Muhtarlar Konfederasyonundan 'kan Akmasından Korkuyoruz'Uyarısı
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Abdullah Butaku, muhtarların özlük haklarına yapılan iyileştirmenin ardından adaylık başvurusunda patlama yaşandığını, bunun da kendilerinde korku ve endişe oluşturduğunu söyledi.
Aynı zamanda Doğu Anadolu Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı ve Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı da olan Abdullah Butaku, bahse konu iyileştirmenin ardından 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak seçimlerinde aday olacak muhtarlık sayısında geçmiş yıllara göre patlama yaşandığını ifade etti.
Seçimin huzur içinde geçmesi temennisinde bulunan Butaku, "İnşallah seçimler huzur içerisinde geçer. Bir huzursuzluk olmadan, kimse kimseyi kırmadan vatandaşımız kime oy verdiyse diğer adayların ona saygı göstermesi lazım. Resmi bir kayıt olmadığı için dernek olarak kendi aramızda yaptığımız gayri resmi bir araştırmaya göre Bingöl merkez ve bağlı köylerde şu ana kadar 700’ün üzerinde aday bulunduğunu tespit ettik. Örneğin şehir merkezinde bir mahallede aday sayısı 15-16’yı buluyor. Muhtarlık başvurusunda herhangi bir kriter aranmadığı için isteyen kişi son günde bile kağıtlarını getirip sandığa bırakarak seçime girebiliyor. Bu arkadaşlarımıza söyleyebilecek bir şeyimiz yok. Medeni cesaret gösterip aday olmuşlarsa olumlu karşılamak lazım" dedi.
"SIKINTILI KÖYLERİMİZİ GÜVENLİK GÜÇLERİNE BİLDİRECEĞİZ"
Güvenlik konusunda sıkıntı olabileceğini tahmin ettikleri köylerle ilgili önlem alacaklarını vurgulayan Butaku, "Özellikle sıkıntı yaşayabileceğimiz köylerimizle ilgili güvenlik güçlerimize seçime 1-2 gün kala haber vereceğiz. Bizzat konuyu başbakana iletmemizin ardından başbakanımızın da İçişleri Bakanına verdiği talimatla 2013’ün 6’ncı ayından itibaren özlük haklarımızla ilgili iyileştirmeye gidildi. Bu iyileştirmede yaklaşık yüzde 100’lük bir oranda ödeneklerimizde artış oldu. Ancak bunun da bilinmesini istiyorum ki önceden sigortamızı kendimiz yatırıyorduk. Bu iyileştirmenin ardından yaklaşık 400 lira tutan sigorta ücretimiz Şubat 2014 itibariyle devlet tarafından karşılanacak. Yani yine bizim elimize geçene ödenek 470 liradır Yapılan iyileştirme sigortamızın devlet tarafından karşılanma şeklindedir. Özetle ödeneklerimizde herhangi bir artış söz konusu değildir. Sadece sigortamız devlet tarafından karşılanacaktır" diye konuştu.
"MUHTARLIK SEÇİMLERİNİN AŞİRETÇİLİĞE, KABİLECİLİĞE VE KAVGAYA DÖNÜŞTÜRÜLMEMESİ LAZIM"
Yerelde Bingöl genelde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ve özellikle köylerdeki muhtarlık seçimlerinin aşiretçiliğe, kabileciliğe ve kavgaya dönüştürülmemesi temennisinde bulunan Butaku, şu ifadeleri kullandı:
"Muhtarlık bir hizmet yarışıdır. Ben muhtar olacağımın anlamı köyüne ve mahallesine hizmet götürmektir. Eğer bu düşünceyle aday olunuyorsa tabi ki olumludur. Ancak kalkıp komşusu ve köylüsüyle kavga ederse bu hizmet anlayışının dışına çıkmış olur. Bizim Doğu Anadolu ve bilakis Bingöl’de fazla bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Ancak Güneydoğu’da ciddi sıkıntıların olabileceğini tahmin ediyoruz. Biz konfederasyon ve dernek olarak hiçbir sıkıntıya meydan vermeden bunu olması muhtemel kavga ve gürültüleri bertaraf etme gayretinde olacağız."
"ADAY VE ZAMANLAMA KRİTERLERİ GETİRİLMELİ"
Bu yıl muhtarlık aday sayısındaki artışın bahsedilen özlük haklarının iyileştirilmesinden kaynaklandığını ifade eden Butaku, "Örneğin seçim döneminde Bingöl ve bağlı köylerde toplamda 362 aday varken bu seçimde şuana kadar 700’ün üzerinde aday bulunuyor. Muhtarlıkta bir statü yok, başvuruda herhangi bir kriter yok. Seçim sabahı gidip kartını bırakıp aday olabiliyorsun. Aslında bunun önüne geçilmesi ve müracaat için süre sınırlaması getirilmesi lazım. Örneğin yine en az orta veya lise mezunu şartının getirilmesi lazım. Bu talepler yerine getirildiği takdirde bu sıkıntılar yaşanmayacaktır. Bunu federasyon olarak talep etmemize rağmen herhangi bir düzenleme getirilmedi. Muhtarlığın bundan sonraki dönemlerde daha çok kızışacağını düşünüyoruz. Söz konusu kriterler için yaklaşık 2 yıldır bir çalışmamız var. Muhtarlığın bir statüye bağlanması lazım. Bilhassa Güneydoğu’da aşiret ağası veya reisi seçim günü kalkıp benim adayım budur derse sıkıntı yaratır. Bu müracaat süresiyle ilgili bir sınırlama olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı. Biz bunun örneklerini daha önce çok yaşadık" şeklinde konuştu