Zengin florasi ve soguk su kaynaklari nedeniyle özellikle hayvancilikla ugrasan vatandaslar tarafindan tercih edilen Mus yaylalari ve meralari, bugünlerde Güneydogu illerinden bölgeye getirilen küçükbas hayvanlara ev sahipligi yapiyor. Güneydogu illerinde havalarin isinmasiyla birlikte göçerlerin yogun olarak tercih ettigi Mus, adeta bölgenin hayvancilikta parlayan yildizi haline geldi.
“3 milyon 660 bin dekarlik alanda meralarimiz bulunmaktadir”
Mus’ta hayvancilik durumuyla ilgili açiklamalarda bulunan Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Gün, Mus’un özellikle tarim ve hayvancilik konusunda önde olan illerden biri oldugunu söyledi.
Nüfusun yüzde 52’sinin genellikle kirsalda yasadigini kaydeden Gün, “Bundan dolayi tarim ve hayvancilik ilimiz için öncelikli konulardandir. 8 milyon 660 bin dekarlik arazi varligi içerisinde 3 milyon 570 bin dekar tarim arazimiz, 3 milyon 660 bin dekarlik alanda da mera alanimiz bulunmaktadir. Bu yil yagislarla beraber orta seviyedeki meralarimiz yüksek bir verime ulasmis durumdadirlar” dedi.
“Güneyden gelen 330 bin civarinda hayvan meralarimizdan faydalanmaya baslamistir”
Mus’ta 335 bin büyükbas, 1 milyon 250 bin de küçükbas hayvan varliginin mevcut oldugunu belirten Gün, “Özellikle meralar küçükbas hayvancilik için çok önemli bir konuma sahiptir. Onun için güney illerimizde kislaklardan sonra nisan, mayis aylarinda ilimize hayvan göçleri baslamakta. Su anda güney illerimizden 330 bin gibi bir hayvan bu meralarimizdan faydalanmaya baslamistir. Büyükbas hayvancilikta 15. sirada, küçükbas hayvancilikta da 12. siradayiz. 2021 yili içerisinde 393 bin ton süt, 17 bin 500 ton gibi bir et verimi hayvanciliktan saglanmis ve Mus ilimizin ekonomisine katki saglanmistir” ifadelerini kullandi.
Meralarda tespit ve tahdit çalismalarinin devam ettigini anlatan Gün, konusmasini söyle sürdürdü:
“Tespitlerimiz tamamlanmistir. 3 milyon 660 bin dekarlik bir alanda mera tespitlerimizi yapmis bulunmaktayiz. Bunun yaninda meralarimizin hem korunmasi hem de hayvan refahi için ilgili projelerimiz devam etmektedir. Bu maksatla 2021 yili içerisinde 23 köyümüzde 46 gölgelik yaparken, 2022 yilinda da 46 köyümüze 92 gölgelik kazandirmayi hedefliyoruz. Mus ilimizin hem iklim yapisi hem de küçükbas hayvan yetistiriciligine elverisli olmasindan dolayi önümüzdeki yillarda güney illerimizdeki sicaklik artislariyla beraber buraya bir talep olacaktir. 330 bin gibi mevcut bir hayvan varligi da meralarimiza göç etmis bulunmakta ve buradan faydalanmaktadirlar. Meralarimizin kalitesinin artirilmasi ve münavebe sistemiyle insallah cazibeli iller arasina girecegiz.”
Mus, Bölgenin Hayvancilik Merkezi Haline Geliyor
1 milyon 250 bin küçükbas, 335 bin büyükbas hayvan varligiyla Türkiye’nin en önemli hayvancilik merkezlerinden Mus’ta, hayvan sahipleri tarafindan tercih edilen meralar bölgenin cazibe merkezi haline geldi.