Muhtarlara 'Tak Kartal' Anlatıldı

Muhtarlara 'Tak Kartal' Anlatıldı

Kartal Mahalle Muhtarları, Tasarım Araştırma Katılım Kartal’ın (TAK Kartal) düzenlediği sunuma katıldı.

Muhtarlara TAK’ın çalışmaları hakkında bilgi verildi.


Kartal Mahalle Muhtarlarına, Tasarım Araştırma Katılım Kartal (TAK Kartal) tanıtıldı. Şehir Plancısı Faruk Göksu, muhtarlara TAK Kartal’ın kuruluşu, amacı ve çalışmaları hakkında sunum eşliğinde çeşitli bilgiler verdi.

Sunum öncesinde konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, deprem dönüşüm liderlerinin Kartal Belediyesi olduğunu söyledi.

Başkan Öz, “Deprem dönüşümünde Kartal Belediyesi olarak lideriz. Türkiye’de ilk deprem dönüşümü, yerinde dönüşüm kelimesini kullanan Kartal Belediyesi’dir. 2009 seçim bildirgemizde deprem dönüşüm nedeniyle evi yıkılıp ve yeniden yapacaklardan imar ve ruhsat harcı alınmayacak ibaresini kullanan ve seçim bildirgemize koyan da biziz. Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kuran da Kartal Belediyesi’dir. Şu ana kadar 14 bin 296 kişiyi çürük ve depreme dayanıksız binalardan canlarını kurtardık” diye konuştu.

“KARTAL HIZLI DÖNÜŞÜM DİNAMİKLERİNE SAHİP”
İstanbul’daki 39 ilçe arasında Kartal’ın gelecek 10 yıl içerisinde önemli bir gelişme sağlayacağını söyleyen şehir plancısı Faruk Göksu, “Kartal gelecek on yıl içerisinde önemli bir sıçrama yapacak. Burada Kartal’a özgü dönüşüm modelleri uygulanacak. Bu projeler Kartal’da uygulama kapasitesi olan projelerdir. Kartal’ın dinamizmi bunları sağlayacaktır. Bağcılar, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa; Kartal kadar hızlı dönüşüm dinamiklerine sahip değildir. Kartal’da doğu batı ekseni çok iyi çalışıyor. Sahil yolu, E-5, TEM iyi çalışıyor. Kartal’da kuzey ve güney çalışmıyor. Kuzey-güney’in çalışması için Kartal’da her mahallede ring atmamız lazım. Yapılacak olan ringler ulaşımı rahatlatacak, ulaşabilirliği arttıracak. Önce ring olacak. İkincisi ise değeri arttırmak ve yaşamı kolaylaştırmak için vadileri yeniden kazanmamız lazım. Vadinin içindeki yerleşkeleri kenara alarak hem değer arttırmak, hem de kente yeni yaşam kuşakları açmak için bu çalışmalar yapıldı” şeklinde konuştu.

"TASARIMA, TASARIMCIYA VE VİZYONA İHTİYAÇ VAR"
Şehirlerin sağlıklı olabilmesi için tasarım, tasarımcı ve vizyona ihtiyaç duyulduğunu belirten Göksu, “Kentin sağlıklı olabilmesi için tasarım, tasarımcı ve vizyona ihtiyacımız var. O nedenle ‘TAK Kartal’ kuruldu. ‘TAK Kartal’-Tasarım Araştırma Katılım baş harflerinden oluşan bir kavramdır. Yaşam ve kalitenin arttırılması için dönüşüm yapılmalı. Bilgi ve araştırmaya dayalı sorun çözmeliyiz. Beklentileri fikirleri paylaşan mahalleliyle. Artık bundan sonra dönüşüm olacaksa tasarım, araştırma ve katılım yoluyla sorunları hep birlikte çözmemiz lazım. Sloganımız da fikirleri olan mahallelileri, yaratıcılığı olan tasarımcıları, becerileri olan gönüllüleri, geleceğim var diyen öğrenciler ile olanakları olan destekçileri bir araya getiren ortamdır ‘TAK’” ifadelerini kullandı.

"TAK KONDULAR VE TAK GEZİCİ OTOBÜSLERİMİZ OLACAK"
TAK Kartal’ın çalışmaları ve programları hakkında bilgi veren Göksu, “Öncelikle programlarımızı oluşturuyoruz. Herkes fikirlerini sepete atıyor. Bu fikirler değerlendirilip programlara dönüşüyor. Programlarımızı açık çağrılarla yarışmalara açıyoruz. Takvimler oluşturuyoruz. Süreçler yönetilecek ve sonra gönüllü çalışan tasarımcılara ödüller vereceğiz. ‘TAK Gezici ve TAK Kondular’ mahallelere konulacak. Bunların içinde tasarımcılar olacak. Mahalleli TAK Kondular da konuşacaklar, tartışacaklar; mahallenin sorunlarına yönelik çalışmalar yapılacak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile