Murgullu Kadınlara Bakır İşlemeciliği Kursu

Bakır madenleriyle ünlü Artvin'in Murgul ilçesinde, Kaymakamlık, Milli Eğitim ve İŞKUR müdürlükleri işbirliğiyle açılan kursa katılan 20 kadın, Gaziantepli ustadan bakır işlemeciliğinin inceliklerini öğreniyor Murgul Kaymakamı Çam:'Amacımız bakırla anılan ilçemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere, kursiyerlerin ürettiği hediyelik bakır eşyaları satmak ve kursiyerlerimizin aile ekonomilerine katkı sunmalarına yardımcı olmak' Bakır ustası Karaman:'Kursiyerlerin hepsinin çok istekli ve yetenekli olması işimi kolaylaştırıyor' Kursiyerlerden Öktem: 'Bakır işlemeciliğinin sadece erkeklerin yapabileceği bir iş olmadığını herkese gösterdik'.

BAYRAM SARAYOĞLU - Bakır madenleriyle ünlü Artvin'in Murgul ilçesinde, Kaymakamlık, Milli Eğitim ve İŞKUR müdürlükleri işbirliğiyle açılan bakır işlemeciliği kursuna katılan 20 kadın, aile ekonomisilerine katkıda bulunabilmek için meslek öğreniyor.

Murgul Kaymakamı Hüseyin Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Murgul'un Türkiye'nin en önemli maden merkezlerinden biri olduğunu belirtti. İlçenin bakırını turizme hizmet edecek şekilde değerlendirmek amacıyla Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında kadınlara yönelik bakır işlemeciliği kursu açtıklarını ifade eden Çam, Aralık 2015'te açılan ve yaz sonuna kadar sürecek kursa, çoğunluğu ev hanımı 20 kadının katıldığını söyledi.Çam, kurs için Gaziantep'ten bakır ustası getirdiklerini anlatarak, 'Mesleğinde çok başarılı, çalışkan ve yetenekli ustamız, kursiyerlere kısa sürede bakır işlemeciliğini öğretti. Şu an kursiyerlerimiz bakır işleme konusunda iyi yerlere geldi. Amacımız bakırla anılan ilçemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere kursiyerlerin ürettiği hediyelik bakır eşyaları satmak ve kursiyerlerimizin aile ekonomilerine katkı sunmalarına yardımcı olmak.' dedi.

Kadınları meslek sahibi yaparak kendi iş yerlerini açmalarına yardımcı olmayı da amaçladıklarını, kursiyerlerin bu sayede iş alanları elde edeceğine inandığını dile getiren Çam, bu tür kursların Murgul'da yaygınlaşacağını kaydetti.

Kurs eğitmeni 39 yaşındaki Adalet Ömer Karaman ise bakır ustalığını 7 yaşındayken bir akrabasının yanında çıraklık yaparak öğrendiğini belirterek, mesleğini severek yaptığını ve ailesinin geçimini sağladığını anlattı.

Murgul Kaymakamlığının projesi için Gaziantep'ten ilçeye geldiğini ifade eden Karaman, 'Burada ev hanımlarına bakır işleme sanatını öğretmeye çalışıyorum. Kursiyerlerin hepsinin çok istekli ve yetenekli olması işimi kolaylaştırıyor' diye konuştu.

Karaman, mesleğin sabır gerektirdiğine dikkati çekerek, 'Kursiyerler her sabah erken saatlerde büyük hevesle kursa geliyor. Her gün yaklaşık 8 saat eğitim veriyorum. Öğrettiklerimi kısa sürede algılıyor ve uygulamaya geçiyorlar. Bu kurstan mezun olanların ileride açacakları iş yerlerinde hediyelik eşya üreterek aile ekonomilerine katkı sağlayacaklarına yürekten inanıyorum' ifadesini kullandı.

- Kursiyerler kendi iş yerini kurmayı hedefliyor

Ev hanımı olan kursiyer Zuhal Öktem ise çocukluk yıllarından beri el sanatlarına ilgi duyduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

'Bu kursa gelme amacım yeni şeyler öğrenmek, el sanatlarına ilgimi daha da geliştirip ileride açacağım iş yeriyle aile bütçesine katkı sağlamaktır. Kursun başladığı ilk günlerde biraz sıkıntı çektim ancak ilerleyen günlerde kurs hocamızın destekleriyle mesleği daha da severek yapmaya başladım. Bakıra şekil vererek çeşitli eşyalar üretmeye başladım. Çok zevkli bir uğraş, bazen insana zaman yetmiyor.'

Öktem, bakır işlemeciliğinin sadece erkeklerin yapabileceği bir iş olmadığını herkese gösterdiklerini kaydetti.

Nurcan Kadoğlu ise bakır süs eşyalarına merakından dolayı kursa katıldığını belirterek, 'İlçemiz bakır madeniyle ün yapmıştır. Bakırın merkezinde yaşadığımız için eskiden beri büyük ilgim vardı. Kurs açıldığını duyunca hemen yazıldım. Evimdeki bütün süs eşyaları bakırdan oluşuyor' dedi.

Kursta ilk etapta kağıt üzerinde motifler çizerek başladıklarını anlatan Öktem, 'Belirli bir zaman sonra bakır plakalarına geçtik. İlk başlarda bakır plakalar üzerine çekiç ve kalemle motifler yapmak zor geliyordu. Zamanla bakırdan çeşitli eşyalar üretmeye başladık. Her geçen gün mesleği sevmeye başladım. Şu an yaptığım işten hem zevk alıyorum hem de bir sanat öğreniyorum. İyi ki kursa katılmışım. İnsanın bir şeyler üretmesi çok farklı bir duygu' ifadesini kullandı.

En yaşlı kursiyer olan 55 yaşındaki Kıymet Yılmaz ise amacının iyi bir usta olarak yetişip, kendi işini kurmak olduğunu söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile