Muhtarlar, 'Muhtarlik Yasasi'nda Yapilacak Düzenlemeden Umutlu

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Baskani Bekir Aktürk: 'Yeni düzenlemeyle muhtarlarimiza yeni görevler adlandiriliyor, yeni görev alanlari açiliyor. Bunu hem iktidarimiz hem muhalefetimiz ayni sekilde dillendiriyor. Muhtarlik kurumunun daha iyi, daha faal görevler yapacagina inancimiz tam' 'Muhtarlarin yaptigi görev 7 gün 24 saat esasina göredir. Gönül isidir muhtarlik. Severek yapilan kutsal bir görevdir. Muhtarlar icra makami degil, rica makamidir'

GAZI NOGAY - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Baskani Bekir Aktürk, "Yeni düzenlemeyle muhtarlarimiza yeni görevler adlandiriliyor, yeni görev alanlari açiliyor. Bunu hem iktidarimiz hem muhalefetimiz ayni sekilde dillendiriyor. Muhtarlik kurumunun daha iyi, daha faal görevler yapacagina inancimiz tam." dedi.

Trabzon Muhtarlar Federasyonu Baskani da olan Aktürk, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayisiyla AA muhabirine yaptigi açiklamada, muhtarligin 1829'dan beri var oldugunu, 192 yildir bu görevin ifa edildigini söyledi.

"Sehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve Ihtiyar Heyetleri Teskiline Dair Kanun"da yapilmasi planlanan düzenlemeyle ilgili çalismalarin son asamaya geldigini belirten Aktürk, muhtarlarin, devlet ile millet arasinda bir hizmet köprüsü oldugunu, milletin yanina geldigi zaman devleti temsil ettigini, devletin yanina gittigi zaman da milletin sözcülügünü yaptigini anlatti.

Aktürk, "Muhtarlarin yaptigi görev 7 gün 24 saat esasina göredir. Gönül isidir muhtarlik. Severek yapilan kutsal bir görevdir. Muhtarlar icra makami degil, rica makamidir. Biz vatandasin sorununu belirleriz ve icra makamlarindan yani devletten, belediyeden, kaymakamliktan, kolluk kuvvetlerinden gerekli islerin ve müdahalenin yapilmasi istenir ve biz takipçisi oluruz milletin adina." diye konustu.

Türkiye'deki 50 bin 340 muhtarin, millete hizmet etmekten baska amaçlari ve misyonlari bulunmadigina dikkati çeken Aktürk, sözlerini söyle sürdürdü:

"Muhtarlik kurumu siyaset üstü bir kurumdur. Çünkü bizlere sandikta oy veren, bizleri seçen insanlarin bütün görüslerden insanlar oldugunu hiçbir zaman unutmamaliyiz ve unutmuyoruz da. Siyaset ile devlet olgusunu birbirinden ayirt etmemiz gerekiyor. Bu bizim için çok önemli bir konu. Devleti kim yönetirse yönetsin, biz devlete sadakatimize devam edecegiz ve milletin seçtigine ve milletin kararina saygi duyacagiz."

Muhtarlarin salgin süresince vatandaslarin ihtiyaçlarinin giderilmesi konusunda büyük bir özveriyle görev yaptiginin altini çizen Aktürk, "Zaman zaman 'Muhtarlar ne is yapar?' diye söylemler olurdu ama bu pandemi sürecinde muhtarlarin ne yaptigini, 'muhtarlar ne yapiyor?' diyenler çok iyi gördüler." ifadesini kullandi.

Aktürk, söyle konustu:

"Mahallenin anasi, babasi, tabiri caizse hamali, her seyi muhtar. Pandemi sürecinde ekmegi de getirdi, ilaci da getirdi. Devletle kol kola 7 gün 24 saat esasina göre koordineli bir sekilde çalisildi. Çalismaya da devam ediyoruz. Bu görev sirasinda filyasyon ekipleriyle yapilan çalismalardan Kovid hastaligina yakalanan ve rahmetli olan muhtarlarimiza da Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye genelinde 20'ye yakin muhtarimiz görev sirasinda kaptigi hastaliktan dolayi vefat etti. Bizim ayrim yapma gibi bir lüksümüz yok. Görev kutsaldir. Millet için ne gerekiyorsa bunu yapmaya devam ediyoruz ve yapacagiz."

- "Çalismalar muhtarlik kurumunu tekrar parlatip gün yüzüne çikardi"

Bekir Aktürk, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in muhtarlara çok deger verdigini, özlük haklari, ödeneklerin iyilestirilmesi, sosyal güvencelerin düzenlenmesi gibi konularda düzenlemeler yapildigini söyledi.

Yapilan çalismalarin unutulmus, tozlu raflara kaldirilmis olan muhtarlik kurumunu tekrar parlatip gün yüzüne çikardigini söyleyen Aktürk, Içisleri Bakanliginda muhtarlik yasasiyla ilgili yürütülen çalismada da son asamaya gelindigini aktardi.

Aktürk, "Sehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve Ihtiyar Heyetleri Teskiline Dair Kanun"da yapilmasi planlanan degisikliklere iliskin sunlari kaydetti:

"Yeni düzenlemeyle muhtarlarimiza yeni görevler adlandiriliyor, yeni görev alanlari açiliyor. Bunu hem iktidarimiz hem muhalefetimiz ayni sekilde dillendiriyor. Muhtarlik kurumunun daha iyi, daha faal görevler yapacagina inancimiz tam. Bu düzenlemelerle birlikte onaylanacaktir. Beklentimiz odur. Içisleri Bakanligimizin bu çalismasinda bizlerin de görüslerine basvuruldu. Son asamadaki çalisma, bundan sonra komisyon ve meclis asamasina gelmistir. Sonuçlanmadan söyleyemeyiz ama bildigimiz kadariyla muhtarlarla ilgili çok pozitif düsünceler ve iyi görev yapmalari konusunda iyi düsüncelerinin oldugunu biliyorum."

Aktürk, tüm muhtarlarin 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutlayarak, 50 bin 340 muhtar olarak milletin yolunda, bayragin altinda Türkiye için göreve devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile