda yetkililer tarafından eğitim de verilmedi."
Amaç kayıt dışılığın önlenmesi ise idare ve mükellefin uyumlu şekilde uygulamaya yön vermesi, idarenin de bu uygulama sonucunda otokontrolü sağlaması gerektiğini belirten Göktaş, "Bu itibarla bir keşmekeş ortamı oluşmaması açısından ve yukarıda belirtilen alt yapıların oluşturulmasının sağlanabilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından uygulamanın makul bir süre uzatımının yararlı olacağını düşünmekteyiz" dedi.
Muhasebeci ve Mali Müşavirler E-fatura ve Defter Uygulamasının Ertelenmesini İstiyor
İçel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu üyeleri, Maliye Bakanlığı tarafından yeni uygulanmaya konulacak olan Elektronik Fatura (e-fatura) ve Elektronik Defter (e-defter) uygulanmasının ertelenmesini istiyor.