Muhasebeciler 'Yıpranma' İndirimi İstiyor

Muhasebeciler 'Yıpranma' İndirimi İstiyor

Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Coşar, gelişmiş ülkelerde bazı meslekler için uygulanan mesleki yıpranma payının kendileri için de uygulanması gerektiğini söyledi.

Coşar, meslek yasasının kabul edilişinin 23. yıldönümü sebebiyle odanın Güzelyalı Mahallesi'ndeki sosyal tesislerinde mesleki sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Coşar, "Serbest meslek erbabının elde ettiği gayri safi hasılattan, faaliyetin ilk 5 yılında yıllık yüzde 10, sonraki yıllarda yüzde 20 nispetinde mesleki yıpranma payının yıllık beyannamelerinden indirim yapma hakkı tanınmalıdır." dedi.

Serbest meslek erbabı olabilmek için uzun bir eğitim öğretim sürecinden geçilmesi gerektiğinin bilindiğini anlatan Coşar, insan beyninin yıpranması da hesaba katılarak birçok gelişmiş ülkelerde uygulanan yıpranma indirimi hakkının olması gerektiğini bildirdi. Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gümrük ve Ticaret bakanlıkları ile Bankacılık Düzenleme Denetleme, Sermaye Piyasası ve Enerji Piyasası Düzenleme kurullarının da muhasebecilerden hizmet aldığını hatırlatan Coşar, sistemin başarılı çalışmasında kamu görevlilerinin olduğu kadar meslektaşlarının payının en üst seviyelerde olduğunun da bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Coşar, şu an çalışmaları devam eden bazı vergi kanunları değişikliklerinin sundukları teklifler dikkate alınarak yasalaşmasını isteyerek, "Meslek mensubunun vergi aslından sorumlu tutulması yanlış bir uygulamadır. Meslek mensubu kendi hatası sebebiyle mükellefine uygulanan vergi ziyaı cezası, faiz ve özel usulsüzlük cezasından devlete karşı değil kendi müşterisine karşı sorumlu olmalıdır." diye konuştu.

Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısının arttığını belirten Coşar, mükelleflerin sorunlar konusunda ilgisiz kalmaları sebebiyle düzenlemelerin muhatabının meslektaşları olduğunu hatırlattı. Coşar, "Ülkemizin ve ticari hayatın rekabetçi koşulları ve kendi iç dinamikleri nedeniyle yaptığımız çalışmaların karşılığını ücret olarak nakde dönüştüremediğimiz için her yeni düzenleme meslek mensuplarımız için bir külfet olmaktadır. Bu nedenle yapılan ve yapılacak yeni düzenlemeler konusunda meslek örgütümüzün görüşleri alınmalı, hem meslek mensuplarına ilave iş yükü ve sorun getirmesini önleyecek, hem de yapılan düzenlemelerin amacının meslek mensuplarına daha iyi anlatılmasını sağlayacak uygulamalar getirilmelidir." şeklinde konuştu.

4. dönem geçici vergi beyanları ile müşteri bildirim listelerinin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Coşar, sosyal güvenlikteki idari para cezalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Coşar şöyle devam etti: Mesleki ücret tarifesi, zamana endeksli bir ücret tarifesine dönüştürülmeli ve bağımsız denetim ücretlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Meslek mensuplarının iş sahipleri ile yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir. Meslek mensupları ile iş sahipleri arasında düzenlenen hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmelidir. Sözleşmeler üzerinden hesaplanan damga vergileri çok cüzi tutarlar olmasının yanında, gereksiz yere beyanname verme, beyannameyi atlamanın stresini yaşama, müşteri firma ile damga vergisi tahsilatı hususunda sıkıntılara yol açmaktadır. KDV'yi doğuran olay tahsilata bağlanmalı, bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl amorti edilmeli, serbest meslek giderleri yeniden düzenlenmelidir. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile