Muş'ta Göller Balıklandırıldı

Muş'ta Göller Balıklandırıldı

Muş’ta, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2015 yılı balıklandırma programı kapsamında Alparslan 1 barajı, Varto, Malazgirt, Korkut ve Bulanık ilçelerindeki göllere yaklaşık 80 bin yavru aynalı ve pullu sazan yavrusu bıraktı.

Muş’ta, 2015 yılı balıklandırma programı kapsamında Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden getirilen yaklaşık 80 bin adet yavru sazanın göllere bırakıldı.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından getirilen yavru sazanlar, ilk olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu ve Korkut İlçe Müdürü Alparslan Kenger’in katılımıyla Korkut ilçesinde bulunan sulama göletine bırakıldı.

Muş’ta balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla getirilen balıkların Alparslan 1 barajı, Korkut, Malazgirt, Bulanık ve Varto ilçelerinde ki göletlere bırakıldığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, “İlimizde balıkçılığı geliştirme adına bugün göllerimize ve göletlerimize balıklandırma faaliyetleri kapsamında yavru balıklar atıyoruz. Bu yavru balıklar Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden getirmiş bulunuyoruz. Şuanda Korkut’un göletinde bulunuyoruz buraya 10 bin yavru balık atmış bulunuyoruz. Buradan Alparslan 1 barajına geçilecek 10 bin yavru balık bırakacağız, daha sonra Bulanık’ta Haçlı gölüne gidilecek oraya da 15 bin tane yavru balık bırakacağız. Varto’nun Büyük ve Küçük Hamurpet Göllerine geçilerek orada da 40 ile 45 bin yavru balık bırakarak balıklandırma faaliyetlerini sonlandırmış olacağız” dedi.

"İLİMİZDE 2 BİN 850 TON KAPASİTELİ BALIKÇILIĞIMIZ YAPILMAKTADIR”

Muş’taki balık yetiştiriciliği ve tesisleri hakkında açıklamalarda bulunan Ergün, “Amacımız, vatandaşlarınızı balıklar yetiştiği, vakit balıklardan istifade etmesi, avcılığın geliştirilmesi temel amacımız. İlimizde bir kısım sularımızda balık yönüyle faydalanmak gerekiyor. Şuanda Alparslan 1 Barajında 10 civarında işletmemiz bulunmakta ve burada alabalık kültür balıkçılığı yapılmakta, 2 bin 850 ton kapasiteli balıkçılığımız yapılmaktadır. Bunun dışında Varto’da bir tane yavru alabalık üretim tesisimiz bulunmakta orası da 37 milyon kapasiteli olup bu yıl itibarıyla 12 milyon yavru balık üretimi gerçekleştirmektedir” dedi.

Balık avcılığı yapan vatandaşları uyaran Çolakoğlu, “Geçen yıllar itibarıyla balıklandırma faaliyetleri pek yapılmamıştı bu yıl tüm göl ve göletlerimize yaklaşık 70 bin ile 80 bin arası yavru balık bırakmış olacağız. Göl ve göletlere atmış olduğumuz balıkların çeşidi pul ve aynalı sazan, bunlar yetiştiği vakit özellikle yavrulama döneminde avcılarımızın kesinlikle avlanmamasını gerektiğini tavsiye ediyoruz. Çünkü yavrulama döneminde avlanma yapıldığında balıklara zarar veriyoruz ve buradaki popülasyona azalmasına sebebiyet veriyor. Üretim yapan yetiştiricimiz bunun yanında alabalık yetiştiriciliği de yapmakta Alparslan 1 barajında. O yatırımcımızın ihracatta yönelik bir çalışması olduğunu biliyoruz. Burada balık paketleme işletmesi kurduğunda elbette ki ihracatımızda gerçekleşmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Korkut ilçesindeki sulama göletine yavru balık bırakılmasına sevinen Kenan Akdeniz isimli vatandaş ise, “Biz burada balık tutmaya geliyoruz. Burası balık tutma ve piknik alanımız. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü desteğiyle küçük balıkları getirerek göle bıraktılar. Balıkların tükenmemesi için böyle bir çalışma oldu” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile