Muhtarlik Ikisine De Yar Olmadi

Muhtarlik Ikisine De Yar Olmadi

Trabzon’un Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi’nde 31 Mart’ta yasanan muhtarlik seçimi sonrasi yasananlar Karadeniz fikralarini aratmadi.

Seçimi kaybeden eski muhtar yeni seçilen muhtarin adli sicil kaydi oldugu için muhtar olamayacagini belirterek Ilçe Seçim Kurulu’na sikayet etti, kendisi muhtarliga gelecegini düsünürken ayni suçtan kendisinin de adli sicil kaydi oldugunu unuttu. Ilçe Seçim Kurulu mahallede iki muhtarin da aday olamayacagi hükmederken, seçimde 3. bir aday olmamasi nedeniyle mahallede 2 Haziran’da yeniden muhtar seçimi yapilmasina karar verdi.

Deniz seviyesinden bin 890 metre yükseklikte bulunan bulutlara komsu Trabzon’un Çaykara ilçesi Yaylaönü mahallesinde tüm Türkiye’de oldugu gibi 31 Mart 2024 tarihinde seçmen sandik basina giderek muhtarini seçti. 2 muhtar adayindan Hasan Asan 137 oyla seçimi önde tamamlarken, 3 dönemdir köyün muhtarligini yapan Yakup Toprak ise 111 oy alarak seçimi kaybetti. Seçimi kaybetmeyi içine sindiremeyen eski muhtar, seçimi kazanan Hasan Asan’in 2017 yilinda Uzungöl’de yaptigi apart otel ile ilgili imar suçu nedeniyle aldigi adli ceza dolayisiyla Ilçe Seçim Kurulu’na sikayet etti.

Çaykara Ilçe Seçim Kurulu’na mazbatasini almaya giden Hasan Asan, kendisi hakkinda yapilan sikayet nedeniyle muhtar olamayacagini ve mazbatanin kendisine degil de seçimi kaybeden eski muhtara verilecegini ögrenince o da Yakup Toprak’in benzer bir suç kaydi bulundugunu belirterek o da sikayette bulundu. Konuyu degerlendiren Ilçe Seçim Kurulu her iki adayin da muhtar olma yeterliligine sahip olmadigina karar verdi. Kurul, Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi’nde Hasan Asan ve eski muhtar disinda 3. bir aday olmamasi üzerine seçimin yenilenmesine ve her iki muhtar adayin aday olamayacagi seçimin 2 Haziran 2024 tarihinde yapilmasina karar verdi.

"Daha önce biz onu sikayet etmemistik ama o bizi sikayet etti"

Hasan Asan, yasanan olayla ilgili olarak yaptigi açiklamada, “2017 yilinda Uzungöl’de bir apart otel yaptim. Daha önce yapilan islem engel teskil etmiyordu, 2019’da yasa degisti. 1 seneden fazla ceza alan her kimse seçilme yeterliligini yitiriyordu. Biz de öyle bir engele takildik. 12 yillik muhtar rakibimdi, sikayet etti. Muhtarlik düstü. Onun da ayni suçu vardi ve biz onu önceki seçimde sikayet etmedik ama o seçimi kaybedince tuttu bizi sikayet etti. Bunun üzerine biz de onun muhtar olmamasi için kendisini sikayet ettik, o da muhtarligi alamadi. Simdi 2 Haziran’da yeniden mahallede seçime gidilecek, ikimiz de muhtarlik yarisina giremeyecegiz” dedi.

Eski muhtar Yakup Toprak da yasanan olayla ilgili “Rakibim benden çok oy aldi. Hukuki olarak islemis oldugu suçtan ötürü muhtarlik yapmasi mümkün degildi. Ben kendisini sikayet ettim. Ayni suçun benim de isledigim ortaya çikinca YSK 2 Haziran’da yeniden seçim yapilmasina karar verdi” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile