Mülteci Kıza Yardım Eden İngiliz Hapse Girebilir

4 yaşındaki Afgan mülteci kızı İngiltere'ye geçirirken Fransız gümrüğünce yakalanan İngiliz aktivist hapse girebilir

PARİS - Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'teki göçmen kampında küçük bir kıza yardım eden İngiliz gönüllü ceza alabilir.

Calais'teki kaçak göçmen kampında gönüllü yardım görevlisi Rob Lawrie, 4 yaşındaki Afgan mülteci kızı kamptan çıkardığı için Fransız mahkemesinde yargılanacak.

Eski bir ordu mensubu olan Lawrie, arabasıyla Calais'ten İngiltere'deki evine geçerken yolda Fransız gümrüğü 4 yaşındaki göçmen kızı arabada fark etmiş; durdurulan Lawrie, mahkemeye sevk edilmişti.

İngiltere'nin Leeds kentinde yaşayan Lawrie, basına yaptığı açıklamada, mülteci kızın babasının, Leeds'te akrabalarının bulunduğunu ve kendisinden kızını alarak onlara götürmesini rica ettiğini söyledi.

Bu teklifi defalarca reddettiğini dile getiren Lawrie, sonunda kamptaki kötü koşullar karşısında daha fazla dayanamayarak adı Bahar olan Afgan kızı yanında İngiltere'ye götürmeye karar verdiğini dile getirdi.

Lawrie, yaptığının suç olduğunu bildiğini söylerken kamptaki şartların korkunç olduğunu ve Bahar'ı orada bırakmak istemediğini aktardı.

Davası 14 Ocak'ta Boulogne-sur-Mer mahkemesinde görülecek Lawrie, 5 yıla kadar hapis ya da 30 bin avro para cezası alabilir.

Öte yandan, Lawrie'ye sosyal medyadan destek yağdı. Lawrie'ye destek için İngiltere'de 43 bin, Fransa'da ise 18 bin imza toplandı.

İngiltere'ye gitmeye çalışan sığınmacıların yaşadığı Calais'te sığınmacı sayısı ekim ayında iki katına çıkarak 6 bine ulaşmıştı.

Ülkenin en büyük sığınmacı kampının bulunduğu Calais'teki koşullar, sık sık sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.

Geçtiğimiz hafta Lille İdare Mahkemesi, şehrin bağlı olduğu Pas-de-Calais Valiliğinin, sığınmacıların kaldığı Calais'ye en az 10 su istasyonu, 50 tuvalet ve bir ya da daha fazla ilk yardım noktası kurmasına hükmetmişti.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 6 bini bulan mülteci sayısının 4 bin 500'e kadar düştüğünü, bölgedeki mülteci sayısında yüzde 25 azalma olduğunu açıklamıştı.

Calais'te orman içinde kötü şartlar altında yaşayan mülteciler kademeli olarak ülkenin çeşitli yerlerindeki barınma merkezlerine yerleştiriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile