‘Muş İli Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri' Çalıştayı

Muş Valiliği tarafından organize edilen ve Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) destek verdiği ‘Muş İli Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri' çalıştayı başladı.

MŞÜ Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda başlayan çalıştayın açılışına Vali Ali Çınar, Belediye Başkanı Necmettin Dede, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz ile akademisyenler ve öğretmenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, eğitimle ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Daha sonra konuşan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ise, çalıştayın Muş ili için çok önemli olduğunu ifade ederek, “Her alanda olduğu gibi son derece sorunlu bir özgeçmişe sahip olan eğitim ve öğretim alanındaki sorunların çözümünü bir anda beklemek imkansızdır. Asıl olan yıllara göre iyileşme oranlarını bir önceki yıllara göre referans alınarak değerlendirilmesidir. Hiçbir sorun yoktan var olmadığı gibi bir anda da yok olmaz. Süreç yönetimine baktığımızda bize emanet edilen öğrencilerimize eşit şartlarda yarışabilme imkanını sunabilmeliyiz” dedi.

Muş'ta ortaöğretimdeki okullaşma oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu söyleyen İnanç şöyle konuştu, “Muş’ta yüzde otuzlarda okullaşma oranı var. Öğretmen başına düşen öğretmen sayısına baktığınızda da aslında hedefe ulaşılmış gibi görünüyor. İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı yüzde 40’larda. Şu an derslik açığı biraz daha fazla ama ilköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 98’lerde. Bu açığın oluşmasını tetikleyen asıl unsur okullaşmadır. Hem okullaşma oranımızı yükselteceğiz, hem da buna paralel olarak öğretmen başına düşen öğrenci sayımızı yükseltip derslik ortalamamızı kabul edilebilir düzeye getireceğiz.” Vali Ali Çınar da, eğitim sorunları çözümünde öğretmenlere büyük görev düştüğünü belirtti.

Muş’un, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illeri arasında bulunduğunu ifade eden Çınar; “İlimizde olması gereken öğrenci sayısı 180 bindir. Şu an ilimizde yaklaşık 140 bin mevcut öğrencimiz vardır. Okullarımızda olması gereken 40 bin öğrencimizin okulların dışında kalıyor olması bu çalıştayın yapılmasının sebeplerinden biridir. Bu sayının okulda olmamasının nedenlerinden biri eğitim-öğretimdeki bilinç eksikliğidir. Eğitim-öğretim ekmek, hava ve su gibi bir ihtiyaçtır. Bunu henüz insanlarımıza kabullendirmiş değiliz. Bu konuda batı illerine doğru gittikçe okullaşma oranını arttığını görüyoruz. Bir diğer sebep yeterli derslik sayısının sağlanamamasıdır. Diğer sebep ise buralarda hala öğretmen ihtiyacının karşılanamamasıdır” diye konuştu.

Muş’ta 6 bin öğretmenin olması gerekirken şu an 4 bin 900 öğretmenin olduğunu belirten Çınar, şunları kaydetti; “Bu sayı eğitim öğretimde kaliteyi düşürüyor. Öğretmen alımlarını daha titiz yapılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biz geleceğimizi onlara emanet ediyoruz. Valilik olarak, belediye olarak, üniversite olarak, kaymakamlık olarak ve diğer kurum kuruluşların eğitim öğretime her türlü desteği vermek zorunda. Çünkü eğitim öğretim bir milletin geleceğidir. Son problem de öğrencilerimizden kaynaklanandır. Yani öğrencilerimiz eğitim öğretimin kendileri için bir imkan olduğu konusunda yeterli bilince sahip değiller. Bu konuda görev anne babalar ve öğretmenlere düşmektedir. Bunun için öğrencilerimiz bilinçlendirilmelidir.” Yapılan konuşmaların ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Ruhi Köse tarafından sunum yapıldı. Bugün başlayan çalıştayın yarın sona ereceği bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile