Yunusemre’nin nüfus artışı ve yapılaşmasıyla tavan yaptığı mahallesi Muradiye’de sorunlar sarmal haline geliyor. Yunusemre Belediyesi, mahallede yaşanan altyapı, yapılaşma, ulaşım ve daha birçok sorunu ortadan kaldırmak için yaklaşık 1.5 yıl önce hazırlığına başladığı 1/5000’lik imar planı çalışmalarını Kasım ayında Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etmişti. Aradan geçen süre zarfında belirli bir mesafe alınamazken konu Mayıs ayı meclisinde görüşüldü. İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Altyapı Mesken ve Yenileme Komisyonu’nun planın uygun olmadığı yönünde rapor vermesi tartışmalara neden oldu. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği Meclis’te konuşan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, hazırladıkları planı anlattı verilen raporu eleştirdi.
Konunun aciliyetine dikkat çeken Başkan Çerçi, eksikler varsa giderilmesi için konunun yeniden komisyona gönderilmesini istedi. Başkan Çerçi ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi Can Mercül’ün itirazları üzerine yapılan istişareler sonrası karar yeniden görüşülmek üzere komisyona sevk edildi.
’MURADİYE’DE BİR KAOS YAŞANIYOR’
Toplantı sonrası açıklamada bulunan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Muradiye’de yaşanan kaosa vurgu yaptı. Yunusemre’nin Muradiye’ye doğru geliştiğine işaret eden Başkan Çerçi, "Önümüzdeki süreçte Muradiye çok büyük bir şehir haline gelecek. Manisa hızla göç alıyor. En fazla göç alan ilçe ise Yunusemre. İlçenin tek akış istikameti de Muradiye. Manisa’da uzun yıllardan bu yana imara açılan yeni alan yok. Muradiye orta ve düşük gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olabileceği bir bölge. Dolayısıyla çok yoğun bir ilgi var. Belediye olarak bu konuda onlarca müracaat alıyoruz. Şehirleşme anlamında baktığımızda gelen taleplerin çoğu uygun değil. Dolayısıyla imar izni veremiyoruz. Onun için mahallenin acilen 1/5000’lik planlarının onaylanması varsa eksiklerinin düzenlenmesi, daha sonra 1/1000’lik planlarının yapılması gerekiyor. İmar uygulamaları yapılarak şehir rahatlatılacak." ifadelerini kullandı.
KASIM AYINDAN BU YANA MESAFE KAYDEDİLEMEDİ
Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, göreve gelir gelmez kangren haline gelen konuyu ele aldıklarını ve 1/5000’lik imar planı çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. Hazırlık çalışmalarının 1 yıl sürdüğünün altını çizen Başkan Çerçi, "Yaklaşık 1.5 yıldır Muradiye’nin imar sorunu gündemimizde. İlk geldiğimiz günlerde birkaç ay içerisinde Muradiye 1/5000’lik revizyon imar planının yapılması gerektiğini; buna uygun olarak da 1/1000’lik planların hazırlanması, imar uygulamalarının gerektiğini belirttik, bunun için çalışmalar başladık. Bunun için Yunusemre Belediye Meclisi’nde oybirliği ile imar planı kararı aldık, şehir plancılarıyla anlaştık. Bir yıllık süre zarfında yaklaşık 22 kurumdan görüş aldık. Muradiye’nin ciddi bir imar sorunu var. Orada bir kaos yaşanıyor. Hemzemin geçit 2-3 yıl içerisinde hızlı tren hattı nedeniyle kapandığında Muradiye’de geçit tek noktadan (Eski Muradiye Yolu) olacak. Muradiye bunu kaldırmaz. Yaşanacak sorunları bildiğimiz için bizim planımızda ilave olarak şehre 5 ayrı noktadan giriş verilmekte ve şehrin içinden (çepere yolu) 25 metre genişliğinde yol açılmaktadır. Planlarımızı zaman kaybetmeden yaparak Kasım ayında Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. O zaman da planların eksikleri olabileceğini, mükemmel olmadığını ifade ettik. Bu çalışmaları yaparken de zaman zaman zorlandık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’le de Ocak ayında görüşerek konunun büyükşehir gündemine alınmasını istemiştik. Kendisi de bu konuda birlikte çalışma yapılması talimatını vermişti. Bildiğiniz gibi 1/5000’lik planları büyükşehir belediyesinin yapması gerekiyor. Sonrasında 1/1000’lik planların Yunusemre Belediye Meclisi’nde karara bağlanması gerekiyor. Kasım ayından bu yana ciddi bir gelişme kaydedilemedi" dedi.
İMAR PLANININ EKSİKLERİ GİDERİLECEK
Mayıs ayında konunun meclis gündemine geldiğini, komisyonun imar planının reddi yönünde rapor verdiğini kaydeden Belediye Başkanı Çerçi, toplantıda Muradiyelilerin hakkını savunduklarını söyledi.
Başkan Çerçi, meclisin planın varsa eksik yönlerinin çalışılması kararının çıktığını belirterek, "Mayıs meclisinde gündeme geldi. Komisyon raporu kararın reddi şeklinde düzenlenmiş. Ciddi tartışmalar oldu. Netice itibariyle komisyonun bu konuda biraz daha çalışması, imar komisyonunda şehir plancılarıyla beraber planın varsa eksik yönleri çalışılması kararlaştırıldı. Yunusemre, Muradiye’ye doğru çok hızlı büyüyor. Bu çok acil bir sorun. Olumsuz bir karar çıkmadı. Muradiyelinin haklarını savunduk. Olumsuz gelen karar komisyona çalışmaların devam etmesi olarak iade edildi. Bundan sonraki süreci hep birlikte izleyeceğiz" diye konuştu.
’ŞEHRİN BUNA İHTİYACI VAR’
Başkan Çerçi, konunun taraflarına çağrı yaparak sözlerini şöyle tamamladı:
“Amaç burada üzüm yemek. Muradiye’nin yaşadığı sıkıntıyı herkes biliyor. Onun için konunun alt ve üstyapısıyla, planlarıyla beraber daha çağdaş bir şehir olması gerektiğini söylüyoruz. Muradiye hızla şehirleşiyor. Bir an önce bu soruna neşter vurulması gerekiyor. Bu bir teknik çalışma. Bu bir siyasi karar değil. Bu şehrin buna ihtiyacı var. Bunun çözülmesi gerekiyor. Bu kararı kim alırsa alsın, şerefi de onun olsun. İlçe belediyesi olarak bu sorunu derinlemesine yaşıyoruz. Bir an önce bu işin çözümlenmesi gerekiyor."
Muradiye'nin İmar Planı Değişikliği Yeniden Komisyona Gönderildi
Muradiye’de kangren haline gelen sorunları çözüme kavuşturacak, mahallenin planlı gelişmesinin önünü açacak 1/5000’lik imar planları Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemindeydi. Komisyonun olumsuz raporu tartışmalara neden olurken; karar Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ve AK Parti Grubu’nun itirazlarıyla yeniden görüşülmek üzere komisyona sevk edildi. Toplantı sonrası taraflara çağrıda bulunan Başkan Çerçi, "Muradiye’de bir kaos var. Bu bir siyasi karar değil, teknik çalışma. Bu şehrin buna ihtiyacı var. Bu kararı kim alırsa alsın, şerefi de onun olsun" dedi.