Erzincan ile Tunceli arasindaki platoda 130 kilometre uzunlukta batidan doguya uzanan Munzur Daglarinda bugünlerde doga renklendi. Çok sayida samua ve dag keçisi Munzur Daglari’nda görüntülendi. Yaz ayina sayili günler kala muhtesem bir doga manzarasi sunan Munzur Daglarinda nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan birçok yabani hayvan objektiflere yansimaya basladi.
3 bin 300 rakimli Munzur Daglarinin karli zirvesinde ve zaman zaman da bin rakimli asagi kisimlara inen çengel boynuzlu (samua) ve dag keçileri sürüler halinde görüntülendi. Yiyecek arayan boz ayida objektiflere yansidi.
Dogal güzelliklerinin yani sira yaban hayati açisindan da ön plana çikan Munzur Daglarinda, karlarin eridigi ve otlarin büyüdügü derede, hem karinlarini doyuran hem de su ihtiyaçlarini gideren dag keçileri, karlar üzerinde bir süre gezinip gözden kayboldu.
Avlanmasi yasak ve koruma altindaki tür olan dag keçileri, Dünya Doga Koruma Birliginin (IUCN) yayimladigi Nesli Tükenme Tehlikesi Altinda Olan Türlerin Kirmizi Listesi’nde bulunuyor.
Munzur Daglarina Yabani Hayvanlar Renk Katiyor
Bir yüzü Erzincan’a diger yüzü Tunceli’ye bakan Munzur Daglarinda havalarin isinmasiyla birlikte doga da iyice canlandi. Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK) basarili operasyonlariyla terörden arindirilan Munzur Daglarinda yabani hayvan popülasyonu artti. Karli zirvelerde samua, boz ayi otlak alanlarda ise yaban keçileri sürüler halinde kameraya yansidi.