Muş’ta 6 Köyde Su Sıkıntısı Yaşanıyor

Muş’ta 6 Köyde Su Sıkıntısı Yaşanıyor

Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Yazbaşı, Bingöldek, Hoşgedi, Şehittahir, Şatırlar ve Samanyolu köylerinde kaynak olmadığı için su sıkıntısı yaşanıyor.



Bulanık’a bağlı 6 köye ilçeye bağlı Altınoluk köyünde bulunan kaynaktan su verilmek isteniyor, fakat İl Genel Meclisi membaa tahsis kararı çıkarmadığı için kaymakamlık köylere su getiremiyor. Yazbaşı, Bingöldek, Hoşgedi, Şehittahir, Şatırlar ve Samanyolu köylerinde uzun yıllardan beri yaşanan su sıkıntısı dönemin Valisi Erdoğan Bektaş tarafından çözülmek istendi, ancak İl Genel Meclisi’nden karar çıkmadı. Kaymakam Ferit Görükmez’in il genel meclisi üyeleri ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde meclis üyeleri kararı çıkaracaklarını belirtmesine rağmen aradan 2 yılda bir gelişme olmadı.


6 köyde yaşanan su sıkıntısı ile ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Ferit Görükmez, “2005 yılında başlayan KÖY-DES projemiz var. Bu proje ile yolsuz ve susuz köy kalmaması planlanıyor, fakat bunlar bulunan kaynaklarla gerçekleştiriliyor. Bu durum hem gelen ödenek ile alakalı hem de mevcut sıkıntının olduğu yerde kaynak bulunması ile alakalıdır. Mevcut köyler için ortada yatırım yapacak kaynak yoksa bu yatırım yapmak için elinizde ödenek de olsa yatırım yapamıyorsunuz. Bu durum ilçemize bağlı Yazbaşı, Bingöldek, Hoşgedi, Şehittahir, Şatırlar ve Samanyolu köylerimizde mevcuttur. Bu köylerimizde su kaynağı bulamadık. Bulduğumuz su kaynakları ise içilebilir ve halkın kullanımına uygun kaynaklar değildi.” diye konuştu.

‘MECLİS MEMBAA TAHSİS KARARI ÇIKARMADI’
İl Genel Meclisi’nden memba tahsis kararı çıkmadığını belirten Görükmez şöyle devam etti: “3 yıldan beri bu sıkıntı için bütçeye ödenek konuyor, ama maalesef İl Genel Meclisi’nde memba tahsis kararı bir türlü çıkmıyor. Biz bu köylerimize su vermek için Altınoluk köyünde bulunan kaynaktan almayı düşündük. Defalarca ben de, önceki kaymakam arkadaşımız ve valimiz de gidip köylü ile görüştük, fakat köylüler farklı nedenlerle kaynaktan su vermek istemediklerini belirtti. Ama kaynağın bulunduğu memba devlete ait ve mera alanı. Memba tahsis kararı alındıktan sonra köylünün burada bir tasarruf etme yetkisi yoktur. Zaten bu köylere su vermek için başka bir kaynağımız da yok. Biz bu kaynaktan bu suyu getirip suyu olmayan 6 köyümüze vereceğiz. İl Genel Meclisi üyelerimiz 2 yıldır bize söz veriyorlar, ancak bir türlü karar meclisten geçmedi. Son görüştüğümüzde bu sefer geçireceklerini söylediler. Eğer İl Genel Meclisi’nde memba tahsis kararı çıkarsa gerekli ödeneği ayırıp bu suyu gelecek yıl getireceğiz.”

İl Genel Meclisi Başkanı Muhsin Yiğit ise köylüler arasında yaşanan sıkıntıdan dolayı kararın çıkmadığını belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bulanık ilçemizden seçilen İl Genel Meclisi üyelerimiz konu ile ilgili olarak defalarca köylülerle görüştü, ancak uzlaşma sağlanamadı. Biz de meclis üyeleri olarak olası bir olumsuz duruma mahal vermemek için kararı çıkarmadık. Kaymakamlık mera diyor, köylüler ise arazinin tapusunu getiriyorlar. En sonunda uzlaşmaya varıldı ve DSİ Şube Müdürlüğü'nden karar istendi. Karar meclisimize gelir gelmez oylamaya sunup karara bağlayacağız.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile