Muhtarlar Bulusmasi Programi Gerçeklestirildi

Muhtarlar Bulusmasi Programi Gerçeklestirildi

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayisiyla Malatya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Muhtarlar Günü Bulusmasi gerçeklestirildi.

Malatya Büyüksehir Belediyesi Nikâh Sarayinda düzenlenen programa, Malatya Valisi Aydin Barus, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, MHP MKY Üyesi Eyüp Gönültas, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardimcilari, il ve ilçe muhtar dernekleri, muhtarlar, daire baskanlari ve sube müdürleri katildi.



“Muhtarlarimiz bulunduklari yerde devletin tüm kurumlarini temsil ederler”

Büyüksehir Belediyesi Nikâh Sarayi’nda gerçeklestirilen programda mahalle muhtarlari adina konusma yapan Türkiye Muhtarlar Dernegi Malatya Sube Baskani Mustafa Eren, muhtarlar olarak 7/24 mahalle halki için görevde olduklarini söyledi.

Eren, “1829 yilinda kurulan, yerel demokrasinin en eski örnegini temsil eden kurumlarin basinda muhtarlik kurumu gelmektedir. 192 yillik bir kurumun temsilcisi olma serefini ve bahtiyarligini yasayan muhtarlarimizi saygi ve sevgiyle selamliyorum. Muhtarlarimiz bulundugu mahalle ve köylerinde devletimizin tüm kurumlarini temsil eder ve vatandaslarimizla devlet kurumlari arasinda köprü vazifesi görürler. Muhtarlar seçimle is basina gelirler ve muhtarlik sevgi ve fedakârlik isteyen bir görevdir. 19 Ekim 2015 yilinda resmi gazetede ilan edilerek 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak ilan eden Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz ” dedi.



“YatiSD-Y)rimlarimizda muhtarlarimizla paydas olmaktan mutluluk duyuyoruz”

19 Ekim Muhtarlar Gününü tebrik ettigini söyleyen Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, “ 1829 yilinda muhtarlik müessesesi ihdas edildi. Osmanli Devleti akabinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinde 1924 yilinda muhtarlik kanunuyla önemli bir müessese haline gelmistir muhtarlik. 1924 yilindaki kanun çok önemli bir kanundur. Mahallenin ihtiyar heyeti ve bu heyetin içerisinde ögretmeni, imami, ziraatçisiyla birlikte demokrasinin katilim anlayisinin en güzel örnekleri sergilendi. 1924 yilinda kanunda köy muhtarlarinda köyün ortak mallari

ve köyün bütçesi vardir. Köydeki imam, ögretmen ve ihtiyar heyeti azasi köyün yönetiminden sorumludur. Bu anlamda muhtarlik çok önemlidir. Günümüzde Sayin Cumhurbaskanimiz 19 Ekim 2015 tarihinde 19 Ekim Gününü bütün muhtarlarimiza hediye etti. Bizler veya milletvekilleri parti amblemi altinda seçilirler. Ama muhtarlarimiz isimlerine göre seçilir. Muhtarlarimizin oy pusulasinda isimleri yazar. Bu önemli bir hadisedir. Bizlere sehr’ül emin diyorlar, mahallelerin sehr’ül emini de muhtarlarimizdir. Mahallenin güvenilen ve inanilan kisisi muhtarlarimizdir. Mahallenin en mahrem konulari muhtarlarimiza gelir. Muhtarlarimiz gelen isleri çözer veya cemaat olusturur, kurum ve kurumlarla istisare ederek problemleri çözer. Bu anlamda muhtarlarimizin hepsini tebrik ediyorum.

Bizler mahallelerimize gittigimizde muhtarlarimizla hemhal oluyoruz. Muhtarlarimiz mahallemizin sorunlarini, problemlerini varsa mahalle içerisindeki uyumsuzluklari bizlere iletiyorlar. Bizlerde buna göre yöntem ve metot belirleyerek mahallelerimize hizmet etmenin gayretini gösteriyoruz. Bizler muhtarlarimizla beraberiz. Muhtarlarimiz bizlerin mahallelerdeki paydaslarimiz. Muhtarlarimiz belediyeden ayri unsurlar degil. Muhtarlarimiz, devletten de yani valilikten de ayri unsurlar degiller. Muhtarlarimizin bir yüzü belediyenin personeli bir diger yüzü devletin memuru. Yani muhtarlarimiz seçilmisler belediyemiz personeli durumunda, kamu görevi yürütüyorlar ve kamu kurumuna baglilar devletin memurlari durumunda. Dolayisiyla muhtarlarimizin bu iki özelligi bizleri mahallelerimizde rahatlatiyor. Bizlerde sehrimize hizmet etme noktasinda büyüksehir belediyesi ve personelleri olarak yogun bir çalisma içerisindeyiz. Yaptigimiz yatirimlarda muhtarlarimizla paydas olmaktan mutluluk duyuyorum. Sehrimizde kahramanlik destanlari, medeniyet destanlari, ilim irfan destanlari yazildi. Bizde muhtarlarimizla birlikte hizmet destanlari yazmaya mahkûmuz ve mecburuz. Tarih bize bunu mecbur etmis. Tarih bize bunu mahkûm etmis. Onun için mazisine layik istikbale hazirlanan bir Malatya diyoruz. Bütün muhtarlarimiza tesekkür ediyorum. Sahada bizim personellerimizle birlikte gece gündüz yapilan isin daha verimli, daha etkin, daha iktisatli yapilmasi için elinden gelen gayreti ve çabayi gösteriyorlar. Muhtarlarimizla birlikte sehrimizi gelecege daha iyi hazirlamak için çalisiyoruz. Muhtarlarimizin günlerini kutluyorum” seklinde konustu.



“Devlette çalisanlarin ana gayesi vatandasa hizmettir”

Muhtarlar Günü bulusmasinda her zaman muhtarlarla çalismaktan mutluluk duydugunu ve 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutladigini belirten Malatya Valisi Aydin Barus, “Devlet vatandasa hizmet için vardir. Devlette çalisanlarin ana gayesi ve varlik sebebi vatandasa hizmettir. Burada devleti ifade ederken sadece merkezi idareyi hükümeti ve hükümetin tasradaki kuruluslarini kastetmiyorum. Buna belediyelerde, muhtarliklarda dâhildir. Dolayisiyla kamu adina hareket eden bütün birimler dâhildir. Devletin varlik sebebine yerine getirirken kamu görevlilerinin ve belediye baskanlarinin en büyük yardimcisi muhtarlardir. Çünkü muhtarlar sahada devletin, belediyelerin, kamu kurumlarinin gören gözü, isiten kulagi ve dokunan elidir. Bizler vatandaslarimiza hizmet etme gayesiyle görevde bulunma amacimizi yerine getirirken her zaman muhtarlarimiza muhtaciz ve onlarin yardimini talep etmek zorundayiz. Çünkü mahallesinde her zaman kapisi açik olan veya vatandaslarimizin komsuluk münasebetleriyle her gün kendisini görebilme imkânina sahip olabilmesi nedeniyle sorunlarini ve taleplerini ilk elden aktarildigi yerler muhtarlardir. Bu anlamda muhtarlar bir taraftan devletin en ücra kösedeki eli olurken diger taraftan da vatandaslarimizin oylariyla seçtigi seçilmis kisiler olmasiyla demokrasimizin temel kurumlaridir” açiklamalarinda bulundu.

Programda, Akçadag Muhtarlar Dernek Baskani Aydin Coskun, Vali Aydin Barus ve Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’a çiçek takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile