Mumbarci Hattuç Baci'nin Basari Hikayesi

Mumbarci Hattuç Baci'nin Basari Hikayesi

Gaziantep’in yöreye ait ürünlerine cografi isaretle tanistirmasinin faydalarindan biri de kadin istihdamina bulundugu katki. Sehirde Hattuç Baci olarak taninan Hatice Akdulum 2016’da basladigi Antep mumbar dolmasi üretimi ile Türkiye çapinda mumbar düskünleri tarafindan taniniyor.

Kadin girisimci Hatice Akdulum kentin lezzetlerinden biri olan mumbar dolmasini üreterek kendi markasini olusturdu. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan da tescil ettirdi.

Hem üretip hem de istihdam eden Akdulum, “2016 yilinda bir anda oglumun söylemesiyle basladim bu ise. Zor dönemden geçerken ne yapabilirim diye düsündügüm bir anda mumbarcilik yapmaya basladim. Mumbarci Hattuç baci oldum. Ekibimde benim gibi güçlü hiç yorulmuyoruz. Gaziantep deyince yemek kültürümüzü herkes bilir. Hepimiz bir aradayiz. Antep bir marka. Gastroantep bir marka. Mumbar da her yörede yapiliyor ama bizim Gaziantep’te tescilli olan bir yemek” dedi.

Gaziantep, Türkiye’nin cografi isaret konusundaki örnek sehri

Büyüksehir Belediyesi, Unesco yenilikçi Kentler Aginda Türkiye’nin ilk gastronomi sehri olarak yer alan Gaziantep’te sehre ait ürünler cografi isaret tescili ile koruma altina alinarak gelecege tasiniyor.

Zengin kültürüyle essiz lezzetlerinin korunmasi için Gaziantep Büyüksehir Belediyesi basta olmak üzere kentte bulunan kurumlarin koordineli olarak yürüttügü çalismalarla Gaziantep’e özgü yöresel ve kültürel degerler tescillenerek korunuyor. Gelecek kusaklara saglikli bir sekilde aktarilmasi amaciyla da cografi isaret ve markalasma projeleri yürütülüyor. Yürütülen çalismalarla ürünlerin yurtdisinda tanitimi saglanarak kentte bulunan girisimcilere ilham oluyor, yurtdisina ürünlerin ihraç edilmesi saglaniyor.

Gaziantep, Türkiye’de en çok cografi isarete sahip il

Türkiye’de 105 cografi isaretli ürün ve 1 geleneksel ürünle su anda en fazla cografi isarete sahip il konumunda bulunan Gaziantep; el sanatlari ürünleri, tarim ürünleri ve yöresel yemekleriyle de tescilli ürünler arasinda önemli yer tutuyor.

AB tescili alan ürünlere yenisi eklenmesi için çalismalar sürüyor

Gaziantep ayni zamanda Türkiye’de Avrupa Birligi cografi isaret tescili olan sehir oldu. Gaziantep Sanayi Odasi’nin girisimiyle tescillenen Gaziantep baklavasinin ardindan kisa süre önce Araban sarimsagi da AB cografi isaret tescilini aldi. Büyüksehir Belediyesi Oguzeli Kadin Kooperatifi is birligi ile Antep menengiç kahvesi ve Oguzeli nar eksisi için de Avrupa Konseyine basvurulari gerçeklestirilirken; Nizip’te üretilen nane ve zeytin yagi, Islahiye’de üretilen biber, koruk eksisi ve diger ürünlerin AB cografi isaret tescil çalismalari devam ediyor.

Cografi isaret tescili alinan ürünlerin denetimi Türkiye’de ilk kez kurulan Gaziantep Büyüksehir Cografi Isaret ve Markalasma Sube Müdürlügü tarafindan her yil düzenli yapilarak, Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderiliyor.

“Çalismalarimizla Avrupa’da marka olmak istiyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Tarim ve Hayvancilik Daire Baskani Kenan Seçkin, cografi zenginliklerin öne çikarilmasinda büyük bir emek harcandigini ifade ederek, “Cografi isaret ilk yönetim birimini olusturan belediye Gaziantep Büyüksehir Belediyesidir. Cografi Isaretler ve Markalasma Sube Müdürlügümüz var daire baskanligimiza bagli. Biz köy köy ekiplerimizle gezerek cografyanin nesi meshur onlari tespit edip gün yüzüne çikariyoruz. Çalismalarimizla Avrupa’da marka olmak istiyoruz” seklinde konustu.

“Gaziantep 500’den fazla yemek çesidiyle ününü dünyaya tasidi”

Mutfak Sanatlari Merkezi Sef Koordinatörü Doga Çitçi, Gaziantep’in dünyada esi benzeri olmayan bir zenginlige sahip oldugunu belirterek, “Çok iyi, dünyada esi benzeri olmayan bir mutfak var burada. Gaziantep tek basina 500 çesidin üstünde yemegi olan sehir. Tek basina lokomotif bir sehir. Cografi isaret tabi ki sehre etiket kazandiriyor. Gaziantep bu yönden zengin bir sehir oldugu için cografi isaretli ürün sayisi çok fazla” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile