Mus Ovasi'na Gelen Baharin Müjdecisi Leylekler Kara Yakalandi

Mus Ovasi'na Gelen Baharin Müjdecisi Leylekler Kara Yakalandi

Uzun göç sürecinin ardindan yaz boyunca kuluçkaya yatmak için Mus Ovasi’na gelen baharin müjdecisi leylekler, yogun kar yagisina yakalandi.

Her yil binlerce leylege ev sahipligi yapan Mus Ovasi’na mart ayinin ilk haftasi gelen leylekler kar sürprizi yasiyor. Afrika’dan sürüler halinde uzun bir yolculuk yaparak ovadaki köylere ulasan leylekler; ev, direk ve çatilara kurduklari yuvalarinda yerlerini alirken 5 gündür etkili olan kar yagisindan olumsuz yönde etkileniyor. Kar yagisi ve dondurucu sogukta hayatta kalma mücadelesi veren baharin müjdecisi olarak bilinen leylekler, zor zamanlar geçiriyor.

“Kar yagisi hem bize hem leyleklere sürpriz oldu”

Korkut ilçesine bagli Alazli köyünde yasayan vatandaslardan Medet Güven, 3 gün öncesine kadar karlarin erimeye basladigini, ancak yasanan kar yagisi nedeniyle su anda köyde 1 metreye yakin kar oldugunu söyledi.

Leyleklerin 15 gün önce geldigini ifade eden Güven, “1 metreye yakin bir kar yagisi oldu. Leyleklerde bu süreçte çok güçlük çekiyorlar. Bizde beslemeye çalisiyoruz. Kis geri döndü, leyleklerde çok zorlaniyor. Leylekler gelince bahar geldi dedik ama kar yaginca hem bize hem de leyleklere sürpriz oldu” dedi.



“Elimizden geldigince onlara yem vermeye çalisiyoruz”

Köy sakinlerinden Suat Çoban ise leylekleri çok sevdiklerini belirterek, “Leylekler köyümüze gelip gidiyor. Yaklasik 10 yildir burada yuvalari var. Bu yil biraz erken geldiler. Leylekler ilk geldiklerinde kar yoktu. Kar yaginca yakinlardaki termal su kaynaklarina giderek oralarda besin kaynagi ariyorlar. Biz leylekleri seviyoruz ve onlara alistik. Elimizden geldigince onlara yem vermeye çalisiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile