Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen “Mülteci Film Okumaları” etkinliğinde her ay bir mülteci filmi masaya yatırılıyor.
Mülteci Film Okumaları’nda mültecilik temalı filmlerin gösteriminin yapıldığını, Türkiye’de ve dünyada mültecilik algısı ile bu algının filmlerde nasıl yansıtıldığının konuşulduğunu belirten Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar anlatılan hikayelerin yaşanmışlıktan yola çıkarak gerçeklikle kesişmekte zorlandığını, sinemanın kendi dinamiklerinin asıl hikayenin peşinden gidilmesini zorlaştırdığını söyledi.
Toprak, özellikle Batı ülkelerinde mültecilik bağlamında çekilen filmlerin oryantalist bakış açısından kurtulamadığını vurgulayarak, şunları dile getirdi:
“Mülteciler ve mültecilerin sorunları figürler bazında tutulup asıl merkez sorunlar ve bölgedeki yaşantı, inanış gösterilmiyor. Mültecilerin filmi mülteciliği uzaktan seyredenler tarafından çekiliyor. Mültecilerden faydalanmak sinemanın bir kolu haline dönüşebiliyor. Mülteci filminden kar elde etmek amacıyla neredeyse ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış insan, insanlar suçlu duruma düşürülebiliyor.”
- 'Kamera toz pembe köşeleri çekmeye devam ediyor'
“Sıkıntıların dile getirilmesi, yaşanan olayların tekrar etmemesi veya yaşanmakta olan bir mülteci sorununa derinlikli işaret etmesi gereken kamera, toz pembe köşeleri çekmeye devam ediyor' diyen Toprak, 'Böylesi daha cazip ve sinematografik geliyor. Halbuki anlatılmayan mülteci sorunu kadar mülteci sorunu ekleniyor her gün. Vicdan ile maddiyatın arasında sinema da kendine yer edinebiliyor yani. Sıcak bir sinema salonunda tebessüm ederek bir mülteci filmi seyredilebilir mi?” açıklamasında bulundu.
Toprak, mültecilerin asıl sorunlarına değinen çok az filmin çekildiğini, sinema sektöründeki genel temayülün akışı da belirlediğini, bugüne kadar izleyici karşısına çıkan mültecilik temalı filmlerin, hikayenin tamamını anlatıyormuş gibi yaparak, yarım bir bakış açısı ortaya koyduğunu savundu.
Etkinliği düzenli olarak gerçekleştirerek konuyu gündemde tutacaklarını belirten Toprak, şunları ifade etti:
'Her ay konuyla ilgili bir konuğumuzla sorunlu mülteci filmlerinden, ideal mülteci filmlerine birçok filmi değerlendirerek eksiklikler ve yapılması gerekenler hakkında konuşmaya devam edeceğiz. Daha önce Abdulhamit Güler, Muhammed Uygun konuğumuz oldu. Bu ay da 'Yoksulluk Şarkıları', 'Perilerin Dili', 'Kadraj Hataları' kitaplarının yanı sıra çeşitli dergilerde sinema ve müzik yazıları da yazan Güven Adıgüzel konuğumuz olacak. Mülteci filmi çekermiş gibi yapıp gerçeği profesyonelce gizleyen sinema anlayışına sorgulayıcı bir bakış açısı yöneltmeye devam edeceğiz.'
“Mülteci Film Okumaları”nın üçüncüsü 9 Mart’ta Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
'Mülteci Filmleri Uzaktan Seyredenler Tarafından Çekiliyor'
9 Mart'ta Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde Mustafa Toprak'ın sunumuyla gerçekleşecek 'Mülteci Okumaları' programına şair, yazar Güven Adıgüzel konuk olacak.