Saldırılarda hüküm giyen ve ölüm cezasına çarptırılan tek kişi olan 53 yaşındaki Memon'un cezası 1994'ten beri tutuklu bulunduğu hapishanede infaz edildi.
Memon, dün Hindistan Cumhurbaşkanı Shri Pranab Mukherjee'ye affedilmesini talep eden bir dilekçe göndermiş, Mukherjee dilekçeyi reddetmişti.
Memon'un idamı ülkede tartışmalara neden oldu. Uluslararası Af Örgütü'nün Hindistan şubesi idamı eleştirdi. Memon'un idamının terörü engellemek için yanlış bir çaba olduğunu belirten örgüt, Twitter hesabında, "Hint hükümeti, öldürmenin yanlış olduğunu göstermek için bu sabah bir kişiyi soğukkanlılıkla öldürdü" mesajını paylaştı.
Yüksek Mahkeme'nin eski yargıçları da Cumhurbaşkanı Mukherjee'nin, Memon'un cezasını hafifleterek idamdan ömür boyu hapse çevirmesini istemişti.
Pakistan'da olduğunu iddia edilen, Hindistan'da aranan ve ABD'nin teröristler listesinde yer alan Davud İbrahim'in sağ kolu olduğu düşünülen İbrahim Memon'un erkek kardeşi Yakup Memon, tartışmalara yol açan ve bugün yürürlükten kaldırılan Terörist ve Birliği Bozucu Faaliyetleri Önleme Yasası çerçevesinde hüküm giymişti.
Yakup Memon, aynı gün düzenlenen 13 bombalı saldırıyla ilgisi olmadığını savunmuştu. Nepal'de 1994 yılında tutuklanan Memon'un, saldırılarda Pakistan istihbaratının rolünün bulunduğunu doğrulayan belgeler içerdiği öne sürülen bir evrak çantası taşıdığı belirtilmişti.
Mumbai Bombalı Saldırılarının Planlayıcılarından Memon İdam Edildi
Hindistan'ın Maharaştra eyaletinin başkenti Mumbai'de 1993 yılında düzenlenen ve 257 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıların planlayıcılarından Yakup Memon idam edildi.